INFORME A L'ASSEMBLEA DE VALÈNCIA DEL PCPV
S0BRE L'ENTESA DAVANT EL REFERÈNDUM

Cal recordar que la proposta de desenvolupar una Entesa de l'esquerra valenciana s'inscriu en l'estratègia de convergència política i social de l'esquerra transformadora elaborada en l'XI Congrés del PCE, i que va donar lloc el seu dia a la constitució d'IU i EUPV.

Cal recordar també que la proposta d'Entesa, lluny de ser una iniciativa cupular desenvolupada al marge de les bases d'EUPV i el PCPV, va ser debatuda i aprovada en l'Assemblea d'EUPV i en el Congrés del PCPV. I el preacord per a la seua concreció ha rebut el vist i plau del Consell Nacional d'EUPV per a la seua presentació i consulta a Referèndum.

A més, arran de l'Assemblea d'EUPV, la proposta va ser presentada a un ampli ventall d'organitzacions polítiques i socials. D'elles, Els Verds i Esquerra Valenciana van decidir participar-hi, i altres, sense incorporar-se, van expressar la seua simpatia pel projecte, com es va expressar en la presentació de la Mesa per l'Entesa de la Ciutat de València, on va haver una àmplia i plural participació de col·lectius socials.

Cal subrratllar que ni EUPV ni l'Entesa representen el ple desenvolupament de la nostra estratègia de convergència política i social de l'esquerra transformadora, que hauria de conduir a aglutinar un bloc social majoritar capaç de protagonitzar la transformació social emancipatòria a que aspirem. Més bé, les limitacions tant d'EUPV com de l'Entesa expressen les limitacions de l'actual esquerra transformadora al País Valencià. Però dit això, cal afegir que la proposta d'Entesa que es sotmet a referèndum és la concreció possible de la nostra estratègia en les circumstàncies actuals.

Es proposa l'Entesa d'EUPV amb dos organitzacions, Els Verds i Esquerra Valenciana, amb les quals hem coincidit en la lluita al carrer, en el moviment contra la globalització capitalista, pels drets socials de la classe treballadora i per la defensa del medi ambient del País Valencià i dels drets nacionals del poble valencià. Per això, la possibilitat d'anar junts a les institucions és una continuació natural d'aquesta lluita conjunta al carrer: Els Verds i Esquerra Valenciana són organitzacions numèricament reduïdes (com també ho som nosaltres), però que faciliten que l'Entesa puga arribar a sectors socials significatius vinculats a l'ecologisme polític i al nacionalisme d'esquerres.

Sense excloure on es puga arribar en un futur, el que ara es proposa és una Coalició Electoral que descansa sobre i no substitueix el funcionament democràtic de les organitzacions composants. Per això, es configura una Comissió Política reduïda per a la gestió dels afers comuns, on EUPV té majoria, i on es traslladaran els acords democràtics dels seus òrgans. S'expressa també el desig de que l'acord es reproduesca a nivell municipal, dins de l'autonomia en cada Municipi per a la concreció d'acords programàtics i de candidatura.

Es formulen unes propostes programàtiques que són la base per a l'acord, però no un programa desenvolupat, l'elaboració del qual està prevista amb els procediments participatius que ens són propis, oberts a les aportacions dels moviments socials, i on caldrà precisar qüestions com el tractament de la prostitució, la violència de gènere, l'avortament i les drogues, que les 35 hores siguen sense retalls salarials, la defensa de l'ensenyament públic i el control públic de la banca i les grans empreses, dins de la coherència amb el programa federal d'IU..

I s'inclou un acord sobre els 5 primers llocs de les candidatures autonòmiques, donant el primer lloc de cada candidatura a EUPV, i amb una proporció de 3 EUPV, 1 Els Verds i 1 Esquerra Valenciana per a cada circumscripció. Cal subrratllar que, en una democràcia amb eleccions periòdiques, els diputats no són patrimoni de ningú i desapareixen al finalitzar la legislatura: ningú té cap diputat garantit per a la propera legislatura. Es més, si amb una actuació sectària o inconsecuent alienàrem al nostre electorat, podriem restar per sota del 5% i amb 0 diputats. Tanmateix, cal entendre que les posicions dels 5 actuals són les més probables, i d'elles correspondrien 4 a EUPV; si s'obtingueren els 10 que teniem en la legislatura anterior, 7 correspondrien a EUPV. Això correspon a la condició relativament majoritària d'EUPV dins de l'Entesa, tenint clar que la credibilitat social del seu projecte plural requereix que es visualitze la presència d'Els Verds i d'Esquerra Valenciana, amb una segona posició en València i Castelló. Sense això tampoc hauria estat possible l'acord, però a més la pluralitat al Grup Parlamentari ens interessa també estratègicament per al desenvolupament del projecte d'Entesa. Cal recordar a més a més que els llocs majoritaris reservats a EUPV en les llistes s'hauran de cobrir per acord de la seua Assemblea pel procediment democràtic i participatiu previst al seus Estatuts, combinant el respecte a la proporcionalitat amb la possibilitat de votar en llista oberta.

Per tot això, el Comité Local de València del PCPV, per 7 vots a favor i 1 abstenció, considera que el PCPV hauria de recomanar votar Sí en el Referèndum sobre l'Entesa, i per tant els seus membres haurien de fer campanya pel Sí en el mateix. Aquesta és la proposta que caldria portar al Comité Nacional del PCPV.
 

L'Assemblea de València del 19-9-02, després del debat, va acordar per 20 vots a favor, 0 en contra i 1 abstenció proposar al Comité Nacional que el PCPV recomane el Sí a L'Entesa
El Comité Nacional del PCPV, reunit el 21-9-02, es va pronunciar pel Sí a l'Entesa per 21 vots a favor, 9 en contra i 4 abstencions.