PCPV
ESQUERRA europea

No al tractat constitucional: Altra Europa és possible

Per una Europa de la Pau i dels pobles, democràtica i solidària, de la ciutadania
universal, dels drets socials i de la igualtat


Enfront de la globalització neoliberal, és indubtable que necessitem més i més Europa, però l'Europa que està sent construïda no és la que els pobles europeus necessiten.

Perquè, aquesta Europa està fundada sobre un sol principi: el mercat capitalista i la lliure concurrència. Aquesta és la raó per la qual els serveis públics estan en perill, la jornada laboral s'està incrementant i les formes extremes de precarietat i flexibilització laborals són implantades en tots els països. L'Europa d'avui està organitzada des dels interessos “dels de dalt”, fruit de l'acord entre governants i suposa el minvament de qualsevol control democràtic efectiu en els seus organismes principals, tals com el Banc Central Europeu i la Comissió Europea.

L'Europa dels pobles no s'identifica amb aquesta construcció, com va demostrar recentment la molt baixa participació en les Eleccions Europees del 13 de Juny.

Ens oposem al tractat constitucional europeu -signat a Roma el 29 d'octubre de 2004-. Aquest tractat continua i aprofundeix en la lògica neoliberal dels tractats de Maastricht, Amsterdam i Niça. El mercat capitalista i la lliure concurrència es converteixen en el pilar “constitucional” de la Unió Europea, en lloc dels drets socials, el dret al treball i una nova idea de la plena ocupació amb drets reconeguts. Just en un moment que les pensions, els sistemes de protecció social, els serveis públics, els béns col·lectius i els recursos naturals estan amenaçats en tota Europa. Ens oposem a aquest tractat que proposa un procés de major militarització de la UE, introduint un exèrcit europeu subordinat i subjecte a l'OTAN i l'augment de les despeses militars. Aquest tractat no contempla el rebuig de la guerra com instrument en les relacions internacionals; rebutja la igualtat de drets de totes les persones que viuen a Europa, al marge de la seva nacionalitat, i per tant, condemna als germans i germanes immigrants a una repressió policial i administrativa desmesurada.

Aquest tractat constitucional ha estat aprovat sense la implicació dels ciutadans i ciutadanes.

A més, no podrà ser modificat durant els pròxims 30 anys.

Aquesta Europa no és la nostra Europa. Nosaltres, les forces de l'Esquerra Europea, ens vam posicionar a favor d'altra Europa.

Aquestes són les raons per les quals desitgem nous fonaments per a aquesta nova Europa, que abandone el domini incondicional del capitalisme financer, predatori i bel·licista; una Europa que es reconcilie amb el progrés social, la democràcia, una societat ecològicament sostenible, la cooperació entre els seus pobles i, sobretot, capaç d'actuar en favor de la pau i el desarmament en un món convulsionat per la guerra i el terrorisme.

Volem una Europa de drets per a tots i totes: dret al treball, al respecte de les diferències, a la ciutadania; una Europa que reforce les garanties socials, que defense la naturalesa i el medi ambient, la promoció de les diferències culturals i el respecte a les identitats religioses en el marc d'unes institucions laiques i la introducció de la democràcia de gènere.

Volem una Europa basada en el dret a la ciutadania per a tots els seus habitants. Una Europa de la solidaritat internacional, en la qual els ciutadans i les ciutadanes siguen els protagonistes d'un veritable procés constituent i puguin decidir sobre les polítiques a implantar, alhora que es garantisca el control sobre les mateixes des d'un absolut respecte a la democràcia participativa.

Per a construir aquesta Europa és necessari dir NO al tractat constitucional que va ser subscrit el 29 d'octubre i que serà sotmès a referèndum en el nostre país, el pròxim 20 de febrer.

La nostra oposició és antagònica a la de les forces reaccionàries antieuropeas. Aquestes rebutgen a Europa perquè són populistes, reaccionàries i xenòfobes.

Nosaltres volem més Europa. Volem ser més europeus.

Per aquestes raons demanem que es rebutge el tractat constitucional. Diem NO des de l'esquerra per a així trencar el sistema neoliberal, en sintonia amb la mobilització social i política dels moviments contra la globalització i la guerra. Defensarem aquesta posició en qualsevol país, parlament o referèndum.

Volem iniciar un debat per a traçar alternatives concretes a l'actual projecte europeu. És necessari unir les nostres propostes amb una àmplia mobilització des de la base, involucrar als ciutadans i ciutadanes europeus ara i en les accions planificades per al futur proper. Segons s'ha acordat en el FSE de Londres, cridem a la mobilització per al 12 de febrer a Barcelona i el 19 de març de 2005 a Brussel·les en ocasió de la conferència intergovernamental, així com a totes les accions que es convoquin per a rebutjar aquest projecte de tractat constitucional.


Partit de l'Esquerra Europea

Partit Comunista d'Àustria, Partit del Socialisme Democràtic de la República Txeca, Partit Socialdemocràtic Laborista d'Estònia , Partit Comunista Francès, Partit del Socialisme Democràtic d'Alemanya, SYNASPISMOS de Grècia, Partit del Treball d'Hongria, Partit de la Refundació Comunista d'Itàlia, Partit de l'Aliança Socialista de Romania, Refundació Comunista de San Marino, Partit Comunista d'Espanya, Izquierda Unida, Esquerra Unida i Alternativa, Partit Suís del Treball.
Observadors: AKEL de Xipre, Partit Comunista de Bohèmia i Moravia (República Txeca), Partit dels Comunistes Italians, L'Esquerra de Luxemburg, Bloc d'Esquerra de Portugal, Partit Comunista d'Eslovàquia.

www.nodo50.org/pcpv       www.pce.es      www.european-left.org