Xarxa Feminista PV

V Encuentro España-Africa. Mujeres por un mundo mejor

Lunes 1ro de marzo de 2010

V Encuentro España-Africa Valencia 2010

Vídeos

Estreno de la película ’Ellas son... África’

Más información

Fte. E.mujeres

Encontre Internacional Espanya-Africa, Dones per un món millor

L’hora de les accions

En la Trobada Internacional Espanya-Àfrica, Dones per un món millor, sorprén que alguns mitjans de comunicació hagen preferit desviar l’atenció cap a les paraules victimistes de l’alcaldessa i a penes hagen prestat atenció als temes abordats per les 500 dones procedents dels àmbits polític, econòmic, cultural i social que s’hi van aplegar a València.

Gràcies a la trobada hem confirmat coses que sabíem, com que la igualtat en la majoria dels països de la Unió Europea és només formal, que som lluny d’aconseguir una igualtat real que pose fi a totes les discriminacions que patim. En els països en via de desenvolupament, drets bàsics de la població com l’aigua, l’habitatge, l’accés a l’educació o al treball remunerat són encara inaccessibles per a la majoria. Ser dona en aquests llocs és una càrrega afegida que condiciona la vida des del mateix naixement. Fòrums com el propiciat per aquesta trobada són necessaris per a afavorir el diàleg, la reivindicació, la denúncia.

Així i tot, després de sentir tantes veus que denunciaven la falta de fiscalització dels acords i directives internacionals, veig que continuem en el mateix punt de partida. S’han alçat veus per dir que és el moment de les accions, perquè el diàleg no pot ser efectiu si no va acompanyat de mesures necessàries per a eradicar la violència sexual -violacions, mutilacions, matrimonis forçats, prostitució- que pateixen moltes dones i xiquetes a Àfrica.

S’ha de garantir l’accés a l’educació i la cultura, als béns de producció, l’economia, les finances. Més enllà dels microcrèdits que han ajudat tantes dones a eixir de la pobresa, ara necessiten crèdits per a poder ser empresàries, per a poder accedir a llocs de decisió en el món de la banca i les finances.

Calen accions que permeten l’accés de les dones a la sanitat, que eviten les morts a causa de la sida o el part. Cal posar fi al patiment de moltes dones per la fístula ginecològica després de parts complicats. En el camp de la salut mental calen mesures d’ajuda a les dones que pateixen traumes greus per les violències de què han sigut víctimes. Són accions que han d’anar acompanyades d’un compromís polític, mitjançant assignacions pressupostàries que asseguren el desplegament de mesures, així com el seu seguiment i avaluació.

Ha sigut una sort sentir en la trobada les veus de dones amb tanta força, empoderament, saviesa i experiència. Una sort compartir la joia de dones africanes en sentir dir al president del govern espanyol que es compromet a no retallar les assignacions presssupostades per a ajudar Àfrica i les seues dones.

Dones per un món millor ens ha apropat les unes i les altres, i ens ha fet ser conscients de la necessitat que les dones accedim a les instàncies on es prenen les decisions més importants, en la política i l’economia. Però sobretot ens ha convençut de la urgència d’actuar. Ara mateix.

Macu Gimeno coordinadora de l’Àrea de la Dona de la Intersindical Valenciana

Comentar este artículo

SPIP | esqueleto | | Mapa del sitio | Seguir la vida del sitio RSS 2.0