Xarxa Feminista PV
Portada del sitio > ACCIONES (8M-25N) > Desenes de milers de persones omplen el centre de Barcelona d’un clam contra (...)

Desenes de milers de persones omplen el centre de Barcelona d’un clam contra les opressions del patriarcat

Domingo 10 de marzo de 2024

La manifestació unitària del 8-M ha inundat el centre de la ciutat d’un mar feminista i ha estat marcada pel suport a la causa palestina, la reivindicació de les llibertats de les dones i el rebuig a les violències masclistes

PNG - 194.1 KB
Panoràmica de la manifestació unitària d’aquest 8-M del 2024 a Barcelona. — Jordi Borràs / ACN

BARCELONA 08/03/2024 ACN / PÚBLIC

Un any més, el 8-M ha estat un clam marcat per les mobilitzacions arreu de Catalunya a favor de la igualtat, en defensa dels drets per a tothom i en contra del patriarcat. Després de les manifestacions del matí i el migdia, protagonitzades sobretot per les estudiants, la principal mobilització ha estat la manifestació unitària que s’ha fet a la tarda a Barcelona, amb sortida als Jardinets de Gràcia i final a l’Arc de Triomf i que ha reunit desenes de milers de persones -l’organització ha parlat de 100.000, mentre que la Guàrdia Urbana de 40.000-. Sigui com sigui, ha estat massiva.

Convocada per l’Assemblea 8-M i amb el lema "Juntes contra les precarietats, les fronteres i el genocidi", ha arrencat poc després de les sis de la tarda i s’ha desenvolupat en un ambient festiu i alhora reivindicatiu. Entre les moltes consignes que s’hi han cridat, ha destacat el suport a la causa palestina -arran del genocidi israelià de Gaza-, la reivindicació de les llibertats de les dones i el rebuig a les opressions del patriarcat i a les violències masclistes.

Les persones assistents -amb una clara majoria de dones- han desfilat pels carrers del centre de la ciutat cridant consignes feministes enmig d’un mar lila que ha inundat la capital. La caminada ha baixat pel Passeig de Gràcia fins a la plaça Catalunya, on ha girat cap a la Ronda Sant Pere en direcció a Arc de Triomf per fer els parlaments i els actes finals.

PNG - 126 KB
Assistents a la manifestació d’aquest 8-M del 2024 a Barcelona. — Jordi Borràs / ACN

L’organització ha dissenyat una manifestació amb sis blocs, encapçalats per un primer de dones, lesbianes i trans rere el qual n’hi havia un altre de dones, lesbianes i trans amb diversitats funcionals. Al darrere d’aquests dos primers blocs hi havia organitzacions de dones, lesbianes i trans de països i territoris en conflicte; organitzacions de dones, lesbianes i trans migrades i racialitzades; organitzacions, entitats col·lectives feministes no mixtes de pobles, barris i ciutats de Catalunya, i sectors no-mixtes dels moviments socials. També a la part del darrere, rere una batucada, hi havia homes que s’han afegit a la convocatòria.

Entre els manifestants hi havia cartells on es podien llegir insígnies com ara "Migrantes en lluita", del col·lectiu Sindihogar, o d’altres que recordaven les víctimes de violència de gènere. També hi havia organitzacions com Amnistia Internacional, sindicats o el col·lectiu de Iaioflautes, així com dones de diverses procedències, com ara l’Amèrica llatina.

Comentar esta breve

SPIP | esqueleto | | Mapa del sitio | Seguir la vida del sitio RSS 2.0