José Fernando Mota Muñoz

Articles d’història i d’altres històries

Tots els textos que trobareu en aquesta web poden ser copiats, modificats i distribuïts, citant la seva procedència i respectant la Llicència de Creative Commons.

*******************************************************************************************************************************************************

Artí­culos de historia y otras historias

Todos los textos que encontraréis en esta web pueden ser copiados,
modificados y distribuidos, citando su procedencia y respetando la Licencia de Creative Commons.

José Fernando Mota Muñoz – juliol de 2020


L’ocupació militar

Guàrdies civil i legionaris

per  José Fernando Mota Muñoz


Després del pas de les tropes que van "liberar" el poble es van instal·lar a Sant Cugat diferents contingents militars que van suposar una veritable ocupació militar durant 1939. Mentre va durar la guerra van passar pel poble diferents unitats, encarregant-se del control de la població la Guàrdia Civil, que el març tenia a Sant Cugat una cinquantena guàrdies de diferents terços i comandàncies.


Els primers instal·lats al poble després de la fi de la guerra van ser tres companyies del 3r Batallón Sierra Alteruela del 1r Regimiento División-Legionaria “Flechas Azules”. En total són prop de 300 homes a càrrec d’un comandant. Es tractava d’unes tropes comandades per italians i formades inicialment amb falangistes, amb fama de dures. L’actitud d’aquests legionaris amb la població civil és la d’un exèrcit d’ocupació. Realitzen freqüents desfilades pel poble amb caire intimidatori, fan misses de campanya a les que estan obligats a assistir tots els veïns e inclús provoquen conflictes, com l’apallissament d’algun veí que no vol posar-se la gorra vermella de l’uniforme de FET. Les cartes dirigides a l’Ajuntament tenen el to del ordeno y mando. A més l’Ajuntament s’ha de fer càrrec del lloguer dels locals que fan servir de caserna, del subministrament d’eines, de la instal·lació de l’enllumenat i el telèfon i de facilitar allotjament als oficials a torres desocupades.

L’estada dels legionaris va reduir-se a uns pocs mesos, durant els quals van ocupar com a caserna la sala de festes del Parc i edificis al carrer Lluna, Major, carretera de Barcelona i altres. Companyies d’aquesta unitat aquarterades al Casino de l’Arrabassada van entendre més temps l’estada i el 1941 eren inspeccionades per autoritats nazis de visita a Barcelona.

Mossèn Antoni Griera també ens ha deixat testimoni d’aquestes tropes diu "les flechas azules que s’instal·laren al voltant del monestir, demés de molta brutícia moral i material, deixaren descendència i augmentaren la població de la vila" [1].

<—Capítol anterior: La Central Nacional-Sindicalista ---- Capítol següent: El paper d’Antoni Griera i l’Església—>

Notes

[1Griera. op. cit., p. 291.


RSS 2.0 [?]

Espai Editorial

Site powered by SPIP
Template GPL Lebanon 1.9

Creative Commons License