a la versión en castellano
INFORME
SITUACIÓ POLÍTICA: CAP A LES ELECCIONS GENERALS

Les eleccions generals convocades per al proper 14 de març marquen el nostre calendari polític, junt al procés congressual de CC.OO. i les mobilitzacions contra l'ocupació d'Iraq. I quan s'apropa el final de la legislatura, el govern del PP està exacerbant alguns dels trets més negres de la seua política coartant la llibertat d'expressió i imposant un ensenyament de la religió.

A més i en particular, en el marc de la bushiana guerra mundial "contra el terrorisme", està intensificant la criminalització de la discrepància utilitzant bucs emissaris (Carod-Rovira i Medem) al voltant dels quals polaritzar electoralistament la seua desqualificació del conjunt de l'oposició democràtica a les seues polítiques.
Així, ha utilitzat la irresponsable actuació de Carod-Rovira (eludint la seua condició de conseller en cap de la Generalitat de Catalunya en entrevistar-se amb la direcció d'ETA) per a desqualificar al govern "tripartit" de Catalunya i a les forces polítiques que li donem suport. Tanmateix, resolt el tema al si d'aquest govern amb la retirada de les seues competències i la seua posterior dimissió per a comparèixer davant dels electors el 14 de març, ha passat a primer pla l'exigència de responsabilitats al govern del PP per la seua utilització partidista i presumptament anticonstitucional dels serveis d'intel·ligència.
De la mateixa manera, la manipulació de les víctimes del terrorisme en contra del documental "La pelota vasca" de Julio Medem ha tingut una digna resposta dels professionals del cine en defensa de la llibertat d'expressió en el lliurament dels premis Goya.
Ha estat comú a aquests dos casos l'intent del govern del PP de criminalitzar el diàleg com a via per a la resolució del conflicte basc. Actitud davant de la qual hem de reafirmar que els conflictes polítics s'han de resoldre a través de vies democràtiques i del diàleg, com les que intenta la Conferència per la Pau promoguda per Elkarri, rebutjant tant la violència criminal d'ETA com la repressió de les llibertats polítiques que impulsa el PP.

En aquest context, cal posar en primer pla que el nostre objectiu central en les eleccions generals és la derrota del PP (com a força no solament de dretes sinó profundament reaccionària i un perill per a la pau, les llibertats i els drets socials), fent-li perdre la majoria parlamentària i el govern de l'Estat, recalcant que ni per acció ni per omissió contribuirem a que el PP continue governant. Però la nostra principal contribució a aquest objectiu, en i des d'EUPV, ha de ser el reforçament de l'opció d'esquerres aglutinada al voltant de IU, única manera de superar les vacil·lacions i contradiccions de les forces de centre com el PSOE (entestat en un bipartidisme cegat i en propostes fiscals involucionistes) i de dreta democràtica.

En aquest sentit, és important assenyalar l'esforç realitzat des d'IU per la confluència amb altres forces d'esquerres davant de les eleccions generals. Així, hi ha una dinàmica de coalicions i acords en Catalunya (amb ICV-Els Verds), en les Balears (amb el PSM, Els Verds i ERC), en Aragón (amb Los Verdes), en Canarias (amb Los Verdes), en Extremadura (amb SIEX), en Madrid (amb Red Verde) i també al País Valencià (amb Izquierda Republicana i amb el suport d'un sector d'Esquerra Valenciana). Més enllà de l'escàs abast social d'algunes de les organitzacions coalitzades, és important el tarannà que representa la voluntat de desenvolupar un pol de referència obert a la participació de tota la gent i els col·lectius d'esquerres. Aquest és el sentit que li vam voler donar a l'Entesa, i en aquesta línia hem de continuar treballant.

En aquest context cal donar un suport unànime a les candidatures d'EUPV-IR:Entesa (encapçalada en València per al Congrés per Isaura Navarro, José Luis Pitarch, Inma Campos i Antonio Arnau, amb la intercalació en el seu cas de la persona d'IR que s'acorde), expressió de la seua democràcia interna i de la seua pluralitat.

I caldrà treballar de ferm en la campanya electoral i com a interventors i interventores el dia de les eleccions, tenint clar que els vots i escons es guanyen i defensen d'ú en ú, i que l'esforç de cada persona pot ser decisiu per a derrotar al PP i obrir camí a la pau, les llibertats i els drets socials.

Comité Local de València del PCPV
3 de febrer de 2004