Arrel de la web > Notícies > Cutrexèrcit > Cascos Blaus destacats al Sahara

Cascos Blaus destacats al Sahara

Van fer pintades sobre pintures de fa 4000 anys

dilluns 18 de febrer de 2008, per  remenaire

L’arqueòleg gironí Joaquim Soler, autor d’un dels estudis més complets que s’han fet sobre els jaciments prehistòrics de la cova del Diable al Sàhara Occidental, ha reclamat que sigui l’ONU qui assumeixi les despeses de restauració de les pintures rupestres malmeses diverses vegades en aquests jaciments. Segons sembla, les pintades que s’hi van fer portaven al costat la firma dels autors, amb noms d’oficials de la Missió de les Nacions Unides per al Referèndum del Sàhara Occidental (Minurso), que vetlla pel compliment de l’alto el foc subscrit pel Marroc i el Front Polisario des de 1991. En algunes firmes hi ha també el país i la placa del soldat. L’ONU ja ha anunciat que castigarà els implicats en els actes vandàlics.

foto BBC

Pintades fetes a la cova del Diable. / Foto: BBC

Joaquim Soler va declarar abans-d’ahir que l’ONU hauria d’assumir «l’elevat cost» de la restauració dels jaciments i va assegurar que la majoria d’aquests actes vandàlics han estat comesos per soldats de la Minurso, ja que al costat de moltes de les pintades hi apareixen «el nom del soldat, el seu país d’origen i fins i tot el nombre de la seva placa d’identificació». Soler considera que recuperar els jaciments «és possible», perquè «no hi ha res impossible», però subratlla que «tot té un preu».

Soler va expressar el seu desig que, quan torni als jaciments al mes de març que ve, l’acompanyi un expert que «avaluï les despeses i determini la durada i les necessitats» de la restauració.

Les últimes pintades, algunes de les quals arriben a mesurar fins a cinc metres, s’han fet amb aerosols blancs i blaus a la cova del Diable, de més de 6.000 anys d’antiguitat i un dels jaciments més grans i importants de la zona. Per Soler, «aquesta és la gota que ha fet vessar el got», i per això ha demanat a les Nacions Unides que «assumeixin responsabilitats».

OFICIALS, NO SOLDATS L’arqueòleg gironí afirma que la majoria dels autors de les pintades «són oficials, no soldats», i assegura fins i tot que «un d’ells ha rebut un reconeixement especial de l’ONU per haver impartit un curs d’ètica». També lamenta que «unes forces que haurien de ser aquí per vigilar i vetllar pel compliment de l’alto el foc» es dediquin a «destrossar l’art i la història d’un poble que no es pot defensar perquè viu en camps de refugiats».

RESPOSTA DE L’ONU Per la seva part, el cap de la Minurso, el britànic Julian Harston, ha lamentat els actes de «vandalisme» i ha declarat que «es posarà fi» a aquest tipus de comportaments.

A més de les mesures disciplinàries contra els set soldats, que pel que sembla van ser els responsables de fer pintades al jaciment, es posen cartells a les zones afectades per advertir del valor de les pintures i evitar que es repeteixi aquest tipus de comportament. «Aquesta herència cultural ha d’estar protegida. I ara seria un estúpid per part d’un soldat intentar malmetre-ho», ha comentat Harston.

D’altra banda, Harston va valorar la feina conjunta i la cooperació dels experts que han revelat l’envergadura dels danys que ha experimentat el jaciment, el britànic Nick Brooks, de la Universitat de l’Est d’Ànglia, i el mateix Joaquim Soler.

El 16 de gener passat la missió de l’ONU al Sàhara ja va admetre que diversos dels actes vandàlics contra alguns jaciments rupestres al Sàhara Occidental haurien pogut ser comesos per soldats de la missió, encara que en un comunicat va indicar que hi havia altres danys comesos anteriorment per altres individus que no eren militars de les Nacions Unides.

Vilaweb i BBC
http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2725320
http://news.bbc.co.uk/hi/spanish/misc/newsid_7219000/7219958.stm

SPIP | | Mapa del lloc Web | Seguir la vida del lloc RSS 2.0