Arrel de la web > Nosaltres > El web > Manifest de web independent

Manifest de web independent

gener de 2006, per  remenaire

MANIFEST DE WEB INDEPENDENT

Primer de febrer de 1997

per le minirézo Pincha aquí para leerlo en castellano.

El web independent són milers de llocs web que ofereixen alguns milions de pàgines plenes de passió, opinió i informació produïdes per persones usuàries conscients del seu rol de ciutadanes. El web independent és un nou vincle entre individus, un banc de saber gratuït, ofert, obert i sense pretensions.

Front a llocs comercials, amb missatges publicitaris agressius, destinats a captar i adoctrinar als usuaris, el web independent proposa una visió respectuosa de les persones i de les seves llibertats, incita a la reflexió i al diàleg. Mentre llocs empresarials es converteixen en revistes d’informació i diversió; mentre mastodòntiques webs de la informació-espectacle, de les telecomunicacions, de la informàtica i de l’armament envaeixen la xarxa, el web independent proposa una visió lliure del món, permet escapolir-se de la censura econòmica de la informació, de la confusió de la publicitat i del publi-reportatge i de la reducció d’un espectacle brut i manipulador.

El web independent i contributiu està amenaçat; per la fugida endavant de la tecnologia que dificulta i encareix cada cop més la creació de llocs web; per l’agobiant potència publicitària del web mercantil; els accessos dissimètrics, els Networks Computers, les xarxes privades, el broadcasting, que pretenen reduir l’usuari al paper de consumidor final.

La premsa especialitzada, sempre pendent dels anunciadors i fascinada per la potencialitat tècnica i comercial d’internet, només dedica unes poques línies als llocs independents, ocultant la seva funció cultural a la xarxa; ressenya les morts de webs tradicionals i detalla les novetats dels seus clients. La creació de llocs personals es presentat als usuaris d’Internet com una motivació marginal front a la possibilitat de fer servir la targeta de crèdit.

Convidem a l’usuàri@ a ser conscient del seu paper primordial a l’Internet. Quan instal·lem els nostres llocs, enviem comentaris, correus d’auxili, acceptem crítiques o paraules de suport d’altres usuàri@s o web-remenaires, quan ens ajudem per les llistes de distribució produïm informació lliure i gratuïta que d’altres voldrien vendre i controlar. La pedagogia, la informació, la cultura i el debat són patrimoni de l’usuàri@, de web-remenaires independents i d’iniciatives universitàries i associatives.

La traducció és nostra, webcasc

SPIP | | Mapa del lloc Web | Seguir la vida del lloc RSS 2.0