NORMES DE FUNCIONAMENT PER A L'ELECCIÓ DE MEMBRES DEL PCPV EN ÒRGANS I CANDIDATURES D'EUPV

      INTRODUCCIÓ
       Ens trobem a uns messos de l'elecció de la nova direcció local, comarcal i de País d'EUPV i a poc més d'un any del procés d'elecció de les candidatures municipals i autonòmiques. És el moment adequat per a dotar-nos d'un mètode que gaudixca de l'acord de tot el Partit. Cal reconèoxer que en els processos d'elecció augmenta el nivell de tensió i fins ara no hem sabut trobar un mètode clar i acceptat per tothom.
       El partit té, entre els seus objectius, aconseguir articular mecanismes de participació que milloren en seu funcionament, de les organitzacions en les quals participa i de la societat. En el cas d'EUPV s'afegeix la necessitat d'assegurar el major grau d'unitat possible del conjunt del Partit i de les persones i organitzacions d'EUPV. Per aconseguir-ho no hi ha prou amb la utilització de mètodes democràtics en l'elaboració de les propostes. Caldrà, a més, la voluntat i el convenciment polític d'aplicar-los, combatint pràctiques burocràtiques i sectàries que puguen sorgir.
       Hem de diferenciar els processos interns del partit que depenen només de nosaltres, dels processos en EUPV que després cal negociar i consensuar amb els nostres aliats i tenir en compte a tota la resta de sectors d'EU. Partim no obstant de idea, ja debaturda i acceptada àmpliament en el PCPV, de què nosaltres fem les propostes del partit i després, amb aquestes propostes a la mà, anem a negociar amb els altres sectors.

       CRITERIS BÀSICS
       En tots els processos d'elecció i selecció de propostes caldrà tenir com a criteris generals a respectar:
  1. L'equilibri de sexes respectant l'interval 40-60% per als dos sexes. Aquest equilibri s'establirà, a més de en tota la llista, per trams de la mateixa.
  2. La possibilitat d'informació i de realització de propostes a tots els nivells tant en sentit horitzontal com vertical. La Comissió Política articularà els mecanismes adequats per a fer realitat això.
  3. L'equilibri territorial de les propostes (d'Agrupacions en una comarca, de comarques a nivell de País).
  4. La capacitat i ideoneiïtat del lloc que va a escollir-se, buscant sempre l'eficàcia del grup de direcció a escollir o de la llista a presentar.
  5. A tots els nivells en tindran en compte les propostes de la JCPV.
  6. Per l'elaboració de les propostes del PCPV com a component de la pluralitat d'EUPV es podrà proposar a qualsevol persona que s'identifique i actue políticament en coherència amb la nostra organització i no estiga adscrita a cap corrent o partit diferent del PCPV.
  7. Els distints òrgans de direcció vetllaran per a garantir l'adequada representació i presència de membres del PCPV en les llistes.
  8. S'intentarà assolir sempre un consens en la proposta. En cas de no ser possible es respectaran les distintes tendències o posicions diferenciades mitjançant la presentació de llistes alternatives i l'aplicació proporcional dels resultats.


      PROCÉS CONCRET

       S'utilitzarà l'estructura regular del Partit (Agrupacions, Comités Locals, Comarcals i de País) ja que permet la màxima participació, pot aplicar-se a tots els processos d'elecció (Local, Comarcal, País) i, a la vegada, serveix per enfortir l'estructura organitzativa del Partit.
  1. Quan es tinga coneixement de l'inici de qualsevol procés d'elecció, la Comissió Política posarà en coneixement de les Agrupacions i Comitè Comarcals l'inici i les característiques del mateix amb la finalitat de què tot el Partit puga fer les propostes corresponents.
  2. Cada Agrupació es reunirà per fer les propostes de noms corresponents seguint els criteris generals abans esmentats. Si l'elecció és al nivell d'Agrupació (Consell Polític d'EUPV, llistes Municipals etc.) el Comitè Local serà l'encarregat de gestionar la llista final seguint els acords de noms aprovats en l'Agrupació. Si l'elecció és a nivell comarcal o superior a l'Agrupació, aquesta garantirà una representació adequada de les propostes a nivell comarcal.
  3. Per les eleccions a nivell comarcal (llistes municipals en municipis grans o amb diversos nuclis de població, consells comarcals d'EUPV etc.) el comitè comarcal amb representació de les Agrupacions farà una proposta ordenada de noms seguint els criteris generals abans esmentats. Si l'elecció és a nivell de País es garantirà una representació de cadascuna de les comarques per a defensar els seus interessos.
  4. En les eleccions a nivell de País Valencià (Consell Polític d'EUPV, llistes per a eleccions autonòmiques, propostes per eleccions europees etc.) El Comitè Nacional o, en el seu defecte, la Comissió Política farà una proposta ordenada de noms que serà la proposta del PCPV per al procés en qüestió, respectant els criteris bàsics abans esmentats.
  5. Els Comités Comarcals o la Comissió Política seran els encarregats de gestionar i assolir acords amb les altres forces d'EUPV, al seu nivell corresponent, la recerca d'una llista definitiva amb el màxim consens possible.
  6. En les eleccions a nivell d'Estat es defensarà a nivell de PCE un mecanisme similar a l'indicat anteriorment.
  7. Per a resoldre problemes puntuals a nivell d'Assemblees i Congressos s'escollirà un representant de cada delegació comarcal amb capacitat de decisió per a convocar la delegació. Aquesta comissió serà l'encarregada de gestionar la proposta aprovada pels òrgans de direcció.
  8. No es consideran propostes del Partit aquelles que no hagen estat elaborades mitjançant aquest mètode, no sent, per tant, vinculants pels militants del partit aquelles que es realitzen amb altres procediments.
    Aquesta proposta va ser aprovada pel Comité Nacional del PCPV en la seua reunió del 28/2/98