Xarxa Feminista PV

Dimarts Negre 7 de maig: “Mujer de frontera” d’Helena Maleno Recibidos Amnistía Valencia

Jueves 2 de mayo de 2024

14é EDICIÓ DELS “DIMARTS NEGRES” D’AMNISTIA INTERNACIONAL

CAP ÉSSER HÚMA ÉS IL·LEGAL

Us esperem el dimarts 7 de maig a les 19.00 h, en l’Sporting Club Russafa, carrer Sevilla n. 5 de València, per parlar de la novel·la “Mujer de frontera” de Helena Maleno. Amb la participació de la mateixa autora.

“Mujer de frontera”

Quan Helena Maleno va arribar al Marroc en 2002 amb el seu fill, dos maletes i un projecte laboral de tres mesos no podia imaginar fins a quin punt aquell país i la lluita pels drets de les poblacions migrants que el travessaven transformarien la seua vida per sempre. Ja instal·lada a Tànger de manera definitiva, Helena es va endinsar en els assentaments provisionals dels boscos que envolten Ceuta i Melilla i va començar a denunciar sense descans les violacions de drets d’aquells que busquen creuar, per terra o per mar, una frontera que els permeta arribar a Europa. No és una cosa que anara a eixir-li gratis. Els tribunals marroquins l’acusaven de tràfic d’immigrants i foment de la immigració il·legal. La causa, iniciada per un controvertit dossier de la policia espanyola, va posar en marxa un moviment internacional de suport a Maleno i va fer evident fins a quin punt les autoritats europees estan disposades a jugar brut quan es tracta de protegir les fronteres.

Helena Maleno és defensora de drets humans, periodista i investigadora dels moviments migratoris i el tràfic d’éssers humans. Fundadora del col·lectiu Ca-minant Fronteres, que treballa pel reconeixement dels drets de les persones migrants, des de 2002 viu al Marroc i treballa denunciant les violacions de drets humans en la frontera sud. Ha sigut guardonada amb múltiples premis que reconeixen la seua labor, entre ells el Premi Drets Humans 2015 del Consell General de l’Advocacia Espanyola, el Premi Nacional de Periodisme 2018 de l’Associació Pro Drets Humans d’Espanya, el Premi Guernica per la Pau i la Reconciliació 2018, el Premi Séan McBride 2018 de l‘International Peace Bureau i el Premi Pimentel Fonseca 2019 del Festival Internacional de Periodisme Civil d’Itàlia.

Comentar este artículo

SPIP | esqueleto | | Mapa del sitio | Seguir la vida del sitio RSS 2.0