Xarxa Feminista PV
Portada del sitio > MUJERES EN EL MUNDO, MUJERES: MEMORIA HISTÓRICA > Missatge de solidaritat amb les dones de Tunísia. Signa el seu (...)

Missatge de solidaritat amb les dones de Tunísia. Signa el seu manifest!

Domingo 6 de febrero de 2011

Missatge de solidaritat amb les dones de Tunísia. Signa el seu manifest!

Fem difusió del Missatge de solidaritat amb les dones de Tunísia que ens arriba de Dones d’Enllaç: 2 /02/2011

Per signar : jetaimemonpeuple@gmail.com

El 22 de gener de 2011, 40 dones tunisianes (veure Manifest) han pres la iniciativa de llançar una crida als seus compatriotes i al món, per demanar la inclusió de la laïcitat a Tunísia i una nova Constitució que les protegeixi davant la integració “en el panorama polític de moviments religiosos o sectes i d’idees totalitàries, en absència d’una reforma constitucional que garanteixi la separació de la política i la religió”. Les firmants creuen que aquesta reforma és “imprescindible” per “garantir la igualtat i els drets de totes les tunisianes i els tunisians en una vida política i social emancipada i digna.”

Després de l’amarga experiència d’altres aixecaments populars contra règims opressius i antidemocràtics, aixecaments que han estat segrestats per forces islamistes i fonamentalistes de la dreta (fou el cas de la revolució iraniana contra el Sha i dels moviments populars algerians contra el govern del FLN a principis dels anys 90), aplaudim la visió i el coratge de les signatàries del Manifest.

Mentre els líders fonamentalistes tornen a Tunísia, els activistes de les seves formacions s’estan mostrant cada vegada més en les manifestacions. Avui rebem fins i tot el testimoni d’una manifestant feminista denunciant el fet que manifestants pacífiques han estat agredides per fonamentalistes que cridaven: “La dona a la llar”. Esdevé doncs decisiva la nostra solidaritat feminista i laica.

—————

[Manifest de les dones de Tunísia traduït del francès per "Dones d’Enllaç" - Vocalia de Dones de l’ Associació de Veins i Veines de l’Esquerra de l’Eixample].

Diumenge, 30 de gener de 2011

Manifest de les dones de Tunísia

Tunísia està vivint un període excepcional de la història que indueix canvis importants, fins i tot radicals, en la seva estructura administrativa, política i jurídica.

Aquest país, la població del qual ha conduït admirablement una revolució que tenia com a consignes llibertat i dignitat, ha demostrat que una mobilització popular per a aquests valors és imprescindible per realitzar aquestes aspiracions, i ha palesat la seva maduresa exigint reformes polítiques i socials que enforteixin els drets de tots els tunisians, i especialment els drets de la dona.

Nosaltres, les dones tunisianes, ens sentim orgulloses d’aquesta revolució que pertany a tots els tunisians i afirmem la nostra determinació per fer que no en siguin desposseïts.

Estem animades per una profunda convicció: aquestes reformes institucionals i polítiques han de garantir una perfecta igualtat de drets i deures. La dona tunisiana és una dona moderna que participa activament en el desenvolupament polític, social i cultural del país. Per tant, és imperatiu que aquestes reformes estableixin la separació de la religió i la política, i garanteixin la igualtat i els drets de tots els tunisians i les tunisianes i l’accés de totes i tots a una vida política i social emancipada i digna.

L’escenari polític actual és inestable, i les negociacions estan en marxa per al reconeixement de tots els partits polítics que així ho demanin.

Per tant, expressem les nostres reserves sobre la inclusió en el panorama polític dels moviments religiosos o sectes i de les ideologies totalitàries, en absència d’una reforma constitucional que garanteixi la separació de la política i la religió.

Exigim que la Constitució del nostre país preservi els nostres drets. Per a això, ha de contenir dos elements que, per a nosaltres, són innegociables:

- La separació de la religió i la política.

- La igualtat entre dones i homes en tots els camps, cosa que no és el cas a hores d’ara en què persisteixen desigualtats com pel que fa als drets d’heretatge.

És essencial, doncs, que les reformes constitucionals estableixin el drets irrevocables de què gaudeixen les dones de Tunísia – i el poble tunisià en general -, i assegurin la seva observança efectiva.

Aquestes garanties són fonamentals perquè aquesta transició es completi en bones condicions i per restaurar la confiança en els diferents sistemes i els actors polítics emergents, i en última instància, reforçar la convicció dels homes i les dones de Tunísia que mai no seran desposseïts de la seva revolució.

Primeres signatàries: Asma Gharbi, responsable de relacions públiques, Rània Majdoub, estudiant, Nadia Shaaban, professora, Sami Chabane, ortofonista, Salma Elghzal, estudiant, Cyrine Bel Hedi, estudiant, Raja Bouziri, Professor Assistent, Lamia Haouat, estudiant, Dora JRAD , planificació, Saida Hamrouni, mestre, Lilia Hamrouni Kharrat, bibliotecària, Safia Sfar, agent d’assegurances, Amel Marc Messidi, Fatma Messidi Houas, mestressa de casa, IEMEN Chakroun, estudiant, Nadia Saiji, artista, Sara Horchani, editora, Mariem Amami Myers, enginyera biomèdica, Mahdoui Faten, estudiant, Cherifa responsable de comunicació, Zeineb Nasri, gerent d’exportacions, Najah Zarbout, artista visual, Wissam Jaidi, sindicat docent, Raja Basilea, dissenyadora gràfica, Fawzi Drissi Majdoub Jaïbi, Cap de Servei OACA, Sendi Hana, estudiant, Chema Triki, consultora de gestió, Dhoha Rekik, estudiant, Drissi Alia, oficial OACA, Asma Kouraichi, estudiant, Imen Chakroun, estudiant, Aoussa Dajla, actriu, Hanen Ben Amara, estudiant, Wala Kacimi, directora de projectes, Fatma Ben Abderrazak, estudiant, Haifa Jmour, estudiant, Amira Rammah, professora assistent, Zeineb Trabelsi, mestre, Sonia Garziz, dissenyadora gràfica, Inés Barouni, estudiant.

Font. Ca la Dona

Comentar esta breve

SPIP | esqueleto | | Mapa del sitio | Seguir la vida del sitio RSS 2.0