PCPV
COMUNICAT

Davant la crisi del transport i el projecte d'increment de la jornada laboral


La proposta dels Ministres de Treball de la Unió Europea d'increment de la jornada laboral màxima fins 60 o 65 hores setmanals suposa una gravíssima agressió contra els treballadors i treballadores d'Europa que hauria de ser aturada des del Parlament Europeu i la mobilització sindical i social. Aquesta proposta s'inscriu en la política neoliberal expressada en el Tractat de Lisboa que pretén la desrregulació del mercat en tots els àmbits, des de les relacions laborals als serveis públics. Desrregulació que porta a descarregar els costos de la crisi econòmica sobre els sectors socials econòmicament més febles, que davant la inhibició de l'Estat resten indefensos enfront dels grans poders econòmics.

Així, la inexistència d'unes tarifes mínimes obligatòries per al transport fa que la pujada del preu del gasoil descarregue sobre els transportistes autònoms i petits empressaris del transport que tenen dificultats per a repercutir aquesta pujada sobre els seus clients. Aquesta situació resulta forçada per la desrregulació del mercat imposada per les directrius neoliberals de la Unió Europea, les quals prohibeixen la intervenció dels Estats regulant el mercat i fixant els preus. L'alternativa requereix qüestionar aquestes directrius i el model neoliberal de construcció europea, recuperant la capacitat de regulació del mercat per part dels Estats i superant les polítiques neoliberals que pretenen reduir la intervención de l'Estat a l'actuació dels antidisturbis.

Per altra banda, cal evitar mesures desfiscalitzadores que al reduir la capacitat recaudatòria de l'Estat minven els fons destinats a uns serveis públics per a tothom, perjudicant principalment als sectors socials econòmicament més febles. Els fons públics s'han d'utilitzar per a reforçar el sector públic de l'economia, i en aquest cas per a impulsar el transport públic, prioritzant a mitjà termini el transport ferroviari de mercaderies. Les transformacions estructurals necessàries requereixen que l'Estat tinga capacitat per planificar el desenvolupament econòmic de forma socialment i ecològicament sostenible, garantint condicions adequades de vida i treball per a tothom. Ni més ni menys.

Comissió Permanent del PCPV
València, 11 de juny de 2008


COMUNICADO
Ante la crisis del transporte y el proyecto de incremento de la jornada laboral


La propuesta de los Ministros de Trabajo de la Unión Europea de incremento de la jornada laboral máxima hasta 60 o 65 horas semanales supone una gravísima agresión contra los trabajadores y trabajadoras de Europa que debería ser detenida desde el Parlamento Europeo y la movilización sindical y social. Esta propuesta se inscribe en la política neoliberal expresada en el Tratado de Lisboa que pretende la desrregulación del mercado en todos los ámbitos, desde las relaciones laborales a los servicios públicos. Desrregulación que lleva a descargar los costes de la crisis económica sobre los sectores sociales económicamente más débiles, que ante la inhibición del Estado restan indefensos frente a los grandes poderes económicos.

Así, la inexistencia de unas tarifas mínimas obligatorias para el transporte hace que la subida del precio del gasóleo descargue sobre los transportistas autónomos y pequeños empressaris del transporte que tienen dificultades para repercutir esta subida sobre sus clientes. Esta situación resulta forzada por la desrregulación del mercado impuesta por las directrices neoliberales de la Unión Europea, las cuales prohíben la intervención de los Estados regulando el mercado y fijando los precios. La alternativa requiere cuestionar estas directrices y el modelo neoliberal de construcción europea, recuperando la capacidad de regulación del mercado por parte de los Estados y superando las políticas neoliberales que pretenden reducir la intervención del Estado a la actuación de los antidisturbios.

Por otra parte, hay que evitar medidas desfiscalizadoras que al reducir la capacidad recaudatoria del Estado menguan los fondos destinados a unos servicios públicos para todo el mundo, perjudicando principalmente a los sectores sociales económicamente más débiles. Los fondos públicos se han de utilizar para reforzar el sector público de la economía, y en este caso para impulsar el transporte público, priorizando a medio plazo el transporte ferroviario de mercancías. Las transformaciones estructurales necesarias requieren que el Estado tenga capacidad para planificar el desarrollo económico de forma social y ecológicamente sostenible, garantizando condiciones adecuadas de vida y trabajo para todo el mundo. Nada más y nada menos .

Comisión Permanente del PCPV
València, 11 de junio de 2008