José Fernando Mota Muñoz

Articles d’història i d’altres històries

Tots els textos que trobareu en aquesta web poden ser copiats, modificats i distribuïts, citant la seva procedència i respectant la Llicència de Creative Commons.

*******************************************************************************************************************************************************

Artí­culos de historia y otras historias

Todos los textos que encontraréis en esta web pueden ser copiados,
modificados y distribuidos, citando su procedencia y respetando la Licencia de Creative Commons.

José Fernando Mota Muñoz – novembre de 2018


III PART: La Guerra Civil i la revolució social: història de Pins del Vallès (1936-1939)


9 Articles : 0 | 5


 • La milícia local i la repressió a la rereguarda

  per José Fernando Mota Muñoz

  Sumari del capítol 3
  3.1. La milícia local
  3.2. La repressió a la rereguarda
  [Mili112#Cmaf] (CMAF) va ser la creació d’unes patrulles de control o milícia antifeixista local encarregada de l’ordre públic, la repressió política i social i el control de les carreteres. Aquesta milícia volia acabar amb les patrulles que cada organització havia format espontàniament i que fins llavors actuaven sense cap coordinació.
  La milícia organitzada pel CMAF deuria tenir una trentena de (...)

   Segueix Segueix
 • El procés revolucionari en l’economia

  per José Fernando Mota Muñoz

  Sumari del capítol 6
  6.1. El procés revolucionari al camp
  6.2. El procés revolucionari a la indústria i el comerç
  6.3. Els canvis en les propietats urbanes
  6.4. Les municipalitzacions de serveis
  L’inici de la guerra es també l’inici d’un procés revolucionari en l’economia. Després del 19 de juliol els obrers es van trobar, moltes vegades, com propietaris de les empreses per la desaparició o fugida de directius, que després augmentà en dies successius, o davant (...)

   Segueix Segueix
 • Voluntaris, quintes, desercions i morts al front

  per José Fernando Mota Muñoz

  Voluntaris
  La guerra va suposar la mobilització militar de la majoria de població adulta masculina. Els primers mobilitzats van ser voluntaris de les organitzacions republicanes i obreres que van marxar al front en columnes organitzades des de les mateixes organitzacions. A Sant Cugat la majoria dels primers voluntaris són militants del POUM i de la CNT [1]. A més alguns membres d’ERC i Acció Catalana [2], marxen amb la columna Macià-Companys, i membres del PSUC, Unió de Rabassaires (...)

   Segueix Segueix
 • L’empitjorament del nivell de vida

  per José Fernando Mota Muñoz

  Ja hem vist com per racionalitzar les vendes i evitar els acaparaments i abusos de preus l’octubre de 1936 s’imposa la carta de proveïment familiar, una mena de targeta de racionament. Aquesta mesura es prenia després dels intents de frenar la sortida d’aliments cap a Barcelona per mitjà de prohibicions o impostos. Aquesta targeta no evita que comencin a faltar productes, sobretot pa, i la pujada dels preus, amb la formació de cues davant el mercat molt abans (...)

   Segueix Segueix
 • L’arribada de refugiats i l’augment de la població

  per José Fernando Mota Muñoz

  L’inici de la guerra també produeix un espectacular augment de la població de Sant Cugat del Vallès. Amb les primeres batalles als voltants de Madrid comencen a arribar a Sant Cugat els primers refugiats. El primer contingent de nens va ser portat el PSUC, el que fa que la CNT ho denunciï com a una manipulació. Per evitar enfrontaments es decideix que sigui l’Ajuntament el que organitzi el tema. El novembre arriben cent nens refugiats més de Madrid. Aquests nens eren allotjats (...)

   Segueix Segueix

RSS 2.0 [?]

Espai Editorial

Lloc Web fet amb l’SPIP
Squelettes GPL Lebanon 1.9

Creative Commons License