COMUNISTES

Els comunistes estem acostumats a lluitar contracorrent. Ho vam fer sota el franquisme, i ho fem actualment sota l'actual règim de monarquia parlamentària. En aquestes condicions, s'enten que a alguns ex-companys la resistència al sistema els esgote i abandonen les nostres rengles. Tanmateix, és habitual que els ex-comunistes cerquen coartades ideològiques i vulguen reconstruir orwellianament la seua biografia com si intentaren fer-se perdonar els seus passats pecats.

Joan Ribó
ha estat el darrer cas. Ara es retrotrau 30 anys per a dir que ja quan va ingressar al PCE "dubtava de la voluntat democràtica d'aquest partit" fent referència a "la manca de llibertat en la URSS". És singular que ara es jac-te de la seua falta d'informació d'aleshores, quan el PCE feia anys que criticava la falta de libertats democràtiques als països de l'Est i havia condemnat la invasió de Txecoslovàquia. També es singular que acuse al PCPV d'oblidar la sostenibilitat, quan fa poc criticava les nostres reserves davant una candidatura municipal corresponsable d'un pla d'urbanització ambientalment insostenible. Com és singular que oblide que quan ell era secretari general del PCPV li semblava molt bé que el seu Partit actués de forma cohesionada al si d'Esquerra Unida, enfront de la majoria mecànica formada per Esquerra i País i per la gent de Nova Esquerra que després se'n va anar al PSOE. La mateixa cohesió que ara ens retrau al PCPV, quan les nostres posicions, junt amb les d'altres companys, són majoritàries en EUPV: aquesta condició de majoritaris sembla que és ara el nostre major pecat. Curiosa manera d'entendre la democràcia. 

Però més revelador encara de la seua concepció de la democràcia és que considere "un cert menyspreu al mateix sistema democràtic" el fet de presentar-se per a candidata a la Presidència de govern sense haver estat prèviament càrrec públic, menyspreant una llarga experiència en treball social, sindical i polític no institucional. Podriem respondre demanant quina era l'experiència de gestió de Felipe González, Zapatero, Gaspar Llamazares o el mateix Joan Ribó (amb el suport del PCPV) quan es van presentar com a candidats, o recordar l'acudit sobre els 40 anys d'experiència dels dirigents d'Alianza Popular en les primeres eleccions democràtiques. Però la qüestió és més de fons: revel·la una concepció elitista de la política, restringida als que, com ell, han detentat càrrecs públics durant molts anys.

I sembla pensar també que per a presentar "una candidatura amb caràcter més alternatiu" hi ha un límit d'edat, com si el ser alternatiu fora una condició que es curés amb els anys.

Davant de tot això, li diem públicament a Joan Ribó que no es busque justificacions: si, com ell mateix diu, ja no és comunista, és normal que es vaja del Partit Comunista. Però molts altres continuem essent comunistes, i davant les injustícies del sistema capitalista, les agressions a les llibertats democràtiques, els règims dinàstics i polítiques socialment i ambientalment insostenibles, i des del nostre compromís per la democràcia participativa, continuem apostant per Esquerra Unida i Izquierda Unida com a moviment polític i social plural i alternatiu d'esquerres, i lluitem per una societat alternativa amb plena llibertat i igualtat, per la república, 
pel socialisme i per una humanitat pacífica i solidària, en harmonia amb si mateixa i amb la natura, sense classes ni Estats, que són els nostres objectius emancipatoris com a comunistes. Per això, venim de lluny i anem més lluny encara.

Rafael Pla, Amadeu Sanchis, Alfredo Albornos, Empar Alegria, Xavi García, Julián Cudero, Marina Albiol, Paco G. Mancheño, Rosa Albert, Rafa Úbeda, Víctor Domínguez, Alejandro Fortea, Juan Francisco García, Antonio Montalbán, Juan Bayona, Montserrat Ros, Paquita Mocholí, Santiago Romero, Pilar Alepuz, Emili Gironés, Guillem Agulló