INFORME AL COMITÈ NACIONAL DEL
PARTIT COMUNISTA DEL PAÍS VALENCIÀ
ALACANT 4 D'OCTUBRE DE 1997

INDEX
1. El marc europeu
2. La situació de l'Estat Espanyol
2.1 Una primera valoració de la recent Reforma Laboral
2.2 El Pla plurianual d'ocupació del PP
2.3 El debat de les pensions
2.4 Els accidents laborals
2.5 L'ofensiva privatitzadora
2.6 L'ensenyament i la sanitat
2.7 La monopolització dels mitjans de comunicació
3. La situació del País Valencià
4. Izquierda Unida
5. Esquerra Unida
6. El Partit Comunista


1. EL MARC EUROPEU

Aquest mes d'octubre serà rubricat en Luxemburg, després de la seua ratificació parlamentària a nivell de tots els estats de la UE, els continguts de la cimera d'Amsterdam sobre la Unió Europea que manté la rigidesa del calendari de Maastricht i les condicions del Pacte d'Estabilitat. Cal recordar que, malgrat els intents de França, la qüestió de l'ocupació i del treball es queda només en bones paraules al no tenir prevista l'adscripció de recursos financers que puguen fer creïbles i possibles les bones intencions manifestades en aquella cimera.

La iniciativa del govern francès de proposar un pla d'ocupació amb la intenció d'incrementar llocs de treball destinats a cobrir necessitats econòmiques i socials no ateses fins ara pel mercat és, sens dubte, una iniciativa que cal saludar, recolzar, posar com exemple i reivindicar quelcom semblant en el nostre país, encara que no puguem compartir altres accions del govern francés (privatitzacions, tancament factoria Renault en Bèlgica etc.). La proposta francesa suposa incorporar una dimensió fins ara poc o gens present en les polítiques econòmiques dels governs de la UE que posa en evidència la incertesa i la manca d'expectatives d'un increment important d'ocupació per part del sector privat de l'economia com en Espanya intenta convèncer-nos el Govern. A la vegada que té un important efecte redistribuïdor de recursos dintre de la societat francesa i pot servir d'exemple front a altres països de la Unió Europea, suposa trencar el paradigma neoliberal de què el treball només pot incrementar-se des del sector privat.

D'altra banda, cal constatar que hi ha moltes dades que posen de manifest que l'esforç realitzat pels països de la Unió Europea per a complir les condicions de convergència, a més de produir greus problemes socials, està ocasionant un creixement econòmic menor del previst en el conjunt d'Europa i, per suposat, un creixement de la desocupació i l'atur. Estant clar que les polítiques d'ocupació van a continuar tenint un caràcter subsidiari en les prioritats establertes per la convergència monetària i econòmica prevista en el Tractat de Maastricht, podem afirmar que els plantejaments monetaristes d'aquest tractat suposen un vertader coll de botella que frena d'una forma cada vegada més decisiva el desenvolupament sostenible de tota la Unió Europea. Els problemes econòmics de la mateixa Alemanya són un exemple clar del que diem.

Una xicoteta referència a la crisi política italiana provocada per la negativa de Rifundazione Comunista d'acceptar fortes reduccions en el sistema italià de pensions a concretar en els Pressupostos del 98. Les similituds entre aquesta situació i el debat respecte a la reforma del sistema de pensions de l'any passat en Espanya és total. Els comportaments polítics dels partits polítics i dels sindicats (la CGIL ha criticat molt durament a Rifundazione d'igual forma que CCOO ho va fer amb IU). La causa també és la mateixa: El programa de convergència cap al euro.

2. LA SITUACIÓ DE L'ESTAT ESPANYOL

2.1 Una primera valoració de la recent Reforma Laboral

Les dades provisionals que disposem ens permeten afirmar la validesa d'allò que criticàvem de la Reforma del Mercat Laboral. Recordem-ho. Es parlava de què s'anava a produir un abaratiment de l'acomiadament, que s'anaven a mantenir les mateixes modalitats de contractació temporal i que s'encetava una via molt perillosa per al futur de rebaixa de les quotes empresarials a la Seguretat Social.

Segons les dades oficials, fins a l'entrada en vigor de la Reforma Laboral, els contractes indefinits es situaven entre el 4 i el 5% del total de contractació. Els contractes que la nova llei anomena incorrectament "indefinits" i què, realment, són contractes temporals per dos anys han suposat en juny el 8.5%, en juliol el 8.9% i en agost el 7.9% del total de la contractació realitzada. D'aquest percentatge de contractes, el 76% dels realitzats en agost són de la nova modalitat, (amb les bonificacions a càrrec de la SS de l'Estat - reducció entre un 40 i 70% de les cotitzacions els dos primers anys- i amb acomiadament més barat - indemnització de 33 dies per any treballat). Abans de la Llei la mitjana de contractes indefinits era de 23.000 al mes. Aquesta mitjana s'ha reduït a partir de juny (data en què entra la llei en vigor) a uns 11.000 contractes indefinits al mes.

Cal ressaltar que els nous contractes, mal anomenats com indefinits, suposen per a l'empresari que la indemnització per acomiadament improcedent després de dos anys de treball serà molt inferior a les rebaixes aconseguides en les càrregues socials. D'aquesta forma l'acomiadament d'aquestes persones amb contracte suposadament "indefinit" serà gratis per a l'empresari. Dit d'una altra manera: L'estabilitat d'aquests contractes serà nul·la com la de qualsevol contracte fem.

Convé destacar també què, malgrat l'interès que per els empresaris poden tenir aquests nous contractes, les xifres aportades per l'INEM indiquen que encara el 92% de tots els contractes continuen sent contractes temporals.

A aquestes dades gens optimistes haurem d'afegir aquells treballadors que estan set acomiadats gràcies a la nova Reforma de l'article 52-C) de l'Estatut dels Treballadors al permetre incloure la competitivitat, el mercat i altres causes com a causa objectiva del mateix. Caldrà esperar alguns anys per a conèixer els efectes nocius en les xifres aportades per les Magistratures de Treball.

El resultat per a la patronal sembla haver estat prou bo: Rebaixar les seues quotes a la SS, abaratir l'acomiadament i continuar fent els contractes fem que vulga en cada moment. I tot això gratis. Sense cap cost social ni polític per a la dreta governant. No és, precisament un resultat per a felicitar, des de l'esquerra als seus propulsors.

2.2 El Pla plurianual d'ocupació del PP i la protecció dels aturats

Cal fer un xicotet comentari al Pla Plurianual d'Ocupació presentat recentment pel PP. És un Pla coherent amb els criteris de Maastricht i que renúncia a que el sector públic i les distintes administracions es proposen la dotació directa de llocs de treball. Tampoc es planteja contrarestar la pèrdua de qualitat del treball existent, ni de l'aparell productiu del nostre país, ni el control de les inversions estrangeres, ni potenciar un I + D autòcton i suficient. Es pot afirmar, en definitiva, que es un conjunt de bones intencions sense cap operativitat real i que dependrà exclusivament de l'evolució del cicle econòmic l'augment o disminució de l'atur

En canvi, l'esmentat Pla, estableix un minuciós pla de seguiment i control dels 450.000 aturats/des que són beneficiaris de prestacions i subsidis. Una altra vegada el govern PP considera els aturats com a presumptes delinqüents que cal controlar, oblidant, com és el seu costum, les grans bosses de frau a hisenda dels més afavorits així com les contínues amnisties i bonificacions fiscals.

Mentre es realitza aquest pla de control d'aturats, com si en Espanya es lligaren els gossos amb llonganisses en el tema de prestacions als aturats, el nostre país ha anat perdent cobertura a l'atur com a conseqüència de les mesures desenvolupades pels governs del PSOE i del PP. Així la taxa de cobertura ha baixat del 69.8% en 1993 al 49.6% en 1996 sobre les xifres d'atur registrades en l'INEM. Els números són més escandaloses si agafem les dades d'atur de l'EPA. Segons l'Enquesta de Població Activa la taxa de cobertura ha passat del 49% a només el 34.2% en els últims tres anys.

Tot això no passa per casualitat. És una conseqüència directa de l'oblit creixent de l'Estat del problema dels aturats i de la financiació de les seues prestacions. En 1988, després de la vaga general, les aportacions de l'Estat al pressupost de l'INEM eren del 43.1%. Deu anys després, en 1996, s'havien reduït fins al 14.3% provocant, a més de la reducció de les prestacions esmentada, que cada vegada més els treballadors tinguem que suportar amb les nostres quotes l'impacte del problema de l'atur, reconegut per tothom com el primer problema social d'Espanya.

2.3 El debat de les pensions

Entre les xifres que han evolucionat de forma favorable en el nostre país cal destacar l'Índex de Preus al Consum (IPC) que s'ha mantingut en uns nivells tant baixos com no es recordàvem des de la transició política. Per primera vegada l'IPC estimat en els Pressupostos Generals de l'Estat de 1997 era major que l'IPC previsible a finals de l'any 97. Aquest fet ha posat de manifest les contradiccions de la llei "de consolidació del sistema de pensions" que IU va criticar i votar en contra malgrat haver estat negociada entre el govern i els sindicats CCOO i UGT. No hem d'oblidar que aquesta llei va ser un dels conflictes a nivell de política social més importants entre IU i CCOO amb els corresponents vots dels diputats del PDNI contraris a la majoria d'IU.

Efectivament, l'esmentada llei en el seu article 48 referent a revalorització diu textualment en el seu apartat 1.3: "Si el Indice de Precios al Consumo previsto para un ejercicio, y en función del cual se practicó la revalorización, resultase superior al realmente producido en el período de cálculo descrito en el apartado anterior, las diferencias existentes seran absorbidas en la revalorización que corresponda aplicar en el siguiente ciclo económico". Com podem veure, diu amb claredat que es farà, no que es podrà fer. Ràpidament el PSOE i CiU que votaren a favor de l'article així com CCOO que va negociar el mateix han manifestat amb bombo i plateret que no es tenia que descomptar allò que ells mateixos havien votat favorablement. Ens felicitem del canvi de posició front a un tema de pensions que en el seu dia criticàrem. No podem però deixar de constatar la incongruència i la manca de serietat dels plantejaments d'uns partits que als pocs mesos d'haver aprovat una cosa han d'eixir corrent a desdir-se d'allò aprovat. Màxim quan la disconformitat amb aquesta llei, segons versions interessades, "ens enfrontava violentament als sindicats". Saludem que el Govern sembla decidit a no aplicar aquest article i recolzem aquesta posició a la vegada que seguim recordant que cal adequar les pensions mínimes al salari mínim interprofessional.

2.4 Els accidents laborals

A la situació de precarietat en el treball cal afegir la degradació creixent de les condicions de treball com es manifesta en l'alarmant augment dels accidents laborals del nostre país. De gener a juny del 97, els accidents de treball amb baixa i ocorreguts en jornada laboral foren de 327.387 suposant un increment del 6.4% respecte a igual període de l'any anterior. D'aquests, 505 foren mortals (un 5.9% més que en els mateixos mesos de 1996). Aquestes xifres, si les mesurem en proporció a la població activa, són molt superiors a la mitjana de la Unió Europea i afecten en major mesura a la contractació de curta duració, representant el doble que als que tenen contractes indefinits. És a dir, la sinistralitat en els treballadors amb contracte temporal dobla la sinistralitat dels treballadors estables.

Sembla clar que potenciar la contractació indefinida tal com IU pretén al presentar, mitjançant una Llei a les Corts Estatals, és un element determinant que ajudarà a disminuir la sinistralitat laboral. Caldrà també exigir un control rigorós de les normes de seguretat i higiene en el treball que no estan fent els governs autonòmics ni estatal. també caldrà plantejar-se incloure aquest tema en el codi penal per a que siga respectat adequadament pels empresaris.

2.5 L'ofensiva privatitzadora

Malgrat que va ser iniciada pel govern del PSOE, la política de privatitzacions del govern del PP està avançant a passes de gegant i està suposant el desmantel.lament del Sector Públic Industrial. La privatització iniciada aquesta setmana de l'empresa pública ENDESA és l'últim exemple d'això. La fusió entre la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI) i l'Agència Industrial de l'Estat (AIE) és una nova mesura neoliberal de privatització i liquidació del sector públic. Amb aquesta mesura es configura un sistema encaminat a la privatització salvatge de les empreses i serveis públics rentables i, davant la impossibilitat a mig termini de mantenir els dèficits, suposarà posteriorment començar la liquidació del sector públic amb pèrdues.

Aquest procés significarà la pèrdua d'un patrimoni públic indispensable per a mantenir i desenvolupar en el futur una política industrial activa que puga superar l'actual dependència exterior de la nostra economia, els nivells baixíssims d'I + D, la desqualificació i la desregulació industrial o l'equilibri regional entre les distintes comunitats autònomes de l'Estat.

Des del PCPV hem de manifestar el nostre més enèrgic rebuig tant a l'actual dinàmica de privatitzacions com al procediment fosc que s'està emprant per dur-la a terme. Perdre l'actual patrimoni empresarial públic significa la renúncia solemne a qualsevol política industrial i econòmica seriosa i deixar a Espanya sotmesa als avatars de les decisions de les grans multinacionals sense cap instrument que puga posar fre a les seues decisions ni a regular el mercat.

2.6 L'ensenyament i la sanitat

Assistim a una crisi global del nostre Sistema Educatiu com a conseqüència, entre altres coses, de la mateixa concepció que el govern té del sistema públic, desprestigiat per l'omnipresent mercat. Aquesta crisi es plasma d'una banda en el desviament de fons públics cap a l'ensenyament privat i d'altra per la privatització ideològica a l'acceptar en el sistema públic criteris de mercat i rendibilitat pervertits.

Quelcom paregut està ocorrent en la sanitat pública sotmesa també a un procés de privatització paulatí. La reforma del Sistema Nacional de Salut, entregada pel govern a la Subcomissió Parlamentària de la qual se n'eixiren tant IU com el PSOE, abunda i profunditza en aquest sentit on un dels elements neuràlgics és el transvasament de fons públics a les entitats privades o també la cessió d'inversions bàsiques en sanitat (hospital d'Alzira per exemple) al capital privat, generant, a la vegada, importants greuges comparatius entre les distintes Comunitats Autònomes.

Atenció a aquest dos grans serveis bàsics. S'estan generant les condicions per a que siguen la punta de llança de reivindicacions populars fortes a curt termini contra el govern conservador tant a nivell estatal com valencià. La insatisfacció tant dels usuaris com dels treballadors dels mateixos és creixent. Caldrà treballar a nivell institucional en el sentit de defensar nítidament una financiació pública adequada i una definició clara del concepte tant d'ensenyament com de sanitat pública i articular aquest treball amb la mobilització social que les creixents mancances d'aquests serveis poden produir pròximament.

2.7 La monopolització dels mitjans de comunicació

Hem de manifestar la nostra preocupació davant els clars indicis de què comença a donar-se una dinàmica tendent a la creació d'un monopoli en els mitjans de comunicació, vinculat a interessos econòmics i polítics confrontats. La batalla per la televisió digital és l'expressió màxima d'aquest conflicte que es produeix en tot el mon en condicions comparables a les que tenen lloc en Espanya. Des del PCPV cal cridar l'atenció front aquesta situació que està afectant molt negativament a la llibertat d'expressió i d'informació ja bastant menguada en el nostre país.

De la mateixa forma hem de rebutjar també la dinàmica iniciada per altres forces polítiques que basen la seua lluita contra un monopoli determinat en la creació des de la mateixa filosofia, d'un monopoli contrari. Saludem la iniciativa d'IU de presentar un projecte de llei en aquest sentit que enfortixca la pluralitat i impedixca les dinàmiques monopolistes o tendents a un duopoli. Caldrà veure l'actitud tant del PSOE com del PP front a aquesta llei encara que ens temem que estan més interessats en guanyar la seua particular batalla mediàtica que en defensar la pluralitat informativa.

3 EL PAÍS VALENCIÀ

Durant aquests últims mesos s'han aprovat els Plans Hidrològics de Conca del Xúquer i el Segura i hi ha un debat públic al voltant de la utilització de les aigües de l'Ebre al Nord de Castelló mitjançant un transvasament.

El Pla Hidrològic del Segura va ser aprovat amb l'oposició dels regants valencians del Baix Segura. El Pla Hidrològic del Xúquer va representar un triomf dels nous regants del Castella-La Manxa com de forma eufòrica ho expressava el senyor Bono. En els dos casos (Segura i Xúquer) els regants i usuaris valencians estan al final del riu i de la sèquia de rec. Que els acords no són un triomf valencià sembla prou evident. Es consoliden els regadius de La Manxa que, en un percentatge molt elevat, depenen directament de les subvencions de la Unió Europea, fet que des d'un punt de vista agrari, ecològic i econòmic és molt discutible. Molt ens temem que aquests Plans Hidrològics de Conca s'han realitzat des de l'optimisme d'un període d'abundància hídrica com l'actual i que en anys de sequera els regants de la Ribera i del Baix Segura tindran problemes molt greus per manca d'aigua.

En quant al transvasament d'aigües de l'Ebre cal dir que l'obertura d'aquest "nou front" és la plasmació més clara de la insatisfacció del senyor Zaplana respecte al seu "poder valencià" trepitjat reiteradament pel senyor Bono. Cal dir que els transvasaments són ecològicament una barbaritat a més de què no funcionen. El transvasament Tajo-Segura ha funcionat per sota del 15% de les seues possibilitats i el Canal Xerta-Calig (procedent de l'Ebre) no ha arribat a funcionar mai des de la seua construcció a finals del franquisme. Hem de defensar una política sostenible de l'aigua que passe per un aprofitament raonable dels recursos disponibles, potenciant l'estalvi, protegint al xicotet i mitjà llaurador front a les grans explotacions i oblidant les grans obres de transvasaments que sempre acaben sent obres públiques ruïnoses.

Des del PCPV hem de manifestar la nostra profunda preocupació per la situació i el futur de les empreses siderúrgiques (SIDMED i GALMED) de Sagunt. Una altra vegada, un procés de privatitzacions produeix de forma quasi automàtica l'amenaça de crisi i reestructuració d'empreses. Que el Camp de Morvedre no pot patir més reduccions de plantilla després de la desfeta dels anys 80 sembla prou evident. Demanem i exigim al govern valencià i estatal què prenga les mesures necessàries per a què l'empresa luxemburguesa Arbed realitze les inversions necessàries que asseguren un adequat funcionament i creixement d'aquestes empreses siderúrgiques. I cal dir-ho clarament, si volem mantenir aquestes empreses siderúrgiques cal realitzar les inversions par a crear la planta de galvanitzat a Sagunt. Fer-ho en altres llocs, com sembla que pretenen, conduiria a la desaparició en pocs anys de tota la siderúrgia saguntina. No hi ha mercat per a dues plantes d'aquest tipus i el lloc natural per aquesta inversió és Sagunt.

Una qüestió totalment pareguda tenim en el cas de la privatització de l'empresa d'alumini INESPAL d'Alacant. També darrere de la privatització de la mateixa apareix el fantasma de la reconversió i de la pèrdua de gran quantitat de llocs de treball. El mateix que en Sagunt, exigim que el govern Valencià defense com a qüestió pròpia els llocs de treball i la viabilitat de l'empresa INESPAL. També cal fer una ràpida referència a la situació de l'empresa SINTEL sotmesa a processos de reducció de plantilla.

Un problema d'infrastructures d'actualitat és el tema de l'AVE València-Madrid que està en el programa electoral del PP i front al qual el PSPV i UV han demanat un consens per a reivindicar com a valencians el tema. Al nostre entendre, Esquerra Unida no ha de recolzar cap consens d'aquest tipus. Demanar l'AVE quan no s'han disposat de recursos econòmics per adequar les línies València-Madrid o Barcelona-València-Alacant a velocitat alta, retardant durant anys els projectes esmentats, ens sembla senzillament començar la casa per la teulada, demanar els núvols o fer piràmides de caràcter faraònic en temes d'infrastructura que garantitzen al qui les fa un "adequat patriotisme valencià". Quan les línies València-Zaragoza o València-Cuenca-Madrid recorden, pel seu oblit i manca de cap inversió, els trens del segle XIX, demanar inversions de 400.000 milions per fer un AVE ens sembla a més d'antiecològic (l'AVE produeix uns impactes mediambientals molt més alts que les línies de velocitat alta pel seu major ràdio de gir en les corbes) un desgavell a nivell de planificació. No hem d'oblidar que la construcció de l'AVE Madrid-Sevilla va concentrar durant cinc anys prop del 90% de les inversions ferroviàries de tot Espanya, deixant la resta de l'Estat en la situació tercermundista en què ens trobem.

El debat sobre l'Estat de la Comunitat va introduir com element novedós la pretensió del PP d'intentar resoldre el problema ortogràfic del valencià utilitzant com a instrument el Consell Valencià de Cultura (CVC). Aquesta proposta del senyor Zaplana, que sembla estar discutida i avalada pel PSPV i potser també per la UPV, presenta una sèrie de peculiaritats que cal comentar per la seua importància política en el tema de la llengua. Evidentment seria positiu assolir un consens en els temes lingüístics que estan frenant la normalització de l'ús del valencià si aquest consens s'assolira amb bases científiques i, per tant, amb la participació activa i determinant de la Universitat. El problema rau en el fet de què la proposta del CVC no ofereix aquestes garanties ja què aquest Consell no pot ser l'element determinant en l'establiment de la normativa del valencià.

Sense voler entrar en la política concreta a seguir en aquest tema que correspon a EUPV, el PCPV vol mantenir d'una forma nítida la seua defensa de la unitat lingüística del valencià i el català així com la necessitat d'una participació determinant de l'Institut Interuniversitari de Filologia en la resolució d'aquest conflicte que durant massa anys ha emboirat la normalització de l'ús del valencià en el nostre país.

No podem deixar aquest breu anàlisi de la situació valenciana sense constatar la profunda crisi que viu el PSPV com a conseqüència del canvi de direcció acordat per molt poca diferència en el seu últim congrés. En aquests moments encara no sabem el desenllaç del canvi ocorregut i l'estabilitat de la nova direcció eixida del mateix com a conseqüència de les correlacions de forces aparegudes en les distintes direccions comarcals. En qualsevol cas el PCPV desitja una evolució de la direcció del PS que impulse un debat seriós i rigorós amb Esquerra Unida respectant les dinàmiques pròpies de cada formació política i l'autonomia d'Esquerra Unida.

Durant aquesta setmana s'han produït les pluges torrencials que han assolat distintes comarques del nostre país i, en especial, la ciutat d'Alacant. El PCPV vol manifestar el seu condol als familiars de les víctimes i la seua solidaritat amb totes les persones que han patit aquesta gota freda. A la vegada, exigeix al Govern que aporte els recursos econòmics necessaris per arreglar les desfetes produïdes i critica la manca de coordinació de Protecció Civil així com la nul·la informació que varen patir els municipis afectats.

Les inundacions ocorregudes ens mouen també a dues reflexions: La primera que, malgrat ser el País Valencià una zona que pateix inundacions amb freqüència, l'efecte hivernacle provocat pels gasos de combustió està augmentant la freqüència d'aquestes "desfetes naturals". Tots els estudis del IPCC aporten aquestes conclusions. Així ho indiquen també el creixement exponencial front a "desfetes naturals" que han hagut de fer les companyies asseguradores en tot el món durant els últims deu anys.

La segona reflexió té a veure amb l'urbanisme del nostre país. Un terratrèmol d'igual intensitat no afecta igual a S. Francisco o Tokyo, ciutats amb construccions antisísmiques, que a una ciutat qualsevol. Una inundació pot convertir-se en una desfeta de gran conseqüències (recordem l'any passat al càmping de Biescas) si s'ha edificat inadequadament en zones amb greus perills d'inundació.

Caldrà treballar per a minimitzar les desfetes naturals disminuint les emissions de gasos que produeixen l'efecte hivernacle i també per minimitzar els efectes de les mateixes amb infrastructures adequades i que funcionen (el pantà de Tous no es pot encara omplir ), amb una delimitació de zones inundables on no es contruixca i amb una Protecció Civil que realment informe i funcione adequadament.

4.- IZQUIERDA UNIDA

Izquierda Unida va complir fa pocs mesos deu anys. En aquest període hem viscut problemes importants però, sens dubte, ens trobem front a la pitjor crisi des de la seua fundació. Totes les crisi d'IU (i d'EUPV) han tingut sempre el mateix element vertebrador: El caràcter alternatiu i transformador del nostre projecte front a un caràcter més possibilista i gestionador d'allò realment existent i, estretament relacionat amb això, el caràcter independent d'IU front a posicions subsidiàries o satel.litzadores. Un altre aspecte vinculat a l'anterior ha estat el paper dels partits en IU (molt especialment el paper del PCPV) i la consegüent caracterització d'IU com a partit o com a moviment polític i social.

Els fets han posats de manifest que els dos plantejaments que han estat confrontant-se aquests últims cinc anys en IU s'han convertit en irreconciliables. Aquells i aquelles que optaren primer per dissoldre el PC, després per convertir a Izquierda Unida en un partit clàssic (com és el cas d'Iniciativa per Catalunya on estan prohibits els partits al seu interior), continuant per les posicions davant el tractat de Maastricht, han acabat abandonant EUPV. Va venir un temps d'aparent consens i acord en el marc de la IV Assemblea d'IU que, vist des d'avui, més sembla la renúncia a plantejar allò que realment es pensava.

Els resultats de les últimes eleccions generals on IU va millorar els seus resultats en quatre escons (passant de 15 a 19) i IC va perdre un escó (de 3 a 2) i l'anàlisi realitzat la mateixa nit electoral va ser el tret d'eixida d'una nova confrontació que s'ha tornat definitiva amb l'eixida del PDNI d'IU. A partir d'aquell 3 de mars postelectoral vam veure el naixement del PDNI en contra de tot allò que havien defensat pocs anys abans i la pràctica política de confrontació sistemàtica amb la direcció federal. La crònica d'un trencament, mil vegades anunciat en els mitjans de comunicació a bombo i plateret, es va concretar el passat 27 de Setembre en el Consell Polític Federal. Abans s'havia provocat amb el trencament de la disciplina parlamentària en els temes de les pensions i la reforma laboral. Abans veiérem la confrontació sistemàtica de la direcció d'IC front a la direcció federal d'IU. Últimament havíem assistit a la provocació d'anar en coalició amb el PSOE en Galícia fent cas omís a totes els avisos que tant des de l'interior d'Esquerda Gallega com des de IU s'havia fet.

Front a un trencament que tothom reconeixia fa temps com inevitable, la direcció d'IU ha actuat amb fermesa i sent conscient de què els ritmes de la crisi era important que no foren decidits, almenys en la seua totalitat, pel PDNI. Els seus ritmes tenien molt a veure amb un trencament a realitzar en la proximitat de les eleccions i qualsevol que tinga estima al projecte d'Izquierda Unida no podia permetre aquesta possibilitat.

Ara cal pensar en el futur. Un futur que tenim en les nostres mans i que depèn només de nosaltres i de com sapiguem gestionar-lo. Hi ha, al meu entendre, una sèrie d'elements que possibilitaran que aquesta crisi siga una crisi de creixement o què, al contrari, es convertixca en una pèrdua important d'influència social i, en conseqüència, de pes electoral:

a) Cal treballar molt oberts cara a la societat tant a nivell institucional com de moviments socials i de moviment obrer.

b) Cal incentivar i curar el caràcter plural d'Izquierda Unida potenciant els trets que han constituït sempre la nostra organització. Ningú té la patent de la pluralitat en IU i, per suposat, tampoc la té el PDNI.

c) Cal potenciar el caràcter alternatiu d'IU conjuntament amb la voluntat de ser força de govern allà on es puga. Defensant amb claredat un sistema de valors alternatiu que nosaltres identifiquem amb el socialisme i el comunisme. Tenint un projecte de transformació en profunditat de la nostra societat però, a la vegada, sent conscients de què cal "tapar els forats de cada dia allà on es puga". Seria molt negatiu per a nosaltres bascular cap a posicions esquerranes que ens allunyarien de la realitat i deixarien un espai polític innecessari als que se n'han anat.

d) Hem d'accentuar el caràcter de moviment polític i social d'Izquierda Unida deixant molt clar en l'actuació quotidiana que IU és molt més que la seua actuació institucional. L'actuació d'IU encara està massa dominada per la vessant institucional que, sens dubte, és necessària. Hem de ser capaços de què IU es puga plantejar de forma concreta i real, actuacions i mobilitzacions de caràcter sociopolític.

e) Tot això ha de definir-se i concretar-se ara en la realització d'un debat assembleari i una elecció de nova direcció adequada a la nova situació. Totes i tots hem de posar-nos a treballar la V Assemblea d'IU com un objectiu fonamental d'aquest trimestre que haurà de culminar el proper desembre.

Izquierda Unida va plantejar en el Consell Polític Federal del passat 27 de setembre una Campanya per l'ocupació i pel repartiment del temps de treball que enllace tant amb la Reforma del Tractat de la Unió Europea, tractant de situar el tema del treball com objectiu central dels estats membres de la UE, com en una sèrie de reivindicacions concretes sobre el repartiment del temps de treball que cal començar a llençar, divulgar i anar generant consciència al voltant dels lemes següents:

- 35 hores setmanals

- quinta setmana de vacances

- supressió d'hores extra estructurals

- rebaixa de la jubilació als 60 anys.

Aquesta campanya inclouria una primera fase de caràcter informatiu i de connexió amb tots els sindicats i moviments socials afectats, una segona fase de recollida de signatures i una tercera fase de presentació en totes les institucions de mocions i proposicions en aquest sentit per acabar amb una mobilització a nivell estatal sobre el tema del repartiment del temps de treball.

Totes i tots tenim clar que, a partir d'ara, caldrà prendre's les campanyes federals com un tema a treballar de forma decidida per tota la organització d'Esquerra Unida.

5. ESQUERRA UNIDA DEL PAÍS VALENCIÀ

Sens dubte la gran notícia en sentit positiu de tota la crisi d'Izquierda Unida ha estat el canvi que s'ha produït en Esquerra Unida. L'anomenada "joya de la corona" del PDNI va canviar de posició de la nit al matí com a organització i ens trobem en aquests moments amb una nova direcció no confrontada en els seus plantejaments amb Izquierda Unida.

Molts factors han ajudat a això, però al meu entendre un ha estat clau: Hem sabut mantenir durant aquests cinc anys de "travessa del desert" una posició cohesionada en els temes fonamentals que ens ha permès no perdre pes dintre de l'organització guanyant, inclús, posicions relatives. No ha estat una tasca fàcil. És ben certa l'afirmació d'Andreotti de què "el poder desgasta però l'oposició encara desgasta molt més". En Aragó per exemple, un canvi en la direcció, que va deixar en minoria als renovadors, ha suposat que les posicions i el pes relatiu del PDNI i Tercera Via queden reduïdes a la seua mínima expressió. Mirant enrera es pot veure que no ha estat fàcil unificar les posicions dintre de la nova majoria d'EUPV. En allò fonamental ho hem aconseguit i ens hem de felicitar per això. Sens dubte en política també es produeixen salts qualitatius com el que estem visquent però que no es poden aprofitar si no van acompanyats del treball quotidià de tipus qualitatiu que possibilita estar en condicions d'aprofitar el moment d'un trencament qualitatiu. Res haguera estat possible sense el treball diari, avorrit i moltes vegades poc agradable d'aquests últims cinc anys.

En el passat Comitè Nacional del PCPV a l'analitzar la situació d'Esquerra Unida manifestàvem la nostra preocupació pel trencament de la relació federal que la direcció d'EUPV anava imprimint a les seues actuacions. Ressaltàvem en aquell moment el tema de Quart, les posicions davant la Reforma Laboral, el probable trencament de la disciplina de vot en el Parlament Estatal i començava a aparèixer a l'horitzó l'acord electoral entre el PSOE i Esquerda Gallega. Manifestàrem la nostra voluntat nítida de defensar la relació federal entre EUPV i IU. Tots érem conscients de què el tema de Quart podia dur a una confrontació durant el procés de la cinquena assemblea que tinguera com a conseqüència un trencament d'EUPV entre l'antiga majoria i nosaltres amb tots els problemes de sigles, pèrdua de pes social i pèrdua de representació institucional que un trencament d'aquest tipus poguera ocasionar. El Consell Polític Federal d'IU de finals de juny va sancionar el tema de Quart posant les coses en una situació de no retorn.

Des de finals de juny fins a l'11 de setembre es van produir una sèrie de canvis al si de l'antiga majoria que, al meu entendre, hem sabut gestionar positivament. El sector Esquerra i País, fins aquell moment el més radicalment confrontat amb nosaltres en molts aspectes, va evolucionar dintre de la Tercera Via a nivell estatal arribant a la conclusió de romandre en IU i en EUPV, malgrat què, tal com sabem i ells manifesten, mantenen diferències substancials amb l'actual projecte d'IU. Per altra banda, el sector del PDNI va continuar allunyant-se del nostre projecte i va considerar el tema del recolzament al pacte gallec com el seu punt i final de perteneixença a IU i EU.

En la Comissió Política del 10-9-97 (un dia abans del Consell Polític de la dimissió del President d'EUPV) s'aprovava per part de la majoria de la mateixa entre altres coses:

"A la vista de tot l'allau de declaracions realitzades pels membres del PDNI en els mesos de juliol, agost i setembre, cal afirmar que la seua eixida d'IU és irreversible. Ja no hi ha marxa enrera i l'única cosa de la qual cal parlar és el quan i el com." Per a continuar després: ........ "Quan ens plantegem el COM es realitzarà subsisteixen moltes incerteses que ens obliguen a plantejar diverses hipòtesi. Per una banda la hipòtesi, dominant fins ara, en la qual l'actual majoria s'enfrentara frontalment amb la direcció federal obligant-nos a plantejar Assemblees alternatives d'EUPV cara a la cinquena Assemblea d'IU amb el subsegüent trencament d'EUPV pràcticament per la meitat. L'altra possibilitat, que sembla estar obrint-se pas tímidament, de què un sector de l'actual majoria (Esquerra i País, vinculada estatalment al corrent "Tercera Via") trencara amb la línia PDNI i per tant desfera l'actual majoria que governa EUPV, concurrira a la V Assemblea d'IU i convertira al PDNI en un sector minoritari que abandona Esquerra Unida".

"És difícil, per damunt de les declaracions, saber quina serà l'opció final triomfant o si aquestes dues possibilitats acaben mesclant-se. El que si que sembla prou clar és que el PCPV ha de treballar amb nitidesa per a què el PDNI es quede sol a l'hora d'abandonar el projecte d'Esquerra Unida. Malgrat que no depèn directament de nosaltres, si que podem ajudar de forma important a esta segona opció convertint la crisi irremediable d'IU i d'EUPV en la seua mínima expressió."

Les coses han evolucionat de la forma que valoràrem més positivament. L'informe de l'ex-president d'EUPV (que ha estat enviat fraudulentament a tots els adscrits a EUPV sense haver estat aprovat) era un informe de trencament que, d'aprovar-se, ens haguera llençat a situacions com les que ara estant patint les federacions de Cantàbria o Castella-La Manxa. Esquerra i País va ser conscient del que suposava i va fer l'opció que tots coneguem. Ens felicitem de què la gran majoria d'adscrites i adscrits a EUPV hagen decidit romandre en EUPV.

El procés de substitució de l'antiga direcció d'EUPV s'ha fet amb la màxima rapidesa que han permès els compromisos previs ( Debat parlamentari sobre l'estat de la Comunitat, Festa del PCE, Consell Polític Federal d'IU) i els ritmes necessaris per a debatir les propostes a fer al si del partit i de la nova majoria. En aquest sentit ha anat funcionant quinzenalment la comissió d'enllaç PC-PASOC-Independents-IR amb bons resultats . En la proposta de nova direcció d'EUPV es planteja cobrir de nou només els llocs deixats vacants per l'eixida del PDNI mantenint les responsabilitats existents de l'anterior direcció. Aquesta proposta va ser debatuda i aprovada àmpliament per la Comissió Política del PCPV el passat 23-9 així com per la comissió d'enllaç del dia següent i va ser aprovada pel Consell Polític d'Esquerra Unida del 2 d'Octubre.

Els fets de l'oficina parlamentària d'Alacant, l'enviament de l'informe no aprovat a tota EUPV, la subvenció aprovada de 300.000 ptes. a la coalició PS-EG i algun moviment de comptes corrents de col·lectius que sembla haver hagut en els últims dies ens indiquen que potser hem realitzat la transferència de poders en EUPV amb excessiva lentitud malgrat els condicionats que abans hem comentat .

I a partir d'ara ¿Què fer? En la passada Comissió Política aprovàrem unes grans línies que cal comentar, ampliar i si s'escau aprovar en aquest Comitè Nacional:

- Donar sensació de continuïtat en EUPV com estructura política i com defensa del nostre programa. La gran majoria de l'adscripció i dels càrrecs públics d'EUPV roman en el projecte. Ells se n'han anat o se'n van a anar per la senzilla raó que han canviat de projecte polític.

- Preparar i organitzar una bona V Assemblea d'IU que haurà d'anar acompanyada de la remodelació de les direccions que s'hagen quedat desmembrades (Consell Locals, Consell Comarcals, Representacions al Consell Nacional d'EUPV a celebrar el proper 8 de Novembre, elecció de representants/tes en el Consell Federal). En cada lloc i en funció de les pèrdues ocasionades s'haurà d'estudiar el mecanisme millor a seguir (substitució dels membres que se'n van, elecció de nou consell etc.)

- Desenvolupar la política que tenim escrita en els Documents de l'última Assemblea d'EUPV ressaltant aspectes que s'han tergiversat o amagat en aquest període últim:

- Relació federal amb IU coherent i solidària

- Potenciar i dur al carrer les grans opcions polítiques i de mobilització d'IU. Cas especial és la campanya sobre l'ocupació.

- Defensar la sobirania d'EUPV. No som ni centralistes ni confederals. Estimem la nostra sobirania que en cap moment hem de permetre que es torne a emprar com ariet contra Izquierda Unida. En els Estatuts d'IU i després d'EUPV haurem d'afinar per aconseguir una relació federal satisfactòria per a tots.

- Ressaltar el caràcter autònom i independent del nostre projecte deixant palesa la nostra lluita frontal contra la política del govern PP-UV però sense oblidar les nostres diferències amb el PSOE eliminant qualsevol seguidisme amb el mateix. En aquest sentit, Esquerra Unida hauria de combatir les polítiques de dreta allà on es produixquen i independentment de quina força política les protagonitze.

- Continuar les negociacions iniciades sense massa èxit amb el PSOE. Ni estem amb el PS, ni estem contra el PS. Tenim el nostre projecte i ens mostrem disposats a assolir acords concrets en tot allò que estiga d'acord amb el nostre programa sense oblidar cap diferència entre les posicions d'ambdós formacions polítiques

- Al tornar de la V Assemblea d'IU, en gener del 98, ens haurem de plantejar la convocatòria la de propera Assemblea d'EUPV. Havia de realitzar-se de forma ordinària en novembre de 1998. Caldrà proposar adelantar-la algun temps per aconseguir que en juliol tinguem l'organigrama d'EUPV tancat definitivament.

- És molt important cohesionar a la nova majoria com a pal de paller de la nova situació. Haurà de funcionar adequadament la comissió d'enllaç abans esmentada.

- Malgrat les posicions de clara confrontació amb la majoria vistes en els últims Consell Polítics Federals, caldrà relacionar-se amb el corrent Espai Alternatiu d'una forma diferenciada però pròxima. Sembla que al seu interior hi ha un debat intens al voltant de quines posicions seguir en un futur. Haurem d'estar atents al mateix i prendre decisions al respecte tenint en compte tant les situacions i correlacions locals i comarcals com la situació a nivell de País i Estatal.

- Esquerra i País és un corrent que ha decidit romandre en Esquerra Unida, però que té fortes diferències amb nosaltres (voluntat confederal d'EUPV, voluntat legítima, però contrària a la nostra, de canviar el Coordinador General d'IU etc.). Sembla lògic que cadascú presente llistes alternatives a la propera Assemblea d'IU i que aquest procés siga un procés normal, des del respecte estricte del pluralisme i la democràcia interna. Sense donar res però tampoc sense fer cap mecanisme per agafar allò que no es té.

- En aquest procés de trencament hi ha persones que s'estan donant de baixa d'Esquerra Unida però que volen continuar mantenint algun tipus de relació amb ella a nivell de moviments socials i, sobretot, a nivell municipal. Caldrà ser cuidadós en el seu tractament. Per una banda no hem de permetre el desgovern dels Grups Municipals. Qui dirigeix els Grups Municipals és el Consell Polític respectiu. Els Grups Municipals d'EUPV-EV han d'estar sotmesos a la carta financera de l'organització. Això està clar i es un principi irrenunciable. Però també ho és que no tots els regidors/res d'EUPV-EV són adscrits/tes a EUPV. Hi ha independents i militants dels Verds. Tampoc podem forçar el pas al Grup Mixt a persones que no ho tenen clar i que en principi perjudicarien més a la nostra organització des del Grup Mixt com a formació política diferenciada que en el Grup d'Esquerra Unida sempre que es complixquen les condicions abans esmentades. En qualsevol cas, són els Consells i Assemblees d'EUPV els que tenen que decidir la viabilitat d'aquesta proposta des de la seua autonomia.

6. EL PARTIT COMUNISTA DEL PAÍS VALENCIÀ

Ens trobem en un moment crucial del Partit. D'alguna manera es tanca el cicle que va començar amb l'intent de dissolució del PC tant a nivell estatal com a nivell del PCPV. És un bon moment de fer un xicotet balanç d'allò que hem fet, d'allò que no hem fet i, sobretot, de les línies fonamentals a seguir en el futur davant la nova situació.

Partíem d'una situació complicada en la qual gran part dels quadres del Partit a nivell de País, comarcal i local abandonaren al poc temps el Partit per a constituir una nova majoria en Esquerra Unida. D'alguna forma la direcció antiga del PCPV va "emigrar" amb armes i bagatges a EUPV. Poc a poc i amb moltes dificultats hem anat reconstruint les distintes direccions malgrat que avui tenim encara moltes insuficiències. El Partit ha tingut problemes en algunes comarques i a nivell de País però en lo fonamental, s'han resolt de forma positiva.

Ara ens trobem en una situació nova en la qual el PCPV passa a ser de nou l'element fonamental de vertebració de la nova majoria d'EUPV. La responsabilitat que ens ha tocat és molt important i haurem de donar resposta a ella amb serietat, amb generositat i amb fermesa a nivell de principis. Alguns elements que caldrà tenir molt en compte a partir d'ara:

1. El Partit ha de mantenir, ara més que mai, les tasques que entre tots li encomanàrem en el nostres Congressos. Hi ha que dir-ho amb claredat: El PCPV té ara el perill de bolcar-se en Esquerra Unida i abandonar o deixar en segon pla les seues tasques pròpies. Caure en aquest error suposaria iniciar el pendent, encara que de moment no ens en donem compte, cap a una futura crisi. I de crisi ja n'hem viscut moltes, tots estarem d'acord que masses al llarg de la nostra història.

2. Tenim la necessitat d'acceptar que els ritmes i les dinàmiques d'EUPV són distintes que les del PC i que les dues han de ser autònomes encara què és imprescindible coordinar-les i que mai entren en contradicció entre si. Caldrà destacar a militants del PCPV per a treballar en EUPV però, a la vegada, caldrà preservar a persones que el seu treball militant fonamental siga el Partit.

3. Cal en aquests moments potenciar la cohesió entre tota la militància del PCPV. Cohesió que passa pel respecte i acceptació de les decisions del òrgans de direcció al seu nivell respectiu i per la recerca de propostes de consens tant en l'interior del Partit com al sí d'Esquerra Unida.

4. Encara que després en parlarem d'això en un altre punt de l'ordre del dia, tots estem d'acord en què un Partit Comunista no pot funcionar adequadament si no té una forta presència en el moviment obrer. En aquest punt anem molt coixos i cal actuar ràpidament. Hem de valorar positivament el silenci de CCOO davant la crisi d'EUPV a la vegada que critiquem i denunciem la situació de persecució a què es troben sotmesos els membres del sector crític de CCOO tant a nivell de País Valencià com de tota Espanya.

Una cosa pareguda cal dir del tema dels moviments socials que tenim encara excessivament abandonada.

5. En el tema de formació s'ha mantingut una activitat sostinguda des del començament. En aquest mes d'octubre es va a celebrar en València les segones jornades organitzades pels Partits Comunistes dels Països Catalans amb participació del PCPV, PCIB, PCC i PSUC viu. A més de celebrar la participació en els mateixes del PSUC, hem d'insistir en la importància d'aquestes jornades en aquests moments i en la necessitat de què tot el Partit es bolque en les mateixes.

6. En l'última Comissió Política es va veure convenient que, a l'assumir la Presidència d'EUPV l'actual Coordinador General del PCPV, es reforçara la Comissió Permanent del mateix amb la incorporació del company Alfredo Botella amb la finalitat de què assumira la tasca de Portaveu i Comunicació del PCPV. Es pretén amb aquest canvi, a més de potenciar la Permanent del Partit, que no coincidixca en una mateixa persona les tasques habituals de portaveu d'EUPV i del partit.

7. El PCPV fa una crida a tota la militància que, per qualsevol problema, no estiga en EUPV a que s'inscriga en la mateixa. No cal repetir una vegada més que és la nostra opció estratègica. Si cal afirmar que amb els canvis ocorreguts en EUPV desapareixeran els impediments que hagueren pogut motivar aquesta situació. El nostre Partit vol cridar també a altres formacions polítiques a que s'incorporen a EUPV des de la seua pròpia personalitat i forma de pensar i organitzar-se.

Fa quinze dies celebràrem en Madrid la ja tradicional festa del PCE. Sense voler entrar en detall ni fer cap valoració concreta, si que aquest Comitè Nacional del PCPV ha d'agrair l'esforç militant de moltes persones (no sempre militants del nostre partit) que treballaren de forma incansable en el pavelló de València. La festa, per damunt de qualsevol altra consideració, ha suposat un gran èxit de participació que moltes vegades ha estat la gènesi de problemes que en llenguatge d'hostalera s'acostumen a anomenar com "overbooking".