Xarxa Feminista PV
Portada del sitio > IGUALDAD y DERECHOS-(Aborto-Cuidados) > "Les treballadores d’hotel ens hem agrupat perquè els sindicats no han fet bé (...)

"Les treballadores d’hotel ens hem agrupat perquè els sindicats no han fet bé la seva feina"

Sábado 24 de diciembre de 2016

Entrevista a la secretària de l’associació Las Kellys de Mallorca, Nani Sánchez, i la presidenta del col·lectiu i portaveu a Lanzarote, Myriam Barros. L’entitat aplega cambreres de pis que reivindiquen els seus drets al marge del sindicalisme tradicional

"Exigim estudis que contemplin totes aquestes característiques per conèixer quantes habitacions hem de netejar cada dona de manera idònia i ajustada al temps real que disposem", explica Nani Sánchez

Laura Guarda 16/12/2016 Lza Directa

La presidenta de l’Associació Las Kellys i portaveu a Lanzarote, Myriam Barros, i la secretaria i portaveu a Mallorca, Nani Sánchez, expliquen en aquesta conversa –enregistrada fa uns dies a l’emissora mallorquina Ona Mediterrània– perquè reclamen "estudis ergonòmics i de temps a cada hotel" i també perquè "defensem la nostra autonomia" com a col·lectiu al marge de les organitzacions sindicals majoritàries. En aquest sentit, consideren que "en el sindicalisme majoritari hi ha persones molt vàlides”, però “malauradament la negociació final no depèn d’elles".

Com va sorgir l’Associació Las Kellys?

Myriam Barros. Les cambreres de pis de l’Associació Las Kellys vam començar a contactar a les xarxes socials i més endavant vam crear un lloc web on treballem i informem de les accions que realitzem. Ens vam associar per tal de defensar la nostra autonomia i manera d’organitzar-nos. No volíem formar part de cap sindicat majoritari, perquè fins ara allò que han realitzat aquests sindicats ha estat totalment insuficient. Si no, no ens hauríem d’unir de cap manera per tal de defensar els nostres drets.

Com és el dia a dia d’una cambrera de pis?

Nani Sánchez. En el meu cas, m’aixeco a les 6.15 del matí. Arribo a l’hotel; em canvio i entre les 7.30 hores i les 8.30 netegem les zones comunes: recepció, bar, cafeteria, piscina i spa, si n’hi ha. A les 8.30 hores disposem de 10 minuts per berenar i a les 9 som a planta per netejar les habitacions.

De quantes habitacions estem parlant?

Nani Sánchez. La governanta ens indica el nombre d’habitacions que hem de netejar, però no hi ha una llei que fixi quantes habitacions hem de netejar cada dona. Les estipulen els hotels. El mínim poden ser unes 20, i d’aquí per a dalt.

Les habitacions són adequades per la neteja?

"Hem de treure mig cos fora del balcó per poder netejar el vidre en condicions, amb el risc que això comporta. Alhora movem carros de 90 quilos carregats de roba"

Myriam Barros. No. I això afecta els nostres riscs laborals. De fet, en matèria de riscs laborals estem de cada vegada pitjor; emmalaltim. Els hotels es modernitzen sense tenir en compte que els materials o els espais els hem de netejar persones. Imagina que has de netejar 30 habitacions. Això seran uns 60 llits; 30 mampares de bany del terra fins al sostre; un terra que patina; uns balcons infinits; els jacuzzis... En concret, les tapes dels jacuzzis pesen una barbaritat: hem de treballar aguantant la tapa amb una mà i netejant amb l’altra. Sembla que facem equilibri.

Nani Sánchez. D’altra banda, als balcons on abans hi havia uns barrots d’acer o alumini ara hi ha vidre. Hem de treure mig cos fora del balcó per poder netejar el vidre en condicions, amb el risc que això comporta. Alhora movem carros de 90 quilos carregats de roba; barnussos; sabatilles...

I amb tot, cal acabar a una hora concreta...

Nani Sánchez. Efectivament. Rebem les instruccions de treball a primera hora i no podem marxar fins que les habitacions no estiguin netes. Demanem que es reconeguin malalties associades al vostre treball...

Myriam Barros. Sí. L’única malaltia reconeguda és la del túnel carpià. La resta, com les lumbàlgies, dolors cervicals, d’espatlles, de genolls o articulacions no estan reconegudes com a malalties laborals. La conseqüència? Quan hem de prendre la baixa per aquestes malalties la muta ens deriva a la seguretat social i el nostre salari disminueix.

JPEG - 150.8 KB
Nani Sánchez (a la dreta) amb altres membres de Las Kellys de Mallorca. L’activista recorda que solidaritzem amb totes aquelles persones que "estan patint la precarietat en la mateixa feina"

Parlant de metges, el vicesecretari de comunicació del Partit Popular, Pablo Casado, ha assimilat el treball d’un germà metge amb el de les cambreres de pis. Què en penseu?

Myriam Barros. Aquesta comparació ha estat un despropòsit. Les paraules de Casado demostren que no sap de què parla. Ell no pot comparar en cap moment el treball d’una cambrera de pis, que es deixa el cos en la neteja d’entre 40 o 60 habitacions, amb el treball d’un metge, que potser no s’aixequi per passar consulta. A més, Casado assegura que les cambreres de pis no treballem els caps de setmana. Les cambreres de pis o les persones que ens dediquem a l’hostaleria no veiem un cap de setmana ni en pintura.

També parleu d’un respecte absolut al sector sanitari...

Nani Sánchez. Sí. No podem parlar en nom dels metges perquè no som ells, però sabem que el sector sanitari és un dels més afectats per les retallades en aquests anys. Ens solidaritzem amb totes aquelles persones que estan patint la precarietat en la mateixa feina. Dit això, les paraules de Pablo Casado a les cambreres de pis són un insult.

Tothom és capaç de netejar en hotels?

"Tothom sap netejar, millor o pitjor. Però netejar en un hotel és un altre nivell. Com dirien els infants: és nivell Deu. És una carrera maratoniana des que comences a les 7.30 h fins que te’n vas a les 15.30"

Nani Sánchez. No. No tothom val. Tothom sap netejar, millor o pitjor. Però netejar en un hotel és un altre nivell. Com dirien els infants: és nivell Deu. És una carrera maratoniana des que comences a les 7.30 h fins que te’n vas, a les 15.30 h –això en el cas que parteixis a l’hora que toca: si et manquen habitacions, has de quedar a acabar-les. Les cambreres de pis treballem estressades, perquè no només cal netejar les habitacions. La governanta és darrere i si t’ha quedat un vidre malament, l’has de netejar de nou. Si ha quedat una retxa, l’has de tornar a fer. És la pressió: que no em quedi res, que tot estigui impol·lut, sense gotes de cal. Les aixetes brillants; les banyeres lluents... I aquest constant "fes via, que necessito l’habitació per al nou client".

Us mediqueu per suportar aquesta pressió que expliqueu?

Myriam Barros. Jo no, però les meves companyes sí. Les companyes de 40 o 45 anys prenen pastilles pels dolors constants. La feina ens produeix dolors físics i problemes mentals. Algunes companyes barregen antiinflamatoris amb antidepressius, barreja que pot ser perillosa. La càrrega de treball suposa molt estrès, amb aquest ritme laboral pareixem esportistes d’elit.

Nani Sánchez. Jo sí que prenc pastilles, per desgràcia. No m’automedico, sinó que segueixo una prescripció mèdica. Vaig començar als 16 anys, i ara en tinc 45. Imagina’t... Si no em mediqués, no em podria aixecar del llit. I no només per aixecar-me, sinó per poder dormir: és impossible dormir sense pastilles amb els dolors que pateixo.

Hi pot haver diferents condicions laborals entre les cambreres de pis d’un mateix hotel?

Myriam Barros. I tant. En un hotel pots trobar una planta de treballadores totalment externalitzada; la següent contractada per l’hotel i regida per conveni provincial; l’altra amb contractes de cinc hores... També hi ha casos de cambreres contractades per mitja jornada que treballen el mateix que les de jornada completa. Elles entren a les 8 del matí. Haurien de partir a les 13 hores, però surten a les 16 hores, perquè reben la mateixa càrrega de treball que les contractades a jornada completa: és impossible netejar 30 habitacions en 4 o 5 hores. En fi, estem desprotegides i amb una reforma laboral que ens ofega de cada vegada més.

"Demanem estudis ergonòmics i de temps a cada hotel; obligatoris i revisables periòdicament. Estudis que determinin la càrrega de treball: tipus de mobiliari; pes que hem de moure cada dia per enretirar els llits o les tauletes de nit" / Laura Guarda

Què suposa l’externalització?

Myriam Barros. Les treballadores externalitzades realitzen el mateix treball que les contractades amb l’hotel i en la mateixa jornada laboral, però cobren la meitat. A la vegada, no poden demanar una baixa, perquè els contractes són setmanals: quan són de baixa s’extingeix el contracte. En molts casos no disposen de representants sindicals, perquè les empreses on se’ls externalitza no els tenen. En fi, quedem totalment desprotegides.

Els sindicats majoritaris han recollit les vostres demandes?

Myriam Barros. En absolut. Les treballadores ens hem agrupat i lluitat pels nostres drets perquè els sindicats no han realitzat bé la seva feina. No diem que no hagin treballat. Simplement no han arreglat la nostra situació amb el que han fet. Al contrari: estem pitjor que fa deu anys. Per això, les cambreres de l’Associació Las Kellys mantenim la nostra autonomia respecte partits i sindicats. Hem viscut incidents perquè s’ha pretès absorbir el moviment. Las Kellys mantenim la posició: totes les cambreres de pis caben en l’associació. Algunes pertanyen a sindicats majoritaris; d’altres a minoritaris i d’altres a cap sindicat, perquè ja no hi creuen.

Quina és la relació d’aquests sindicats amb Las Kellys de Mallorca?

Nani Sánchez. Ara com ara, no s’han posat en contacte amb nosaltres. És cert que hi va haver una concentració el dia 15 de juny convocada per CCOO i UGT. Ens hi vam unir com a Associació Las Kellys. Vaig pensar que em deixarien parlar. No sabien ni què era l’Associació Las Kellys.

Parleu de suplantacions. Són freqüents?

Myriam Barros. Són diàries. Hem patit suplantacions a Tenerife; a Mallorca, per part de Podem amb una proposició no de llei (PNL); a Màlaga, amb CCOO; a Madrid, per part de Podem... Las Kellys estem aprenent a conviure amb les suplantacions. Som una associació apartidista, que no apolítica: creiem que cal fer política, però no de la mà de partits o sindicats. Las Kellys farem sindicalisme, però soles.

Una suplantació pot ser l’anunci fals d’una reunió amb Las Kellys?

"Las Kellys estem aprenent a conviure amb les suplantacions. Som una associació apartidista, que no apolítica: creiem que cal fer política, però no de la mà de partits o sindicats"

Nani Sánchez. Exactament. En el cas de la PNL de Podem a les Illes, va succeir una cosa així. Jo em vaig assabentar el mateix dia que la PNL es presentava. La presentació va ser a una hora un poc estranya: en general, les cambreres de pis estàvem treballant o ni tan sols disposàvem de temps per dutxar-nos i acudir a la presentació. Las Kellys que hi van anar van ser els enllaços sindicals de CCOO.

Quina és la relació entre el llibre ’Las que limpian los hoteles’, d’Ernest Cañada, i l’Associació Las Kellys?

Myriam Barros. L’Associació no té res a veure amb aquest llibre. El llibre recull testimonis de cambreres de pis afiliades a CCOO i UGT. Una d’aquestes cambreres és la persona que va crear un grup de Facebook amb el nom de Las Kellys, des d’on l’Associació va sorgir després. Però nosaltres no hi tenim res a veure. De fet, nosaltres creiem que els sindicats haurien de dedicar-se a resoldre els problemes de les cambreres de pis i deixar de finançar llibres que no arreglaran res i simplement expliquen allò que tothom ja sabem: que estem explotades.

Una de les vostres exigències és que es realitzi un estudi per a cada hotel. En què consisteix?

Nani Sánchez. Demanem estudis ergonòmics i de temps a cada hotel; obligatoris i revisables periòdicament. Estudis que determinin la càrrega de treball: tipus de mobiliari; pes que hem de moure cada dia per enretirar els llits o les tauletes de nit; càlcul de les distàncies que hem de recórrer d’una habitació a una altra o d’un edifici de l’hotel a un altre. De vegades, per exemple, hem de netejar un nombre d’habitacions repartides en tres plantes. Si l’ascensor està ocupat pels clients, pots arribar a esperar fins a vint minuts que l’ascensor arribi buit. Perds aquest temps, però les habitacions les has de netejar igualment. Exigim estudis que contemplin totes aquestes característiques per conèixer quantes habitacions hem de netejar cada dona de manera idònia i ajustada al temps real que disposem.

Comentar esta breve

SPIP | esqueleto | | Mapa del sitio | Seguir la vida del sitio RSS 2.0