Arrel de la web > Comunicats > Assemblea Antimilitarista de Catalunya > Nazis a l’OTAN

Nazis a l’OTAN

Bala perduda (maig 2007)

diumenge 1 d’abril de 2007, per  remenaire

NAZIS A L’OTAN

No fa gaire es va conèixer la notícia de la mort de Bernd Freytag von Loringhoven, el general alemany considerat l’últim supervivent del búnker de Hitler. Al seu llibre de memòries, aquest militar relata la vida al quarter general del führer durant l’últim any i mig de guerra. En aquells temps era ni més ni menys que el comandant d’Estat Major, ajudant de la màxima autoritat militar, Hans Krebs. Va poder escapar viu miraculosament i, més tard, tindria la doble sort de poder explicar-ho. Les seves memòries venen a afegir-se a la nombrosa llista de textes sobre els últims dies de Hitler i, fins i tot, va participar com a assessor històric de la famosa pel·lícula El Hundimiento.

La sorpresa la trobem a la seva trajectòria intermèdia. Presoner dels britàncs fins a 1948, va poder reprendre la seva carrera militar a l’exèrcit federal alemany i, agafeu-vos, a l’OTAN –la vanguàrdia de la “lluita per la llibertat” a Europa- fins que es va llicenciar tranquilament a la dècada dels setanta.

La dada és sucosa. Revela, per un costat, el que ja sabíem: l’exculpació i la rehabilitació de l’exèrcit alemany durant la postguerra alemanya. La versió oficial digué que “el poble alemany no en sabia res”, i els caps de turc van ser els oficials de la SS i de la Gestapo. De fet, la polèmica no es van tancar fins a 2002, quan es va establir la responsabilitat dels cossos de l’exèrcit en tota mena de matances, incloent-hi el genocidi dels camps.

Però és encara més punyent constatar el reclutament d’alts oficials nazis per l’OTAN, del qual el nostre general n’és un bon exemple. Sembla ser que, com en el cas dels científics nuclears alemanys, els comandaments de l’OTAN –americans- donaven prioritat a la professionalitat, militar en aquest cas, fós del color que fós. L’OTAN de la guerra freda es va crear a partir d’aquesta immensa maquinària internacional. Van canviar els uniforms, però no les persones. Fins i tot el rang es mantingué. Quant al passat de cadascú, el silenci més absolut.

Quina pena que els nostres dirigents no ens expliquessin res d’això quan ens van ficar a l’OTAN. Si algún crític agosarat hagués expurgat la dada d’aquest general, hagués estat titllat de fals i demagog. Lamentablement, la realitat supera sovint la imaginació.

FHH (Assemblea Antimilitarista de Catalunya)

SPIP | | Mapa del lloc Web | Seguir la vida del lloc RSS 2.0