imatge de l'AHCI

 

A Igualada el entre el 18 i el 19 de Juliol del 1936 fou ocupada la centraleta de la Telefònica, assaltada la redacció del diari d'Igualada, i el Comitè revolucionari format hores abans per la CNT-FAI, ERC, POUM, UGT-CADCI, i AC, instal·lat a l'ajuntament. En aquestes dates també es va cremar el convent dels caputxins.

Aquest Comitè Revolucionari, dies més tard s'anomenarà Comitè Antifeixista, i editarà el seu propi portaveu, també com a portaveu de la Revolució, el Diari del Poble.

Aquest comitè va constituir un Consell Municipal, quin també tindrà el seu portaveu, el Full Oficial.

Amb els atacs contrarevolucionaris d'AC i el PSUC, aquest comitè acabarà desapareixent per convertir-se de nou en l'ajuntament, on entrarà el PSUC.

Durant el temps que va durar la seva funció va ser la de coordinar la revolució social, entre les diferents forces polítiques

La tasca revolucionaria d'aquest comitè va ser força amplia, va municipalitzar total la propietat privada de manera que es podia assolir habitatge de manera equitativa amb la riquesa. Va controlar la col·lectivització del camp amb el Departament d'Agricultura. També va controlar l'economia i el consum a través del Departament de Consum.

Va impulsar obres com la vaqueria municipal, la granja de Can Roca, el Pantà de Jorba, la pavimentació dels carrers, l'Hospital, el nou mercat, la cuina comunal, la residència de l'Asil, els projectes escolars del CENU.

Com també va tenir en compte el fet de la guerra, per una banda, amb la arribada i distribució de refugiats per arreu de la comarca de l'Anoia; per una altre banda amb la creació de tallers comunals productors de material per el front; i finalment amb el Socors Roig Internacional, amb un ajut permanent amb Madrid, amb, entre d'altres, la realització de paneres i espectacles. Com també amb els homes i les dones primer les milícies, i despres els homes amb l'exercit popular.

També va introduir canvis en els noms dels carrers