Arrel de la web > Despesa Militar | Objecció Fiscal > Objecció Fiscal 2015-16 > Imatges roda de premsa Campanya Objecció Fiscal 2010

Imatges roda de premsa Campanya Objecció Fiscal 2010

dijous 10 de juny de 2010, per  remenaire

Ahir a la tarda vam fer una breu roda de premsa en front d’una de les seus del Banc Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) de Sant Cugat del Vallès, concretament a la de la rambla ribatallada número 6. Amb aquesta roda de premsa hem volgut complementar el repartiment d’octavetes de la campanya d’Objecció Fiscal que estem fent des de fa un mes per diferents punts de la ciutat, i que seguirem fent fins al finals de juny.

Vam triar una seu del BBVA perquè des de fa molts anys és una entitat molt controvertida: tot i tenir una política de responsabilitat i reputació corporativa, en la que es poden llegir ’bones paraules’, el BBVA col·labora en el finançament d’empreses que fabriquen i comercialitzen armament i alhora és propietària de diferents paquets d’accions d’empreses com Amper, dedicada a les telecomunicacions militars; Ibérica del Espacio, que té programes militars d’aviació; Indra, que es dedica en un 50% a l’electrònica d’ús militar o Rymsa que té el seu negoci enfocat en la construcció de fragates. Es calcula que el BBVA ha finançat en els darrers 4 anys, arreu del planeta, operacions d’importació i exportació d’armes per un valor de més de 200 milions d’euros.

També volem denunciar que tot i les retallades socials del context de la crisis sistèmica que patim l’estat no sembla que tingui previst reduir la despesa militar que està en els 50 milions d’euros per dia.

Finalment, trobem molt greu que l’estat miri cap a una altra banda quan empreses espanyoles segueixen exportant armes a territoris en conflicte (Irán, Venezuela, Israel, Marroc o Colombia) per valor de 1.350 milions d’Euros durant el 2009, en total contradicció amb el Codi de Conducta d’Exportació d’Armes vinculant en la legislació espanyola.

PDF - 44.4 kB
PDF COMUNICAT: CAMPANYA OBJECCIÓ FISCAL 2010

COMUNICAT: CAMPANYA OBJECCIÓ FISCAL 2010

Fa més de 10 anys que des del Col·lectiu Antimilitarista de Sant Cugat (CASC) donem suport a la crida que fa l’Assemblea d’Objectores Fiscals i promovem una reflexió activa i desobedient sobre la nostra aportació a l’economia de l’estat. Estar en contra de les guerres és un primer pas, anar a les manifestacions és un segon pas, però cal fer més coses perquè la situació canviï. Entre d’altres coses promovem i practiquem l’Objecció Fiscal a les Despeses Militars.

L’Objecció Fiscal (OF) és la no disposició a col·laborar amb l’Estat en les despeses de preparació de guerres i manteniment de l’estructura militar, desobeint activament en el moment de realitzar la nostra declaració de la renda (IRPF). L’OF consisteix tècnicament en desviar una part d’aquests impostos a projectes que treballen en una línia totalment oposada al militarisme, projectes de solidaritat amb altres lluites pacifistes i antimilitaristes.

Apart de les consideracions tècniques de com fer-la, aquest any volem denunciar que tot i el context de crisi econòmica i de retallades socials que estem patint, no assistirem a cap reducció dràstica ni significativa de les despeses militars. La despesa militar a l’estat espanyol és de 50 milions d’euros per dia, i segueix creiexent any darrera d’any. Fem aquesta afirmació analitzant el cas de Grècia, on el Fons Monetari Internacional ha receptat un munt de retallades a la despesa de l’estat, però no ha fet modificar la despesa militar, entre d’altres raons, perquè Alemanya i França no es volen quedar sense cobrar les fragates i avions que l’estat grec ha comprat per mantenir el seu litigi bèl·lic amb Turquia.

Però no només els estats en forma d’exèrcits participen de l’economia de guerra. Són moltes, i cada cop més les empreses que sense cap principi ètic participen d’aquest negoci de la mort. Aquest any hem volgut fixar-nos en un dels bancs que més inversions fa en negocis de guerra, el BBVA.

El BBVA és el segon banc espanyol i un dels més grans a escala mundial. La seva presència en més de 30 països l’han convertit en un actor global. Tot i les seves polítiques de responsabilitat corporativa, en les que es poden llegir bones paraules, el BBVA finança, i té paquets accionarials, en empreses transnacionals que fabriquen míssils nuclears.

A l’estat el BBVA té presència en diferents empreses d’armament entre les que destaquen Amper, dedicada a les telecomunicacions militars; Ibérica del Espacio, que té programes militars d’aviació; Indra, que es dedica en un 50% a l’electrònica d’ús militar o Rymsa que té el seu negoci enfocat en la construcció de fragates. Es calcula que el BBVA ha finançat en els darrers 4 anys, arreu del planeta, operacions d’importació i exportació d’armes per un valor de més de 200 milions d’euros.

Més enllà de l’ètica, moltes d’aquestes relacions comercials violen el marc legislatiu. Empreses com Indra, Amper, EADS-CASA, Santa Bárbara, Tecnobit o Telefónica, entre d’altres, exporten armes a Israel tot contradint el Codi de Conducta d’Exportació d’Armes vinculant en la legislació espanyola.

- Perquè cada minut mor una persona víctima de la violència armada;
- Perquè és responsable de la mort tant qui l’executa com qui la promou i es lucra d’ella;

NO en el NOSTRE NOM, NO amb els NOSTRES IMPOSTOS! FES OBJECCIÓ FISCAL

CASC - Col·lectiu Antimilitarista de Sant Cugat

Sant Cugat del Vallès, juny de 2010

Carpeta

SPIP | | Mapa del lloc Web | Seguir la vida del lloc RSS 2.0