INFORME SOBRE EL PROCÉS ASSEMBLEARI D'EUPV

Aquest informe preten suscitar una reflexió i obrir un debat, més que ser un text sotmés a votació. En tot cas, la proposta a votació seria la resolució final.

Cal assenyalar en primer lloc que al Comité Nacional del PCPV del 29 de novembre es va fer un esforç important per tal de cohesionar al Partit cap a l'Assemblea d'EUPV. Després d'informar sobre la remodelació de la Permanent (on s'incorporarien de moment Manolo Vicent (formació) i Juan Bayona (comunicació) es va passar a debatre sobre la proposta del PCPV per al Consell Polític d'EUPV, a partir d'una proposta inicial presentada per Presen Uran i amb una actitud flexible per a modificar-la en un sentit integrador, encara que finalment la integració es va fer a través d'una votació entre dos llistes alternatives, fusionant-les d'acord amb el sistema proporcional que es contempla als Estatuts del Partit.

No es va poder avançar, tanmateix, en les propostes per al Congrés de Diputats, i el Comité Nacional va acordar no prendre posició al respecte.

En l'Assemblea d'EUPV, cal destacar en primer lloc l'ampli acord pel que fa al Manifest Polític, on les propostes del Partit van ser incorporades a través de les esmenes presentades, i que va ser finalment aprovat per unanimitat, així com pel que fa als Estatuts, la modificació dels quals es va aprovar amb un reduït número d'abstencions. Entre les modificacions aprovades (la majoria de les quals eren de caràcter tècnic) cal destacar el desenvolupament del principi de paritat per a les candidatures a les institucions, aplicant-ho en trams de dos, així com la desaparició de les Comissions de Candidatura per circumscripció provincial, mantenint-te tant la Comissió de Candidatura de País Valencià com el sistema electoral prèviament vigent.

Pel que fa a l'elecció del Consell Polític, tanmateix, es va fer palesa la falta d'acord, expressada en la presentació de 5 candidatures sense diferències polítiques de fons (sí va ser possible, en canvi, el consens per a la Sindicatura de Greuges i la Sindicatura de Comptes, i un acord entre 4 de les candidatures esmentades per a l'elecció de la delegació a l'Assemblea Federal d'IU), però molt condicionades per la discrepància sobre qui havia d'ostentar la Coordinació d'EUPV, cosa que donava un esbiaixament personalista al debat.

A més, la mateixa presentació de les candidatures va fer palés també el dèficit de cohesió del Partit: de fet, hi havia membres del PCPV en 4 de les 5 candidatures presentades. I la candidatura presentada pel PCPV (amb la incorporació d'independents com José Luis Pitarch i Carmen Morenilla) va rebre únicament 37 vots dels més de 90 delegats amb carnet del PCPV. És a dir, la majoria dels membres del PCPV no van votar la candidatura aprovada pel Comité Nacional, bé per votar a una altra candidatura, bé per votar en llista oberta. De fet, es pot estimar que fins i tot una part significativa dels 57 membres de la candidatura, descomptats els que no tenien dret a vot, no la van votar.

De l'anàlisi de les paperetes en llista oberta es despren, però, que unes 18 d'aquestes es podien considerar "afins" a la nostra candidatura (la C), per tal com votaven, si més no en la capçalera, a candidats i candidates de la mateixa. Singularment, 37+18=55, número pròxim al dels membres de la candidatura. D'aquestes 18 paperetes, 9 realitzen el que es podria anomenar un vot de "càstic", deixant de votar a determinats membres de la candidatura, però sense alterar essencialment l'ordre de la mateixa. Els altres 9 el que fan es "primar" a determinats candidats i candidates (parcialment coincidents amb els "castigats") posant-los en la capçalera.

Des del punt de vista polític, unes i altres van tenir l'efecte negatiu de deixar en 3º lloc la candidatura presentada pel Partit i encapçalada per Presen Uran.  Des d'un punt de vista pràctic, les 9 paperetes que "primaven" no van alterar el número de membres de la candidatura elegits (el seu efecte va ser que entrara Cristina Verdugo, número 17 de la candidatura, enlloc de José Luis Pitarch, número 18 de la mateixa i que pot entrar també finalment si s'accepta la impugnació que els interventors de la nostra candidatura han presentat contra la declaració com a nul d'un vot dirigit clarament a la mateixa). Pel contrari, les 9 paperetes que "castigaven" van provocar que perguérem 2 membres al Consell Polític (1 si s'accepta la impugnació), determinant així la correlació de forces en el mateix.

Cal assenyalar que els vots a la nostra candidatura ens van donar directament 9 llocs del Consell Polític, i indirectament 2'67 més a través de la llista oberta, considerant la part proporcional dels 7 membres elegits de la candidatura que correspon a la contribució a la seua elecció del vot a la candidatura tancada.

De fet, l'elevat número de membres de la candidatura elegits en llista oberta (7 de 16) expressa clarament la falta de cohesió del Partit en la votació. I aquesta falta de cohesió es va perllongar en l'acte d'elecció del Coordinador o Coordinadora d'EUPV.

Cal subrratllar que entre els 55 membres del Consell Polític d'EUPV hi havia 21  (el 38%) amb carnet del PCPV, d'ells 9 elegits per la candidatura encapçalada per Presen Uran, 8 elegits en llista oberta (7 de la nostra i 1 de la encapçalada per Pasqual Mollà), 2 per la candidatura d'Alternativa Crítica, 2 per la candidatura encapçalada per Pasqual Mollà i 1 per la candidatura encapçalada per Gloria Marcos. En la primera volta es presentaven a Coordinador o Coordinadora Presen Uran, Pasqual Mollà i Gloria Marcos. Descomptant els membres de les candidatures encapçalats per Pasqual Mollà i Gloria Marcos, que previssiblement van votar per ells, hi havia 18 membres del PCPV, dels quals la candidata del PCPV, Presen Uran, va rebre 14 vots. Dels altres 4 vots, es pot estimar que 3 van anar a Gloria Marcos (que va rebre 1 més provinent d'Alternativa Crítica, sumant 14+3+1=18) i 1 va anar a Pasqual Mollà (que va rebre 18+1=19).

En la segona volta, entre Gloria Marcos i Pasqual Mollà i descartada Presen Uran, es pot estimar que Gloria Marcos va rebre com a mínim 10 vots de membres del PCPV que no anaven en la seua candidatura (14+10+1=25), i que Pasqual Mollà va rebre un màxim de 3 vots de membres del PCPV que no anaven en la seua candidatura (18+3=21).

El resultat, com sabem, és que Gloria Marcos va ser elegida Coordinadora d'EUPV, i que EUPV queda una una situació complicada donada la fragmentació del Consell Polític, mentre que el PCPV queda en una situació prou dolenta per la la falta de cohesió mostrada. Cal assenyalar que en una EUPV on s'ha consolidat el sistema electoral que permet la votació en llista oberta, les eleccions constitueixen proves de foc de la cohesió del PCPV (com de la resta de components, que han demostrat una cohesió molt major): amb aquest sistema no funciona una disciplina mecànica, sinó la cohesió basada en la convicció política, en coherència amb els principis organitzatius que hem reiterat en els darrers Congressos.

Indubtablement, caldrà una reflexió en tots els òrgans del PCPV. Però podriem avançar, amb caràcter immediat, dues propostes a guisa de resolució:

1. Closa l'Assemblea d'EUPV, cal reforçar la seua unitat al voltant de la direcció elegida per a posar-la en bones condicions d'afrontar les properes convocatòries electorals, on caldrà fer front a les polítiques reaccionàries, antidemocràtiques, bel·licistes i antisocials del PP.

2. Cal treballar per refer la cohesió del PCPV per actuar tant al si d'EUPV com al si dels moviments socials i el moviment sindical, en la perspectiva del proper Congrés de CC.OO.

Rafael Pla López
coordinador del PCPV de la ciutat de València