José Fernando Mota Muñoz

Articles d’història i d’altres històries

Tots els textos que trobareu en aquesta web poden ser copiats, modificats i distribuïts, citant la seva procedència i respectant la Llicència de Creative Commons.

*******************************************************************************************************************************************************

Artí­culos de historia y otras historias

Todos los textos que encontraréis en esta web pueden ser copiados,
modificados y distribuidos, citando su procedencia y respetando la Licencia de Creative Commons.

José Fernando Mota Muñoz – juliol de 2024


La segona Comissió Gestora franquista

Del 9 de març de 1940 al 16 de juny de 1941

per  José Fernando Mota Muñoz


El dia 9 de març de 1940 es rep a la Casa Consistorial un telegrama del governador civil de Barcelona destituint a la Junta que fins llavors havia regit l’Ajuntament i nomenant una de nova. Aquesta segona Junta Gestora va suposar una renovació total respecte a l’anterior, només un conseller va continuar de l’etapa precedent. A més, és una renovació generacional, ja que la mitjana d’edat dels regidors es situa en nou anys menys que l’anterior, i sobretot és una renovació política, ja que ara passen a ser regidors els nous militants falangistes, ocupant les jerarquies locals del partit únic els llocs més rellevants de la nova Junta. Així l’alcalde Nicolas Villar Recio era llavors secretari local de FET de las JONS i el primer tinent d’alcalde, Luis Juanola Almar, era el jefe local de FET, el 2n tinent d’alcalde, Gabriel Montanyà Estapé, el delegat a Sant Cugat de la Central Nacional-Sindicalista i el 3r tinent d’alcalde, Josep M. Rosàs Major, el terratinent i jefe local de la Delegació de Valldoreix-La Floresta. Aquesta renovació de les gestores al 1940 va ser comú a tot el país i es va fer per la pressió dels falangistes.

Pel que fa a la procedència política la majoria dels nous regidors provenen de la Lliga Catalana, en concret quatre, desapareixent els procedents dels radicals i els salistes i apareixent gent que no havia destacat per la seva militància política durant els anys de la República, com és el cas del mateix alcalde Nicolas Villar. També trobem entre els nous regidors tres excombatents de l’exèrcit franquista i un excaptiu. Pel què fa a la procedència social dels regidors, segueixen dominant els propietaris, encara que entre els nous gestors trobarem persones econòmicament més modestes i la presència de professionals liberals. Només els quatre regidors que havien estat membres de la Lliga tenien experiència municipal anterior.

El juny de 1941 es renovaria la meitat d’aquesta gestora, donant pas a una presència més gran d’excombatents.

JPEG - 708.8 kB
Nicolás Villar Recio, alcalde i jefe local de FET de las JONS, fent un discurs als claustres del Monestir, [194?]. AMSC, Fons Cabanas

<—Capítol anterior: La primera Junta Gestora franquista ---- Capítol següent: La Delegación Local de Falange—>


RSS 2.0 [?]

Espai Editorial

Lloc Web fet amb l’SPIP
Squelettes GPL Lebanon 1.9

Creative Commons License