Arrel de la web > Internacional > Palestina > El BDS, una estratègia eficaç per assolir una pau justa a Palestina

El BDS, una estratègia eficaç per assolir una pau justa a Palestina

diumenge 27 de maig de 2012, per  atom

Marcel Masferrer Pascual,
Membre del BDS Catalunya

El 15 de maig de 2012 les palestines i palestins de tot el món han commemorat el 64 aniversari de la seva tragèdia nacional, la Nakba, que en àrab significa literalment “el desastre”. La creació de l’Estat jueu a la Palestina del Mandat britànic el 14 de maig de 1948 va suposar la materialització del somni sionista nascut a Europa a finals del segle XIX. Entre 1947 i 1949, prop de 700.000 palestines i palestins van ser expulsats de la seva terra per part de les milícies sionistes, convertint-se en refugiats. Malgrat que la resolució 194 de l’Assemblea General de les Nacions Unides [1], aprovada el desembre de 1948, reconeix el dret al retorn dels refugiats palestins, aquest dret mai s’ha fet efectiu. Avui en dia, els refugiats i els seus descendents ja sumen més de 5 milions de persones. La majoria dels refugiats palestins viu en camps de refugiats situats a la Franja de Gaza, Cisjordània i en països veïns (Jordània, Líban, Síria), en unes condicions de vida pèssimes.

No tota la població palestina va ser expulsada del seu país; prop de 156.000 persones, un 20% de la població original, va aconseguir romandre dins del nou Estat jueu després de la guerra àrab-israeliana de 1948-1949. Són els que la terminologia sionista anomena “àrabs israelians”, i que la majoria de palestins coneix com a “palestins del 48”. Malgrat que Israel els va atorgar la ciutadania, han viscut des de 1948 com a ciutadans de segona classe, percebuts com una “amenaça demogràfica”, fet que avui en dia es materialitza en més de 35 lleis [2] que els discriminen en relació amb els ciutadans israelians jueus. Els palestins del 48 sumen actualment prop de 1.200.000 persones, un 20% de la població israeliana.

La colonització sionista de Palestina iniciada a principis del segle XX, que va donar un gran salt endavant amb la creació de l’Estat jueu, va prosseguir el 1967 després de la guerra dels Sis Dies. Amb l’ocupació militar dels territoris de Cisjordània, Jerusalem Est i la Franja de Gaza, Israel va passar a controlar el 100% de la Palestina històrica. La resolució 242 aprovada el 1967 pel Consell de Seguretat de les Nacions Unides [3], va condemnar l’ocupació i la va declarar il·legal, però res ni ningú ha aconseguit fins ara aturar la maquinària colonial israeliana. Malgrat la creació de l’Autoritat Palestina el 1994, que té una sobirania limitada en certes zones dels Territoris Palestins Ocupats (TPO), Israel no ha deixat de controlar de forma directa o indirecta tots aquests territoris. Més de 4 milions de persones viuen als TPO, i pateixen les conseqüències quotidianes de l’ocupació israeliana: violència militar i colona, empresonaments, tortura, robatori de terres i d’aigua, demolició i ocupació de cases, apartheid, dificultats de moviment, etc.

Aquests tres col·lectius -refugiats, palestins del 48 i palestins dels TPO- conformen el conjunt del poble palestí, i encara no han vist els seus drets inalienables reconeguts, malgrat que el Dret Internacional està de la seva banda. Constatant que dècades de resistència palestina i de negociacions israelo-palestines no han portat el reconeixement del dret a l’auto-determinació del poble palestí, ni tampoc la implementació del Dret Internacional, el 9 de juliol del 2005 més de 160 organitzacions de la societat civil palestina van llençar una crida [4] demanant a la comunitat internacional que endegués una campanya de Boicot, Desinversió i Sancions (BDS) contra l’Estat d’Israel fins que:

- 1.- Acabi l’ocupació i colonització de totes les terres àrabs i es desmantelli el Mur
- 2.- Es reconeguin els drets fonamentals dels ciutadans àrab-palestins d’Israel a la plena igualtat
- 3.- Es respecti, protegeixi i promogui el dret dels refugiats palestins al retorn a les seves llars i propietats tal com estipula la resolució 194 de les Nacions Unides

Aquesta crida al BDS contra Israel s’inspira fortament en la lluita dels Sud-africans contra l’apartheid, i en l’esperit de solidaritat internacional que va contribuir a acabar amb aquest règim racista. Els boicots, les desinversions i les sancions van jugar un paper molt significatiu en aquella lluita. De la mateixa manera, com més forta sigui la campanya internacional de BDS contra Israel, més difícil li resultarà a aquest Estat ignorar el Dret Internacional i els Drets Humans de la població palestina.

El BDS, en només 7 anys de vida, ha mostrat una considerable capacitat d’influir en el conflicte palestí-israelià; i la seva força no para de créixer. Des de 2005, nombrosos grups locals de BDS s’han format a països de tot el món: Estats Units, Índia, Sud-àfrica, Austràlia, França, Japó, Regne Unit, Marroc, etc. Fins i tot Israel compta amb el seu grup de BDS, conformat per ciutadanes i ciutadans jueus i palestins: Boicot des de Dins (Boycott from Within [5]). Un reguitzell de petites victòries han fet que molts polítics i organitzacions israelianes ja considerin el BDS com una de les principals “amenaces estratègiques” per a Israel [6], fins al punt que la Knesset va aprovar el 2011 una “llei del boicot” [7] que pretén intimidar als activistes israelians que el promouen, amenaçant-los amb sancions econòmiques. Els mateixos ex-activistes sud-africans contra l’apartheid admeten que la campanya de BDS contra Israel està anant molt més ràpid que la que es va dur contra el règim sud-africà, que va tardar prop de 20 anys en obtenir les primeres victòries. Sens dubte les noves tecnologies i les xarxes socials actuals han contribuït al ràpid creixement d’aquest moviment internacional de solidaritat.

La llista de victòries aconseguides pel BDS en aquests 7 anys és massa llarga per detallar-la aquí [8], però val la pena destacar algunes de les més sonades:
la fallida i dissolució de l’empresa agro-exportadora israeliana Agrexco [9], punta de llança de l’explotació agrícola de la Cisjordània ocupada, després de ser víctima de fortes campanyes de boicot a tota Europa, principalment a França i Itàlia la desinversió de la companyia francesa Veolia [10] del projecte del tramvia de Jerusalem -que opera en barris palestins i colònies situats al Jerusalem Est ocupat- després de ser víctima d’una forta campanya a tot Europa que li ha fet perdre milions d’euros en diverses licitacions
la ruptura de l’acord de col·laboració entre la Universitat sud-africana de Johannesburg i la Universitat israeliana de Ben Gurion [11]
la cancel·lació d’un gran nombre de concerts que estaven previstos a Israel, gràcies a la pressió dels activistes pel BDS: Gorillaz, Catpower, Elvis Costello, Gil Scott-Heron, Carlos Santana, etc.

A l’Estat espanyol, la campanya pel BDS s’articula a través de la xarxa RESCOP (Red de Solidaridad con Palestina) [12], que agrupa a 36 organitzacions de solidaritat amb Palestina, basades en diverses comunitats autònomes. En comparació amb els grups de BDS actius en altres Estats europeus, tant RESCOP com els grups que la conformen són més dèbils; de fet, a l’Estat encara no s’ha aconseguit cap victòria significativa de BDS, al contrari del que ha succeït en països veïns on el moviment és més sòlid i experimentat (Regne Unit, França, Itàlia, Noruega, etc.). No obstant, durant els últims mesos s’ha produït un destacable enfortiment i extensió geogràfica dels grups de BDS de l’Estat, i tot indica que aquesta tendència continuarà.

A l’Estat espanyol, l’activitat del BDS que més impacte social està tenint és el boicot cultural, que impulsat per la RESCOP ha aconseguit fer-se un lloc en els mitjans de comunicació més importants, així com a les xarxes socials (Facebook, Twitter). Entre les campanyes més destacades que s’han llençat, hi ha les peticions a José Mercé [13], Sabina-Serrat [14] i Chambao [15] per que cancel·lin els seus concerts a Israel. Algunes d’aquestes campanyes, com la de Sabina-Serrat, han tingut una forta incidència també a Amèrica Llatina, on la premsa local s’ha fet ressò dels comunicats de RESCOP.

A Catalunya també comptem amb un grup de BDS, el BDS Catalunya [16], que està formalment actiu des de principis de 2011, tot i que beu de l’experiència de diversos col·lectius que han estat durant anys realitzant activitats de solidaritat amb Palestina: la Xarxa d’Enllaç amb Palestina, Aturem la Guerra, Boicot Preventiu, etc. Les principals activitats del grup des de 2011 han estat les següents:

- Boicot comercial: activitats per obtenir la cancel·lació de contractes institucionals amb l’empresa Eden Springs (empresa originària dels Alts del Golan siris ocupats per Israel); activitats contra la presència d’Israel a les fires de turisme de Barcelona; activitats contra la presència d’institucions catalanes a fires de turisme a Israel [17], en les que també participen operadors turístics basats en colònies jueves de la Cisjordània ocupada;
Boicot esportiu: activitats contra la presència de l’equip de basket Maccabi de Tel Aviv a Barcelona [18]

- Boicot cultural: peticions a artistes catalans per que cancel·lin els seus concerts a Israel (ex: Josep Carreras [19]); activitats contra l’actuació d’institucions culturals i artistes israelians a Catalunya (ex: Noa); crida al món de l’art i la cultura per que doni suport explícit al BDS i es negui a actuar a Israel [20]
Boicot acadèmic: activitats de denúncia dels acords de col·laboració i investigació entre universitats catalanes i israelianes (ex: Universitat Pompeu Fabra i Interdisciplinary Center de Herzliya)
Anti-normalització: activitats de denúncia contra organitzacions i institucions catalanes o israelianes que promouen el sionisme i la normalització de l’ocupació (ex: Amics de la UNESCO de Barcelona [21])

- Desinversió: activitats de denúncia dels acords de col·laboració empresarial entre empreses catalanes i israelianes promoguts per la Generalitat de Catalunya (ex: ACC1Ó [22])
Sensibilització: activitats de sensibilització (xerrades, performances, exposicions, projeccions de documentals, etc.) de la població i dels grups de solidaritat amb Palestina sobre el BDS

Actualment està en marxa la preparació i organització de la que serà la I Conferència Estatal de BDS, que es celebrarà a Barcelona el proper mes d’octubre d’enguany. Per primera vegada, grups de BDS de tot l’Estat es reuniran per a compartir informació i coordinar estratègies de cara a reforçar l’eficàcia de la campanya. La Conferència també estarà oberta al públic general, que podrà assistir a les tres ponències previstes, on parlaran activistes pel BDS provinents de Palestina, Israel, i Sud-àfrica.

El BDS és, en l’àmbit local, la forma més efectiva que tenim per canalitzar la nostra solidaritat amb el poble palestí; i en l’àmbit internacional, l’estratègia que més pot contribuir a l’assoliment d’una pau justa a Palestina.

Notes

[2The Main Findings of the 2012 Racism in Israel Report”, The Coalition Against Racism in Israel
http://www.fightracism.org/en/Article.asp?aid=241

[4Crida de la societat civil palestina al BDS de 9 de juliol de 2005: http://www.bdsmovement.net/call#Spanish:

[5Boycott from Within: http://boycottisrael.info/

[6“Eroding Israel’s Legitimacy in the International Arena”, The Reut Institute: http://reut-institute.org/Publication.aspx?PublicationId=3766

[7“Israel anti-boycott law an attack on freedom of expression”, Amnistia Internacional: http://www.amnesty.org/en/news-and-updates/israel-anti-boycott-law-attack-freedom-expression-2011-07-12

[8Hind Awwad “Six Years of BDS: Success!” http://ceasefiremagazine.co.uk/hind-awwad-six-years-bds-success/

[9“Palestinian civil society welcomes Agrexco liquidation, calls for celebration of this BDS victory”, BNC
http://www.bdsmovement.net/2011/palestinian-civil-society-welcomes-agrexco-liquidation-calls-for-celebration-of-this-bds-victory-8096#.T8J7NGZ23zl

[11University of Johannesburg Makes History: UJ Senate Decides to Sever Links with Israeli Apartheid
http://www.bdsmovement.net/2011/pacbi-uj-5735#.T8F3k2Z23zk

[12Red de Solidaridad con Palestina - RESCOP
http://www.nodo50.org/causapalestina/

[17“Denuncien la participació de la Generalitat en una fira que promou el turisme als assentaments jueus de Palestina”, El Triangle
http://www.eltriangle.eu/cat/notices/2012/02/denuncien_la_participacio_de_la_generalitat_en_una_fira_que_promou_el_turisme_als_assentaments_jueus_28410.php

[18BDS Action - FC Barcelona vs Maccabi Tel Aviv - 20/01/11
http://www.youtube.com/watch?v=YPhDZG6VS6s

[19Crida del BDS Catalunya a Josep Carreras
http://www.aturemlaguerra.org/?q=node/233

[20“¡¡¡No permitas que Israel utilice la cultura para legitimar la ocupación de palestina!!!”, RESCOP
http://www.nodo50.org/causapalestina/spip.php?article238

[21“Carta als amics de la unesco de barcelona: l’ocupació israeliana no és democràcia, la colonització sionista no és cultura de pau”
http://www.nodo50.org/causapalestina/spip.php?article225

[22“La Cambra de Comerç s’apunta al negoci de l’apartheid israelià”, Vilaweb
http://www.vilaweb.cat/noticia/4009388/20120508/cambra-comerc-sapunta-negoci-lapartheid-israelia.html

SPIP | | Mapa del lloc Web | Seguir la vida del lloc RSS 2.0