Xarxa Feminista PV
Portada del sitio > NOTICIAS > La diputada Mireia Vehí i una activista de Sabadell, retingudes per les (...)

La diputada Mireia Vehí i una activista de Sabadell, retingudes per les autoritats turques

Miércoles 9 de marzo de 2016

Oriol Andrés Gallart. Beirut La Directa 08-03-2016

La parlamentària de la CUP, juntament amb la sabadellenca Maria Juez, es dirigien al Kurdistan turc per participar a la Marxa del 8 de Març però Turquia els va denegar l’entrada al país a l’aeroport

La diputada de la CUP Mireia Vehí i l’activista de Sabadell Maria Juez han estat retingudes durant 17 hores per les autoritats turques a l’aeroport Sabiha Gokcen d’Istanbul, quan es dirigien la tarda del divendres cap al Kurdistan turc per participar a una Marxa del 8 de Març. Vehí i Juez -militant de Justa Revolta, col·lectiu feminista de Sabadell- han aterrat a les cinc de la tarda a l’aeroport del Prat en un vol de tornada cap a Barcelona, i han denunciat davant dels mitjans de comunicació la situació viscuda per elles i, sobretot, la que es viu al conjunt del Kurdistan.

Ambdues van arribar a l’aeroport d’Istanbul al voltant de les sis de la tarda d’ahir procedents de Barcelona i tenien previst enllaçar amb un vol cap a Diyarbakir/Amed, la capital del Kurdistan turc. Tanmateix, no van arribar a agafar el vol. Les autoritats turques els van denegar l’entrada al país i van ser retingudes al mateix aeroport. Durant les 17 hores que han estat retingudes, les dues activistes han estat incomunicades

"Quan van saber que anàvem cap a Diyarbakir, ens van portar a una sala i ens van començar a fer preguntes. Els vam dir que érem de la CUP i que anàvem a participar a la Marxa. Es van tornar com bojos. Ens van requisar ordinadors, mòbils i fins i tot els llibres", ha explicat Vehí en conversa amb la Directa a la seva arribada a Barcelona. La policia fronterera turca els va anunciar llavors que no els donaven el visat per entrar al país "per raons de seguretat" ja que eren -segons els van dir- "un perill públic" i que serien retornades l’endemà. Així mateix els van anunciar que no podrien tornar a entrar al país, un extrem encara per confirmar.

Les següents hores, fins que el matí del dissabte van ser embarcades en un vol de Turkish Airlines cap a Barcelona, les van passar tancades al centre per estrangers de l’aeroport. "Estàvem tranquil·les perquè sabíem que tornàvem avui. El pitjor ha estat la incomunicació. Érem les preses polítiques allà i no ens deixaven trucar ni moure’ns de la sala on estàvem tancades", ha recordat la diputada catalana. Tampoc van rebre cap tipus d’assistència per part de l’ambaixada. Només minuts abans d’embarcar de nou cap a Barcelona, els han restablerts els telèfons i han pogut contactar amb les seves famílies, si bé la delegació kurda que les esperava a l’aeroport de Diyarbakir ja havia donat el senyal d’alarma el dia anterior.

Vehí viatjava a la regió com a membre de la CUP. La formació havia rebut una invitació del Moviment de Dones Kurdes per participar en els actes del 8 de Març, que havien començat el passat 1 de març.

Per part de les autoritats turques, no s’ha donat encara cap informació oficial en relació amb l’inicident. En opinió de Mireia Vehí, "l’objectiu era espantar-nos i que no veiguéssim el que succeeix al Kurdistan turc. No volen observadors internacionals". I ha assegurat: "cal plantar cara a la política de fronteres i als estats demofòbics. Ho tornarem a intentar".

L’exdiputat de la CUP Quim Arrufat i l’europarlamentari de Podemos Miguel Urbán, qui es troba també a Diyarbakir en el marc d’una delegació del Parlament europeu, han demanat a l’Ambaixada espanyola a Ankara que demani explicacions a Turquia.

Per Arrufat, qui manté estrets llaços amb el Kurdistan, és “preocupant si no ens deixen anar al Kurdistan com a CUP. S’imposa el silenci perquè els kurds estan assetjats. La Unió Europea ha arribat a un acord polític amb Turquia per a què el país exerceixi de guardià dels refugiats a canvi de, implícitament, poder fer el que vulgui amb els kurds”.

Arrufat recordava que la també diputada de la CUP Eulàlia Reguant havia viatjat recentment a Diyarbakir per participar “en una marxa encara més polititzada”, mostrant així la seva estranyesa per l’actual decisió turca. Reguant va participar en un congrés per la pau, organitzat per la formació prokurda Partit Democràtic dels Pobles (HDP). “Entre altres, volia entrar a barri antic de Diyarbakir”, que es troba assetjat per les forces de seguretat turques. Ni Vehí ni Juez havien estat anteriorment al Kurdistan.

La violència al Kurdistan turc ha anat en augment des del passat mes de juliol. Les forces de seguretat turques mantenen assetjades diverses àrees i localitats arreu de la regió i les seves actuacions els han valgut nombroses denúncies de violacions dels Drets Humans. Els enfrontament entre Turquia i les militants kurdes ha deixat milers de víctimes mortals, entre les quals centenars de civils. Ahir mateix Diyarbakir va ser atacada i bombardejada per les forces de seguretat turques, segons denunciava Urbán en un vídeo difós a través del seu compte de Twitter.

Comentar esta breve

SPIP | esqueleto | | Mapa del sitio | Seguir la vida del sitio RSS 2.0