Xarxa Feminista PV
Portada del sitio > CIENCIA, CULTURA, TECNOLOGÍA y OBITUARIO > Mor l’escriptora i pintora Felícia Fuster

Mor l’escriptora i pintora Felícia Fuster

Miércoles 14 de marzo de 2012

Mor l’escriptora i pintora Felícia Fuster als 91 anys

Felícia Fuster va debutar als 63 anys i des de París amb ‘Una cançó per a ningú i trenta diàlegs inútils’, i va tenir una singular trajectòria poètica i artística

ARA – BARCELONA | Actualitzada el 06/03/2012

L’escriptora, traductora i pintora Felícia Fuster, nascuda a Barcelona el 1921, va morir la matinada de diumenge a París, on vivia des de feia 60 anys. Fuster, filla de les estretors de la guerra, va estudiar Belles Arts, però no va seguir aquesta carrera. Davant l’asfíxia de la dictadura, va marxar a París el 1951 i es va reinventar una nova vida llicenciant-se en economia i treballant en empreses de publicitat. No va ser fins als anys 80 que va reprendre la tasca artística, tant pictòrica com sobretot literària.

El 1984 va ser una revelació la publicació del seu primer recull, ‘Una cançó per a ningú i trenta diàlegs inútils’ (finalista premi Carles Riba), quan tenia als 63 anys. Els dos següents reculls poètics ‘Aquelles cordes del vent. Barcelona’ i ‘I encara’ (1987) conformen una mena de trilogia. Són monòlegs de poesia autobiogràfica i confessional, d’imatgeria molt original, de filiació avantguardista. La seva valentia i independència, la solitud i l’autoafirmació, traspuen als seus textos. A ‘Versió original’ (1996) reflexiona sobre la Guerra dels Balcans. L’experimentació formal és també una de les seves màximes, com demostrà a ‘Sorra de temps absent’ (1998). Els seus viatges a la Xina (on va contraure una greu malaltia) i sobretot al Japó la van influïr i van inspirar ‘Postals no escrites’ (2001), el seu darrer llibre, una crònica del viatge al Japó en haikus.

Paral·lelament a la seva vessant literària, que va ser reconeguda –Sam Abrams o Montserrat Abelló l’han inclosa en les antologies de les principals poetes catalanes i Lluisa Julià s’ha ocupat de la seva ‘Obra completa 1984-2001′ (Proa, 2010)–, l’artística ha quedat en segon pla. La influència oriental té un gran pes en la seva obra plàstica abstracta, on plasma el silenci i la multiplicitat.

Instal·lada en una residència a París des de feia 10 anys, Felícia Fuster va crear una fundació a Barcelona el 2003 per ajudar persones sense possibilitats econòmiques a realitzar estudis superiors.

Fte. Ca la Dona

Comentar esta breve

SPIP | esqueleto | | Mapa del sitio | Seguir la vida del sitio RSS 2.0