[en castellano]

PLA DE TREBALL DEL PCPV PER A 2007

Comité Nacional PCPV 3 de febrer

Iniciem 2007 amb la maquinària electoral dels diversos partits en marxa. Les eleccions municipals i autonòmiques ja estan condicionant la vida política del País Valencià i de l'Estat. En el País Valencià està en joc la revalidació o no del mandat del PP després de 12 anys al capdavant de la Generalitat Valenciana.

La seua aposta per un model de creixement purament especulatiu, de guany ràpid, basat en un urbanisme insostenible i en una mà d'obra barata, ha aguditzat la crisi de la indústria tradicional i del camp fins als límits de la seua supervivència, amb tancaments i deslocalització d'empreses en el primer cas, i , en el segon, la caiguda de les rendes agràries que impulsa la dinàmica de venda de terrenys fèrtils i productius a promotores i immobiliàries, davant de la incapacitat d’obtindre els nivells mínims per a consum familiar.

Tot això ha accelerat l'envelliment dels treballadors i treballadores del camp i la despoblació de les zones rurals, l'increment de la desocupació en les comarques centrals i del sud del País i ha conformat un mercat de treball sotmés a una alta temporalitat i precarietat, sinistralitat i desqualificació, on la immigració és utilitzada per a pressionar a la baixa els salaris i les condicions laborals, en un marc de desregulació laboral que s'ha incrementat després de l'última reforma del govern de Zapatero. Però la bambolla immobiliària té un curt recorregut, i la crisi que s'endevina agreujarà el problema perquè ja no hi haurà sectors als quals tornar.

Urgeix una redefinició de la política econòmica des del Consell que implique un canvi en les prioritats, un Pla de Reindustrialització dins l'objectiu del plena ocupació, la seguretat i qualitat del mateix i un pla de xoc per al camp des d'una consideració estratègica, que permeta mantindre una renda agrària digna per a les famílies que visquen del mateix.

El PP ha portat les arques públiques prop de la fallida, ha dilapidat recursos públics actuals i futurs en projectes sense rendibilitat social fins a convertir-nos en la comunitat més endeutada. De fet, més del 50% del deute de totes les autonomies correspon a la Generalitat Valenciana. Però este mal ús dels diners públics, o la seua canalització en benefici del capital privat s'ha fet a consta de deteriorar els serveis públics, que -en la mesura de la seua privatització- van allunyant-se de l'objectiu que els són substancials: el de satisfer necessitats bàsiques dels ciutadans i ciutadanes. El mapa sanitari i escolar inacabat, els barracons en les escoles, les milers d'operacions derivades als concerts amb hospitals privats, l'escassa atenció cap als nostres majors, cap a les persones amb dependències i minusvalideses, la falta d'atenció cap a les dones maltractades, que ens situa tristament en el ranquing de morts per violència de gènere, les bosses d'immigració situades en guetos urbans sense la més mínima cobertura violant els més elementals drets humans,…. són la cara de les seues polítiques antisocials i discriminatòries.

Situar les polítiques i els servicis socials dins les prioritats de la despesa pública és una exigència immediata. El retorn a la propietat i gestió pública dels mateixos, la seua ampliació i la millora de la qualitat ha de ser uns dels senyals d'identitat d'una alternativa transformadora.

El PP està utilitzant les institucions públiques en favor de les empreses amigues, i la seua gestió està jalonada d'escàndols que afecten a polítics de primera línia del PP. IVEX, Terra Mítica, alcaldes com Vila-real o Torrevieja, el cas Fabra a Castelló són la punta de l'iceberg. Des de les nostres posicions la transparència i la participació han de ser garantia del control del públic per part de la ciutadania. Per això la nostra aposta pels pressupostos participatius, i per tota iniciativa participativa, és una resposta de xoc enfront de l'ús privat del càrrec que està deteriorant una funció que ha d'estar al servici de la societat al mateix temps, que l'avanç d'un tret essencial de la societat que volem construir.

L'escalada de preus de l'habitatge té molt a veure amb l'actual model urbanístic -un model posat en dubte des de la UE i pel propi TSJ valencià per la seua insostenibilitat-. Els abusos en preus i uns increments salarials a ritmes menors que els de la vivenda, la convertixen en un objecte inassequible per a àmplies masses de població al mateix temps que disparen l'endeutament familiar amb quotes elevadíssimes d'hipotecaris que ja passen de pares a fills. Les cases han deixat de ser un bé d'ús per a convertir-se en una inversió i el sòl objecte d'especulació en compte d'una ferramenta d'ordenació. És imprescindible que l'administració intervinga decididament per a regular els preus (obligant a construir un percentatge molt alt de vivendes protegides) i crear solucions immediates per a les rendes més baixes potenciant el lloguer (gravant vivendes buides), la rehabilitació pública o de cooperatives i la construcció d'habitatges socials.

Des del PCPV hem afirmat en successius anàlisis que un cicle més del PP al capdavant de la Generalitat Valenciana agreujarà la situació socioeconòmica, política i cultural dels que situen allò privat enfront del públic, i els interessos d'uns pocs enfront de l'interés social i de la majoria.

En este context, i en el marc de l'anàlisi del moment de la Comissió Políica, el PCPV ha de donar prioritat a aquelles tasques que permeten cobrir els objectius centrals que ens tracem i que situem en els següents:

a.- Treballar per a l'èxit d'EUPV en les eleccions municipals i autonòmiques de 2007 de manera que es culmine l'objectiu que ens tracem l'any passat:

Assentar les bases polítiques i organitzatives per a abordar les eleccions del 2007 amb l'objectiu de possibilitar el canvi polític en la GV des de polítiques de transformació social i de progrés i en els Ajuntaments en favor de polítiques d'esquerres, socials, sostenibles i participatives”.

Iniciada de fet la campanya electoral, el nostre treball ha d'orientar-se a mobilitzar el vot municipal i autonòmic per a les nostres candidatures, en tranformar el suport social a les nostres propostes en vot conscient als nostres programes i llistes. Programes en el contingut del qual el PCPV ha tingut una aportació fonamental, tant en l'autonòmic aprovat en la Convenció Programàtica que és la base del programa que presentarem al pròxim Consell Nacional (10F) per a la seua aprovació, així com en allò acordat pels partits de la coalició “Compromís pel País Valencià” que ja s'ha rubricat i presentat als mitjans de comunicació.

És important fer un crida a la militància del Partit perquè s'implique en la preparació i el desenvolupament de la campanya electoral. Estes eleccions són més que una convocatòria electoral, són el ser o no ser de IU. Per això no és res estrany que haguera qui no poguera suportar que amb l'actual correlació de forces EUPV obtinguera els millors resultats de totes les federacions de IU. No sols perquè es demostraria que hi ha altres formes de fer les coses, sinó perquè quedaria també palpable la imperiosa necessitat d’un partit comunista fort i viu. També uns bons resultats abonaria les nostres posicions globalment.

Hem de lligar la campanya a les mobilitzacions (8 de març, 14 d'abril, 25 d'abril, 1 de maig,..) perquè el nostre compromís és amb els moviments socials. Este és el treball fonamental del Partit: junt amb els sindicats, les organitzacions feministes i el moviment republicà, ja que estes dates tindran molta repercussió per a potenciar el nostre perfil i permetre'ns trencar la monotonia mediàtica amb els nostres missatges més importants.

EUPV ha de fer una campanya de molta presència en els pobles i ciutats, necessitem reforçar les eleccions municipals amb la presència dels nostres candidats autonòmics –sempre que siga possible- perquè tinga major projecció i ens permeta fidelitzar el vot autonòmic d'EUPV, que esta vegada serà molt major, per a les nostres candidatures municipals.

Hem de demostrar que la nostra alternativa té àmbit estatal. Portar responsables d'Esquerra Unida amb rellevància pública i experiència, perquè la seua simple presència reforçarà la nostra imatge de capacitat de govern des de posicions d'esquerra transformadora. La presència de l'alcalde de Seseña en la presentació de les candidatures municipals i en altres actes de campanya va complir este objectiu de llarg.

El Compromís cal explicar-ho en totes les comarques, fer entendre que és l'única ferramenta que farà possible el canvi real, amb actes que vinculen persones destacades de moviments socials, a la cultura, a la universitat, al sindicalisme.

De forma més concreta plantegem:

  1. Confeccionar els programes municipals amb la participació dels moviments socials i presentar el “Compromís” en el màxim nombre de fòrums possibles. Garantir en els mateixos el component de gènere, la problemàtica juvenil i l'atenció als drets d'immigrants, així com en la confecció de les llistes.

  2. Contribuir al treball que es va a realitzar des d'EUPV, la confecció de les candidatures municipals d'EUPV, assegurant la presència de comunistes en les mateixes així com l'increment del nombre total de llistes municipals. En este sentit hem d'assenyalar com prioritàries les tasques següents:

  1. Aportar materials propis a la campanya amb la nostra opinió, candidats i candidates, etc. En este sentit, editar un nou número de Síntesi i Acció i garantir una bona distribució del mateix.

  2. Treballar per a augmentar l'afiliació al Partit.


b.- Enfortir el Partit en l'impuls cap a la societat de les nostres alternatives, des de la proposta política i el debat ideològic.

El Partit participarà en la Trobada Republicana del P.V. del 4 de març amb la intenció d'establir mecanismes de coordinació de les campanyes que les diverses organitzacions republicanes del nostre àmbit decidisquen posar en marxa unitàriament i situar la República Federal com a opció política.

Des de l'impuls de la Plataforma 14 d'abril, el PCPV continuarà treballant per a reforçar els actes del 14 d'abril i l'organització per al dia 15 d'abril del tren republicà que culminarà en una manifestació a Alacant–en la preparació i participació de la qual hem de bolcar-nos-, així com aquells actes que ja són tradició en diverses localitats Paterna (València), Alacant, Torrevieja etc.. etc.

Participarem, a través de la FIM, en el Congrés “València, capital cultural de la República” organitzat per la Universitat de València al novembre pròxim, on tindrà especial rellevància la commemoració del I Congrés d'Intel·lectuals Antifeixista celebrat a València en 1937.

Unir-nos a la campanya commemorativa del 90 Aniversari de la revolució d'Octubre acordada en la reunió de PPCC del món celebrada a Lisboa, des de l'afirmació de vigència del comunisme, a l'abric de les lluites antiimperialistes, de les experiències revolucionàries Llatinoamericanes i de països que construïxen el socialisme i, al mateix temps, situar les propostes que avancen els debats del nostre Manifest-Programa. Per a això editarem materials que unifiquen continguts i actes que es programaran al llarg del P.V. A les tasques de campanya, la FIM i la Secretaria de Formació i Debat han de jugar un paper fonamental.

Una vegada passades les eleccions el PCPV haurà de posar-se a treballar esta assemblea conjuntament amb el PCE, de manera que podem aportar el nostre gra d'arena per a poder articular una nova majoria que representa a l'esquerra de l'organització amb què compartim un mateix projecte per a IU. De respectar-se els terminis l'assemblea hauria de realitzar-se a final d'enguany.

Moviment Obrer: celebrar les Jornades de MO a Alacant, Alcoi i Castelló, després de la celebrada a València, centrant les tasques en este front. Preparar la nostra presència en les manifestacions del 1r de Maig, reforçar el treball en la immigració i acabar de triar els responsables comarcals de MO. Començar a preparar la nostra aportació al Congrés de CC.OO.

Dona i Moviment Feminista: Vincular el seu treball amb el de l'Àrea de la Dóna d'EUPV. Participar en la Comissió Electoral d'EUPV. Aprofundir la relació amb la Secretària de la Dona del PCE. Participar activament en els actes i manifestacions del 8 de Març. Participar en els actes commemoratius del 30 aniversari de les primeres Jornades Feministes celebrades a València en el context dels quals es faria un homenatge a les dones republicanes.(novembre) Treballar la presència en la Manifestació del 1r de maig denunciant la doble explotació de la dona treballadora. Iniciar la preparació d'un homenatge a l'històric Moviment Democràtic de Dones que va impulsar en el seu moment el Partit i les protagonistes del qual tenim prop.

Moviment Antiglobalització: En el terreny de la Solidaritat destacar el treball en favor del poble Palestí i la pau en la regió, del Saharahui i el seu dret a l'autodeterminació, de solidaritat amb Cuba (impulsar els actes amb Aleida Guevara per les principals comarques del P.V.) i continuïtat de la mobilització per l'alliberament dels 5 cubans detinguts als EUA, el suport al procés revolucionari Veneçolà i de Bolívia, així com el treball pels drets dels i les immigrants des del Fòrum de la Immigració.

Moviments Socials: reforçar el treball al moviment veïnal i recolzar el procés electoral unitari de la Federació d’AA.VV. de València que està impulsant-se per a la reelecció de l’actual presidenta i, al mateix temps, el Moviment per la Defensa del Territori, contra l'urbanisme depredador i en defensa d'una vivenda digna. Este treball constituïx un element fonamental de la nostra actuació política i ha de preveure també, la programació de jornades de debat i formatives sobre el tema.


c.- Enfortir l'organització del Partit posant en peu els instruments bàsics per al funcionament i la comunicació en l'organització i l'enfortiment de l'acció política dels militants a través d'un pla de formació i debat.

La nostra gran debilitat residix en este camp. La nostra proposta és donar continuïtat al pla de treball de la Secretària d'organització i finances del passat any.

Realització de la Conferència d'Organització i Finances: que hauria de començar a preparar-se després de l'estiu i la data de realització de la qual estaria depenent de la celebració o no de l'assemblea de IU. El seu objectiu seria conéixer la realitat organitzativa i les dificultats de desenvolupament del PCPV, establint els criteris per a la seua superació així com els instruments i línies de treball per a activar al conjunt del Partit.

Revisió de censos i Pla d'Afiliació, que en tot moment estarà vinculat al treball polític i a les mobilitzacions, fent un esforç real per depurar les dades, consolidant enguany la xifra d'1.500 afiliats i afiliades. Que l'afiliació al PCPV vaja acompanyada de l'afiliació a EUPV. Cada persona afiliada al PCPV ha de marcar-se com a objectiu afiliar a algú del seu entorn traslladant la política aprovada pel PCPV. En els plans de treball de comarques i Comissions Intercomarcals s'inclouran objectius d'augment de l'afiliació.. Posar especial atenció a extendre la presència del PCPV en les “zones blanques”. Continuar els actes de repartiment de carnets on no s'hagen realitzat.

Implantació de comités i constitució de comissions intercomarcals. Donant així continuïtat al treball iniciat en 2006.

Constituir comités comarcals i d'agrupació. Enguany passat es va aconseguir en en zones com l'Horta Sud, la Safor – Valldigna, Almoradí, Torrevieja, etc així com la reorganització de comité comarcal de la Marina Baixa.. L'objectiu per a l'any 2007 és seguir en esta línia i contribuir a millorar el funcionament dels comités existents.

Impulsar Comissions Intercomarcals: Estes Comissions han de suplir l'absència d'estructures locals i comarcals en les comarques que no tinguen elles i intentar la creació d'agrupacions en col·laboració amb la Secretaria d'Organització, així com haurien d'augmentar la capacitat per a realitzar activitats polítiques que requerixen un mínim de recursos econòmics i de treball militant. Continuem treballant amb la proposta orientativa i oberta de constitució de 6 Comissions Intercomarcals, més la ja existent en el Sud, excloent a València ciutat que per si mateixa té suficient dimensió i treball continuant el treball mamprés en 2006.

  1. C.I. Comarques del Sud: l'Alacantí, Marina Baixa, Vega Baixa, Baix Vinalopó, Vinalopó Mitjà.

  2. C.I. Comarques Centrals: l'Alcoià/Comtat, Alt Vinalopó, la Costera, Canal de Navarrés, el Vall d'Albaida, Vall d'ayora.

  3. C.I. Comarques Centre – Este: la Ribera, la Safor, Marina Alta.

  4. València Ciutat.

  5. C.I. Els Hortes – Camp de Túria: l'Horta Sud, l'Horta Nord, Camp de Túria, Ford, Els Serrans.

  6. C.I. Comarques Oest: Foia de Bunyol, Plana Utiel/Requena.

  7. C.I. Comarques Camp de Morvedre – Alt Palancia: Camp de Morvedre, Alt Palancia.

  8. C.I. Comarques del Nord: Baix Maestrat, Plana Baixa, Plana Alta, Els Serrans.

Constatem el bon funcionament i la funcionalitat de la C.I. Comarques del Sud i, d'altra banda, també s'han donat uns primers passos de contacte de les comarques de la Vall d'Albaida, la Costera i la Safor-Valldigna.

  1. Actualització i domiciliació de les quotes: noves altes, domiciliació obligatòria.

  2. Elaboració d'un Pla de captació de recursos. La posada en funcionament d'este pla és imprescindible de cara a la Conferència d'Organització i Finances. Com es desprén del balanç de l'any 2006, tant les fonts com la quantitat total de recursos que rep el PCPV són escassos i, la majoria d'estos recursos es dediquen a despesa corrent.. El partit no pot funcionar només amb les quotes (que a més hem de repartir proporcionalment amb el PCE) i tampoc acudint a préstecs puntuals de comarques i agrupacions.

  3. Seguiment de les transferències al PCPV des d'EUPV (inclòs deute pendent).

  4. Millora del patrimoni del partit.

  5. Compromís de fer un seguiment semestral de les finances per part del C.N., així com aclarir la situació dels militants no cotitzants.


  1. Posar en marxa la nova pàgina web del Partit.

  2. Continuar l'edició de Síntesi i Acció. Millorar la seua distribució.

  3. Inpulsar la nostra aparició en els mitjans de comunicació.

  4. Campanya de subscripció a Mundo Obrero i Nuestra Bandera coordinant-la amb la del Comité Federal del PCE de “15.000 subscripcions”. Pla inicial de Subscripció a MO dels i les components dels Comités del Partit i una subscripció col·lectiva per Comité a NB.

  5. Dotar a cada comité comarcal d'un e-mail.


  1. Incidir en el debat en el si d'EUPV i del Soc. Valenciana sobre la situació del PV i les perspectives del pacte d'esquerres.

  2. Junt amb la FIM reforçar-la activitat de formació, amb diversos seminaris, i continuar el Seminari d'Iniciació al marxisme.

  3. Contribució al debat del Manifest Programa del PCE en la seua segona fase entorn dels Fronts de Treball.

  4. Revitalitzar la Comissió de Memòria Històrica, continuant impulsant els actes de Santa Creu de Moyá amb protagonisme dels i les guerrillers, el memorial d'Alacant i incidint en les activitats del Fòrum per la Memòria, impulsant el Monòlit les fosses comunes de cementeri de valència.

  5. Participar en el disseny i activitats de la campanya “Venim de lluny i anem encara més lluny”


Agenda activitats 2007