LÍNIES PROGRAMÀTIQUES PER A LA CONVERGÈNCIA DE L'ESQUERRA

Per a fer front a la dreta i avançar en una transformació social emancipadora cal la convergència política i social de l'esquerra al voltant d'un programa clar orientat a aquesta transformació. Aquest programa s'ha de desenvolupar i enriquir amb les aportacions dels diferents components de l'esquerra i les revindicacions dels diferents moviments socials emancipatoris. Cal, però, que s'articule al voltant d'unes línies programàtiques clares, que encara que no abaste els programes màxims a llarg termini de cadascú dels seus components, no es reduisca a un acord conjuntural a curt termini. Acords conjunturals d'unitat democràtica per la defensa de la pau, les llibertats i els drets socials eren i són necessaris per tal de fer front a la dreta bel·licista, autoritària i reaccionària, però per a la defensa dels interessos socials majoritaris cal un programa a mitjà termini nítidament d'esquerres, sense el qual les classes populars restarien condemnades a la subordinació al no tenir una organització que defense els seus interessos. En particular, cal que en processos electorals (i en particular en els autonòmics i municipals) hi haja una opció electoral que defense un tal programa. Naturalment, per a evitar la dispersió d'esforços cal també evitar la competència electoral entre candidatures amb programes essencialment coincidents. Les referides línies programàtiques són per tant essencials per a definir l'abast d'un acord electoral d'esquerres, en tant que per una banda suposen condicions irrenunciables per a un tal acord, però per altra banda requereixen de la unitat al seu voltant.

Aquestes línies programàtiques haurien d'incloure:
  1. Desenvolupament del sector públic: serveis públics de qualitat en sanitat, educació, benestar social i transport sostenible, desprivatitzant-los i retornant a la gestió pública directa per la Generalitat o els Ajuntament els serveis gestionats per empreses privades, així com impulsant una xarxa pública d'habitatges sostenibles.
  2. Sistema de finançament equitatiu i solidari acordat multilateralment en un marc federal, on cadascú aporte progressivament segons la seua renda i reba segons les seues necessitats. Increment de la recaptació a les grans fortunes i les rendes del capital i creació d'una ecotaxa finalista.
  3. Reducció de la jornada laboral a 35 hores per llei i sense minva salarial. Causalitat en la duració de la contractació i en l'acomiadament, impulsant una reindustrialització basada en el desenvolupament tecnològic amb cogestió dels treballadors i treballadores, combatent la deslocalització i denegant qualsevol regulació d'ocupació en empreses amb beneficis. Supressió de les ETTs.
  4. Establiment d'un Estat Espanyol Federal solidari que reconega el dret d'autodeterminació de tots els pobles i la seua pluralitat nacional, i en particular del País Valencià, dins d'una Europa Federal.
  5. Moratòria urbanística que permeta una ordenació territorial sostenible i respectuosa del medi ambient: cap PAI fora dels plans generals d'ordenació urbana, revertint les reclassificacions alienes a una ordenació sostenible del territori.
  6. Cura del medi ambient al País Valencià amb una política d'estalvi i reutilització de recursos orientada a la minimització i reciclatge de residus gestionats des de la proximitat i sense incineradores, a l'autonomia hídrica sense transvasaments i a l'impuls d'energies renovables i de xarxes ferroviàries regionals i metropolitanes alternatives a l'Alta Velocitat.
  7. Prohibició i persecució del proxenetisme de qualsevol tipus i adopció de mesures econòmiques i educatives per a l'erradicació de l'explotació sexual.
  8. Normalització del valencià amb el seu reconeixement dins de la unitat de la llengua catalana, garantint el seu coneixement per tothom al País Valencià, requerit per a l'accés a la funció pública al seu territori, i la llibertat efectiva del seu ús.
Comissió Permanent
Partit Comunista del País Valencià
28 de març de 2006