Arrel de la web > Despesa Militar | Objecció Fiscal > Objecció Fiscal 2015-16 > COMUNICAT: CAMPANYA OBJECCIÓ FISCAL 2010

COMUNICAT: CAMPANYA OBJECCIÓ FISCAL 2010

dimecres 9 de juny de 2010, per  remenaire

Fa més de 10 anys que des del Col·lectiu Antimilitarista de Sant Cugat (CASC) donem suport a la crida que fa l’Assemblea d’Objectores Fiscals i promovem una reflexió activa i desobedient sobre la nostra aportació a l’economia de l’estat. Estar en contra de les guerres és un primer pas, anar a les manifestacions és un segon pas, però cal fer més coses perquè la situació canviï. Entre d’altres coses promovem i practiquem l’Objecció Fiscal a les Despeses Militars.

L’Objecció Fiscal (OF) és la no disposició a col·laborar amb l’Estat en les despeses de preparació de guerres i manteniment de l’estructura militar, desobeint activament en el moment de realitzar la nostra declaració de la renda (IRPF). L’OF consisteix tècnicament en desviar una part d’aquests impostos a projectes que treballen en una línia totalment oposada al militarisme, projectes de solidaritat amb altres lluites pacifistes i antimilitaristes.

Apart de les consideracions tècniques de com fer-la, aquest any volem denunciar que tot i el context de crisi econòmica i de retallades socials que estem patint, no assistirem a cap reducció dràstica ni significativa de les despeses militars. La despesa militar a l’estat espanyol és de 50 milions d’euros per dia, i segueix creiexent any darrera d’any. Fem aquesta afirmació analitzant el cas de Grècia, on el Fons Monetari Internacional ha receptat un munt de retallades a la despesa de l’estat, però no ha fet modificar la despesa militar, entre d’altres raons, perquè Alemanya i França no es volen quedar sense cobrar les fragates i avions que l’estat grec ha comprat per mantenir el seu litigi bèl·lic amb Turquia.

Però no només els estats en forma d’exèrcits participen de l’economia de guerra. Són moltes, i cada cop més les empreses que sense cap principi ètic participen d’aquest negoci de la mort. Aquest any hem volgut fixar-nos en un dels bancs que més inversions fa en negocis de guerra, el BBVA.

El BBVA és el segon banc espanyol i un dels més grans a escala mundial. La seva presència en més de 30 països l’han convertit en un actor global. Tot i les seves polítiques de responsabilitat corporativa, en les que es poden llegir bones paraules, el BBVA finança, i té paquets accionarials, en empreses transnacionals que fabriquen míssils nuclears.

A l’estat el BBVA té presència en diferents empreses d’armament entre les que destaquen Amper, dedicada a les telecomunicacions militars; Ibérica del Espacio, que té programes militars d’aviació; Indra, que es dedica en un 50% a l’electrònica d’ús militar o Rymsa que té el seu negoci enfocat en la construcció de fragates. Es calcula que el BBVA ha finançat en els darrers 4 anys, arreu del planeta, operacions d’importació i exportació d’armes per un valor de més de 200 milions d’euros.

Més enllà de l’ètica, moltes d’aquestes relacions comercials violen el marc legislatiu. Empreses com Indra, Amper, EADS-CASA, Santa Bárbara, Tecnobit o Telefónica, entre d’altres, exporten armes a Israel tot contradint el Codi de Conducta d’Exportació d’Armes vinculant en la legislació espanyola.

- Perquè cada minut mor una persona víctima de la violència armada;
- Perquè és responsable de la mort tant qui l’executa com qui la promou i es lucra d’ella;

NO en el NOSTRE NOM, NO amb els NOSTRES IMPOSTOS! FES OBJECCIÓ FISCAL

CASC - Col·lectiu Antimilitarista de Sant Cugat

Sant Cugat del Vallès, juny de 2010

Documents adjunts

SPIP | | Mapa del lloc Web | Seguir la vida del lloc RSS 2.0