< Iraq

 

Iraq

RESOLUCIÓ D'EUiA SOBRE ELS DARRERS BOMBARDEJOS A IRAQ

Consell Nacional d'Esquerra Unida i Alternativa, 24 de febrer de 2001

Divendres dia 16 de febrer, avions d'Estats Units i de la Gran Bretanya van atacar Bagdad. Això no succeïa des del massiu bombardeig de desembre de 1998, i suposa un salt qualitatiu molt important però no aïllat: des del 17 de desembre de 1998, s'han produït un total de 29.209 sortides d'avions dels EEUU i de la Gran Bretanya sobre territori iraquià. I aquest darrer dijous dia 22, s'han bombardejat zones del nord-est.

Amb l'atac contra Bagdad, l'administració de Georges W. Bush ha volgut assenyalar a la comunitat internacional, als membres del Consell de Seguretat (CS), a les mateixes NN.UU. i als països de la zona, la voluntat de continuar amb la mateixa política exterior dels Estats Units vers Iraq i, per extensió, cap a la resta del món àrab.

El govern nord-americà veu amb preocupació la creixent normalització internacional de relacions econòmiques i polítiques amb Iraq. Tres països membres del CS, Rússia, França i Xina, són partidaris que aquest organisme recuperi el protagonisme com a àmbit on cercar i trobar una solució al contenciós amb Iraq, oposant-se a les iniciatives militars unilaterals dels Estats Units i de la Gran Bretanya. Aquests tres països són avui importants socis comercials d'Iraq i la seva política és compartida per molts altres països, inclosos els europeus occidentals.

També la majoria de països àrabs han recuperat, el darrer any, les seves relacions amb Iraq, acabant el llarg aïllament. Així, en aquestes primeres setmanes de 2001, Iraq ha signat tractats de lliure comerç amb Egipte i amb Síria, i properament amb Jordània i Iemen. Aquests convenis suposen el trencament de la resolució 986/97 de la ONU "petroli per aliments" què ha demostrat la seva inutilitat per resoldre els efectes de l'embargament sobre la població iraquiana. I també a nivell diplomàtic, alts dirigents iraquians han realitzat visites oficials a diversos països de la zona. Com a exponent d'aquesta nova situació cal destacar les desenes d'avions civils que des de l'agost de l'any passat han aterrat a Bagdad, amb el recolzament dels seus respectius governs.

Per tant, el moment de l'atac ha estat elegit per posar de manifest que la política del nou equip dels Estats Units serà encara més intervencionista vers Iraq. Cal recordar que els secretaris d'Estat, Colin Powell, de Defensa, Donald Rumself i el mateix vice-president Richard Cheney, sempre s'han manifestat partidaris d'actuar més activament sobre aquest país.

Però per a EUiA l'atac a Bagdad no es pot separar de la greu situació que es viu a la zona, arran de l'incompliment per part de l'Estat d'Israel del seus acords de pau amb els palestins i l'inici de la darrera Intifada.

L'acció pren així ple sentit com a avís cap als governs àrabs que estan trencant el bloqueig impulsats per les seves poblacions, molt sensibilitzades per la situació d'uns pobles àrabs, Iraq i Palestina, condemnats a patir greus condicions de vida, mentre veuen com la comunitat internacional no reacciona davant la impunitat amb que l'Estat d'Israel incompleix les nombroses resolucions condemnatòries de la ONU, els acords de pau signats amb el palestins i la utilització de la força militar per reprimir les legítimes aspiracions de tot un poble.

Per a EUiA és necessari seguir atents a les actuacions del govern dels Estats Units, així com començar a realitzar accions de pressió sobre el govern de la Gran Bretanya, aliat incondicional de la seva política i únic participant en aquestes agressions militars.

Per a EUiA, cal que la població dels diferents estats i nacions europees reaccionem davant la situació al món àrab, essent conscients que la situació a tota la zona té i tindrà greus conseqüències sobre la situació política internacional. Cal organització per obligar als nostres respectius governs a exercir la pressió necessària sobre els governs dels Estats Units i de la Gran Bretanya, per posar fi immediatament a totes les agressions. I en el cas de l'Estat espanyol, no hem d'oblidar l'autorització per a la utilització de les bases com a plataforma logística de les agressions.

EUiA pren el compromís de treballar per constituir a Catalunya una àmplia plataforma de suport a les legítimes aspiracions dels pobles àrabs.

EUiA seguirà treballant activament per una renovada cultura per la Pau i en contra de les polítiques armamentístiques i de bloc militar.

Consell Nacional d'EUiA

L' Hospitalet de Llobregat, 24 de febrer de 2001