INFORME AL X CONGRÉS DEL PCPV

Aquest informe ha de contenir un balanç del que ha passat al PCPV des del IX Congrés i un breu anàlisi de conjuntura del que ha passat fora del Partit després de l'aprovació de la proposta de document congressual. El balanç ha d'intentar un anàlisis objectiu, sense caure en un ajuste de comptes ni en un relat edulcorat dels fets. L'anàlisi de conjuntura ha d'evitar solapaments amb el document congressual.

Actuació de la direcció del PCPV entre el IX i el X Congrés:

El IX Congrés es va cloure l'1 de juny de 2002 amb un ampli acord sobre els continguts polítics, centrant-se les discrepàncies polítiques en el tema de l'Entesa, a la qual el Congrés va donar suport per majoria. Tanmateix, les discrepàncies sobre la composició de la direcció van conduir a 4 candidatures, cap de les quals va obtenir majoria absoluta en la Comissió Política, essent elegit Alfred Botella com a secretari general per majoria relativa amb els vots dels components de la candidatura que havia encapçalat. En aquestes condicions, van fer falta dues reunions d'aquesta per a acordar la composició de la Permanent, sobre la base d'un acord majoritari entre els components de 2 de les candidatures.

El 6 de setembre de 2002 la Comissió Política va aprovar una resolució en defensa de la democràcia manifestant "el nostre rebuig a l'intent de deixar fora de la legalitat a una part significativa del poble basc, no per actuacions violentes provades, sinó pels seus silencis, idees o simpaties, i fins i tot pel sentit del vot dels seus representants en institucions democràtiques", la qual va ser aprovada també pel Consell Polític d'EUPV, i en base a la qual es va elaborar un Manifest en Defensa de la Democràcia, que amb centenars de signatures es va publicar en la premsa i es va presentar el 4 de desembre en un acte públic, amb una escassa assistència que va facilitar que el debat es polaritzés amb un grup d'assistents d'extrema dreta.

La posició majoritària sobre l'Entesa sortida del IX Congrés es va expressar també en el debat sobre la seua concreció, que va ser recolzada majoritàriament pel Comité Nacional el 21 de setembre de 2002.

L'acord majoritari expressat en la Permanent es va mantenir fins a la realització de l'Assemblea d'EUPV en gener de 2003 per a l'elecció de les candidatures a les eleccions autonòmiques. Des de la Permanent es va proposar que el secretari general Alfred Botella anés de número 2 per la circumscripció d'Alacant. En la reunió del Comité Nacional del PCPV es va fer palés que no hi havia consens sobre aquesta proposta, que suposava en la pràctica que, en el marc de l'Entesa, no hi hauria cap dona entre els 2 primers de les 3 candidatures provincials. Sense cap acord al respecte per part del Comité Nacional, es va presentar finalment en l'Assemblea la candidatura d'Alfred Botella, que va assolir el segon lloc per una diferència de puntuació mínima per damunt de l'anterior diputada Àngela Llinares. En la següent reunió de la Comissió Política van dimitir 2 membres de la Permanent i es va començar a parlar de la convocatòria d'un Congrés Extraordinari. Aquesta convocatòria va ser aprovada, sense data, pel Comité Nacional, i la Comissió Política va nomenar una Comissió Redactora del corresponent document. Posteriorment altre Comité Nacional permutaria la convocatòria per la d'una Conferència del PCPV per a octubre de 2003, a la qual es sotmetria el document redactat.

Durant els primers messos de 2003 es van produir simultàniament les grans mobilitzacions contra la guerra d'Iraq, que van centrar la nostra activitat política externa, i els debats al si d'EUPV sobre la configuració de les candidatures municipals. La Comissió Política del PCPV es va pronunciar el 7 de febrer contra acords preelectorals amb el PSOE, però després que el secretari general Alfred Botella intervinguera al Consell Polític d'EUPV a favor del projecte d'acord en Sueca, i per tal de presentar una imatge unida del Partit, vam consensuar un posicionament públic, que vam expressar en la següent reunió del Consell Polític d'EUPV, segons el qual estàvem en contra de tal acord, però l'acceptàvem per respecte al posicionament democràtic dels corresponents Col·lectius d'EUPV.

Les eleccions municipals i autonòmiques de maig de 2003 van tenir com a resultat que, encara que en el conjunt de l'Estat el conjunt de les forces democràtiques en contra de la guerra van superar els vots del PP, aquest va mantenir bastions importants, i en particular la majoria absoluta en les Corts Valencianes i en molts Ajuntaments. L'Entesa va obtenir un número de vots llaugerament superior als anteriors d'EUPV, de manera similar als que va obtenir IU en el conjunt de l'Estat, augmentant llaugerament des d'un número de vots molt baix. En l'anàlisi que vam fer al Partit vam haver de defugir injustificades temptacions triomfalistes tot i anotant esperances de recuperació electoral per al nostre projecte polític.

Mentrestant havia començat el debat sobre les propostes per a la VIII Assemblea d'EUPV que havia d'elegir a la seua nova direcció. Després de la filtració a la premsa a finals d'agost de 2003 d'una independent com a possible candidata des del PCPV amb la intenció s'assolir el consens al si d'EUPV, en la subsegüent reunió del Comité Nacional es va fer palés que no reunia el consens al si del PCPV; en aquestes condicions, la independent esmentada va renunciar a ser presentada com a candidata. En la Conferència del PCPV del 25 d'octubre de 2003, després de l'aprovació per unanimitat o molt àmplia majoria dels documents, incloent una resolució sobre organització instant a refer la unitat de la direcció, es va debatre sobre les propostes a defensar per a la Coordinació General d'EUPV, essent majoritària la de Presen Uran, seguida de les de Gloria Marcos i Alfredo Albornos. A més, la majoria de la Conferència va rebutjar la proposta de prioritzar l'acord amb la candidatura de Gloria Marcos valorant les coincidències entre les corresponents propostes polítiques. Posteriorment, un Comité Nacional va elegir per votació interna per sistema proporcional una candidatura del PCPV encapçalada per Presen Uran per a la seua presentació en la VIII Assemblea d'EUPV, candidatura de la qual es van autoexcloure camarades que posteriorment es presentarien junt a Espai Alternatiu com a "Alternativa Crítica". Al mateix temps, es va acordar no pronunciar-se com a Partit respecte de cap proposta de candidats a les eleccions generals. Tanmateix, en la VIII Assemblea d'EUPV del 5 al 7 de desembre de 2003 no solament es van presentar membres del PCPV en 4 de les 5 candidatures, sinó que solament una minoria dels delegats membres del PCPV van votar la candidatura aprovada pel Comité Nacional. Aquesta falta de cohesió es va perllongar en l'elecció de la Coordinació General al si del nou Consell Polític d'EUPV, on Presen Uran va obtenir en primera volta un número de vots inferior al dels membres de la seua candidatura que hi formaven part, encara que un número superior al dels que havien estat elegits per la candidatura tancada, per tal com la resta ho havien estat en llista oberta. D'aquesta forma, i encara que les propostes polítiques del PCPV van ser aprovades molt majoritàriament per l'Assemblea d'EUPV, el PCPV va sortir d'aquesta orgànicament molt debilitat.

Arran d'aquesta situació es va fer palesa la necessitat de treballar per a recuperar la cohesió del Partit. En aquesta línia, en la VII Assemblea d'IU del 19 al 21 de desembre de 2003 la majoria dels delegats i delegades valencians membres del PCPV es vam unir en suport de la candidatura encapçalada per Gaspar Llamazares. I posteriorment vam treballar units en la campanya de les eleccions generals, on els membres del PCPV millor situats en les candidatures d'EUPV eren Fran Lifante al número 1 d'Alacant i Inma Campos al número 3 de València, sense cap expectativa de ser elegida.

El resultat de les eleccions generals del 14 de març, junt a la derrota electoral del PP, produeix una forta davallada d'IU que, partint d'una situació ja molt baixa, perd 185.000 vots i passa de 9 a 3 diputats propis, invertint la moderada tendència a l'augment que s'havia manifestat en les municipals i autonòmiques. L'avaluació d'aquest resultats obri un intens debat al si del conjunt del PCE i IU. El 20 de març el Comité Nacional del PCPV aprova un informe al qual es valora que la pèrdua de vots "no essent una xifra alarmant, té una repercussió negativa a l'hora d'adjudicar els escons". Pel contrari, el Comité Executiu del PCE del 26 de març planteja la necessitat d'una autocrítica dels errors polítics i organitzatius d'IU que han afavorit la seua derrota electoral. La Comissió Política del PCPV del 31 de març expressa el seu suport a l'anàlisi feta pel Comité Executiu del PCE i es manifesta en contra de que el grup parlamentari, resultant de l'eventual acord amb ICV, tinga com a denominació principal "Izquierda Verde". La direcció del PCE es manifestarà posteriorment en sintonia també amb aquesta posició.

Per altra banda, la mateixa Comissió Política del 31 de març de 2004 acorda la incorporació a la Permanent de Presen Uran i Julian Cudero, que passaria a ocupar la secretaria de Moviment Obrer, vacant des de gener de 2003.

En aquest procés es va desenvolupar el debat al si del PCE i IU sobre el projecte de Tractat Constitucional Europeu. El Comité Federal del PCE es va posicionar pel No majoritàriament després d'un intens debat, en tant que IU es mantenia en la indefinició tot i criticant el seu contingut. Singularment, EUPV s'havia definit en la seua VIII Assemblea en contra del projecte a través d'una esmena incorporada amb el suport de la ponència, en tant que el PCPV no s'havia definit com a tal. En les Eleccions Europees de juny de 2005, IU manté encara una certa indefinició encara que exclou posicionar-se a favor, però es presenta, sense un programa conjunt, en coalició amb ICV que manté una posició més aviat favorable i preveu incorporar-se al grup parlamentari Verd.

El resultat de les Eleccions Europees de juny de 2004, on amb una escassa participació global perdem aproximadament la meitat dels vots que havíem conservat en les Generals, i baixem de 4 a 2  diputats, es va considerar ja alarmant per tothom, que va coincidir en la necessitat d'una Assemblea Extraordinària d'IU. El Comité Nacional del PCPV, en sintonia amb les posicions formulades pel Comité Federal del PCE, va aprovar majoritàriament un Informe que valorava que a més hauria estat preferible que hagués dimitit la direcció d'IU i s'hagués format una Gestora per a abordar l'Assemblea en millors condicions, a més de fer una anàlisi crítica del funcionament de l'Entesa.

En el marc del corresponent debat al si d'EUPV, tot el PCPV es va cohesionar en la defensa del document anomenat "majoritari" que propugnava una EUPV i IU com a moviment polític i social plural i alternatiu d'esquerres, evitant la seua reducció a una definició estretament "verda" i incorporant l'ecologisme com una component més de la seua pluralitat junt a la perspectiva socialista i feminista, en sintonia amb les orientacions del Comité Federal del PCE, i oposant-nos també a la pretensió de convertir l'Assemblea preparatòria d'EUPV en una Assemblea Extraordinària que qüestionara la seua direcció. Aquesta posició va ser també àmpliament majoritària primer al Consell Nacional d'EUPV i després en la seua Assemblea el 27 de novembre, on es va aprovar també una crítica a la marxa de l'Entesa proposant anar a altra fórmula d'aliances.

Mentrestant, la direcció d'IU es va pronunciar finalment pel No al Tractat Constitucional Europeu, en sintonia amb el conjunt del Partit de l'Esquerra Europea del que forma part junt amb el PCE, i es van dissoldre les dubtes i reticències que s'havien manifestat prèviament al respecte al si d'IU i del PCE. El Comité Nacional del PCPV del 23 d'octubre va aprovar que "la campanya per altra Constitució Europea i pel NO al projecte actual és, ara, el nostre treball prioritari".

I en relació al procés assembleari d'EUPV i IU, la Comissió Política del PCPV del 24 de novembre va acordar per consens una llista de membres del PCPV per a incorporar-se a una candidatura unitària per a l'Assemblea Extraordinària d'IU, i al mateix temps va aprovar que "El PCPV treballarà per un acord ampli, unitari i plural en l'Assemblea d'EUPV, recolzant el treball en aquest sentit per a l'Assemblea Extraordinària d'IU, amb l'objectiu del rellançament d'IU com a moviment polític i social plural i alternatiu d'esquerres. En coherència amb el nostre compromís federal, el PCPV assumirà la posició que fixe el Comité Federal del PCE en la seua reunió del 4 de desembre". Aquest Comité Federal, per la seua banda, es va pronunciar "a favor de la renovación en la Coordinación General y del equipo de dirección" i sobre aquesta base la direcció del PCE va donar suport en l'Assemblea Extraordinària d'IU a la candidatura encapçalada per Enrique Santiago enfront de la de Gaspar Llamazares. Tanmateix, el secretari general del PCPV Alfred Botella es va integrar en la candidatura encapçalada per Gaspar Llamazares, junt a la membre de la Comissió Política del PCPV Presen Uran. Ambdós presentarien posteriorment la seua dimissió com a membres de la Comissió Política del PCPV, precipitant la
convocatòria del Congrés Extraordinari del PCPV.

La posterior Comissió Política del PCPV del 10 de gener de 2005 va elegir una nova Permanent sense secretari general i va ratificar la seua consonància amb els acords del Comité Federal del PCE, pronunciant-se majoritàriament per un consens per a l'elecció de la Coordinació General d'IU sobre la base de la renúncia de Gaspar Llamazares i en altre cas optar per altra persona, com ara Enrique Santiago, especificant que "
les persones que propose el PCPV per a la representació d'EUPV en el Consell Polític Federal d'IU hauran d'estar compromeses amb aquesta posició" i precisant que els llocs a cobrir eren la totalitat dels 8 que representen a EUPV.

Tanmateix, una part dels membres del PCPV en la direcció d'EUPV, que prèviament havien defensat l'elecció dels 8, es van sumar a la proposta d'Esquerra i País d'elegir únicament els 2 llocs que consideraven vacants, proposta que així va resultar majoritària al Consell Polític i al Consell Nacional d'EUPV, enfront de la proposta defensada per la Coordinadora General d'EUPV Gloria Marcos d'acord amb el PCPV. Van estar elegits un camarada compromés amb la posició del PCE i el PCPV i una camarada que havia anunciat el seu suport a la candidatura de Gaspar Llamazares.

Finalment el 29 de gener el Comité Nacional del PCPV va aprovar els documents per al X Congrés, extraordinari, del PCPV.

D'aquest relat de l'actuació de la direcció del PCPV des del IX Congrés es pot extraure que, encara que s'ha donat una àmplia coincidència sobre les polítiques generals a desenvolupar, les confrontacions reiterades al seu si han ocupat bona part dels seus esforços, cosa que, més enllà de les raons d'uns i altres, l'han incapacitada per a exercir de forma efectiva la seua funció de direcció, portant a la situació de crisi que ha obligat a la convocatòria adelantada del X Congrés amb caràcter extraordinari.

Ha estat especialment ressenyable la incapacitat per a impulsar la mobilització de solidaritat amb els treballadors i treballadores que pateixen la crisi del teixit industrial valencià, i que abasta a sectors fonamentals de l'economia valenciana com són el calcer, el textil i el moble, amb casos emblemàtics com els d'Izar-Manises i Sáez-Merino que fan paleses les conseqüències de la globalització neoliberal impulsada pel Tractat Constitucional Europeu. Hem tingut així dificultats per a articular les reivindicacions i problemes quotidians de la classe treballadora i el poble valencià amb l'oposició global a aquest Tractat, articulació dificultada pel suport dels sindicats majoritaris al mateix.

No és missió de l'Informe formular les propostes polítiques i organitzatives que tenen el seu lloc al Document aprovat pel Comité Nacional i que es debatrà al Congrés. Però sí cal remarcar la necessitat d'aprendre la lliçó de que, per a una direcció efectiva del Partit, aquesta ha de basar-se en un treball d'integració, transacció i cerca del consens combinat amb la lleialtat als acords adoptats i l'articulació del seu acompliment i així d'un treball efectiu de les Secretaries i els fronts d'actuació del Partit.


Esdeveniments polítics posteriors a l'elaboració del Document congressual:

No és missió de l'Informe realitzar un anàlisi general de conjuntura, que ja es conté en el Document congressual, però sí analitzar els esdeveniments posteriors a la seua elaboració, completant així aquest anàlisi de conjuntura.

En l'àmbit internacional, al final de gener es van realitzar dues eleccions sota ocupació, en Palestina i en Iraq, en condicions de fortes restriccions de les llibertats democràtiques. Tanmateix, en Palestina han permés elegir un nou president, Abú Mazen, reconegut pel poble palestí com el seu representant legítim, amb expectatives d'impulsar una sortida pacífica de l'ocupació que hauria de rebre un suport actiu de les institucions internacionals i dels pobles del món. En canvi, en Iraq les eleccions s'han realitzat amb l'oposició d'una part significativa de la població i de la legítima resistència a l'ocupació, que ha continuat després de les eleccions, fent palés que la sortida de les tropes d'ocupació és una condició necessària per a que el poble iraquià puga organitzar-se democràticament des del respecte a la seua sobirania, sortida que ha de continuar essent un objectiu central del moviment mundial per la pau.

Un especial esment mereix també el resultat de les eleccions portugueses el 12 de febrer, on junt a la derrota de la dreta i la majoria absoluta aconseguida pel Partit Socialista Portugués, la CDU impulsada pel Partit Comunista Portugués ha pujat de 12 a 14 escons i el Bloc d'Esquerres ha pujat de 3 a 8 escons, mostrant que no és una llei universal que la derrota de la dreta haja d'anar acompanyada per un retrocés de l'esquerra real. Cal subratllar també la victòria electoral del Partit dels Comunistes en Moldavia, amb un 46% dels vots.

En el País Valencià el govern del PP, sacsejat per les divisions internes del seu partit, ha continuat i intensificat la seua confrontació amb el govern de l'Estat manipulant temes com l'aigua i la llengua amb un victimisme demagògic i electoralista. La manipulació lingüística, amb una reivindicació hipòcrita d'una identitat separada d'un valencià l'ús del qual no promouen, l'ha portat a una confrontació tant amb el món universitari i de la cultura com amb la mateixa Acadèmia Valenciana de la Llengua que ells havien creat amb el suport del PSOE. En aquest marc, cal valorar positivament el dictamen d'aquesta Acadèmia pel que fa al reconeixement de la realitat de la unitat de la llengua amb independència de que s'anomene valencià o català, sense perjudici de les precisions terminològiques fetes per l'Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana, que tenen el nostre respecte i suport. En tot cas, aquest dictamen hauria de desbrossar el camí per al reconeixement de la unitat de la llengua en la Reforma de l'Estatut d'Autonomia, sobre la qual s'ha arribat a un Compromís entre diverses forces polítiques, sindicals i socials, i EUPV ha llançat una campanya per una reforma a fons, que caldrà impulsar en la línia del nostre projecte federal.

En l'àmbit d'Espanya i Europa, probablement allò més destacable ha estat la campanya pel Referèndum sobre el Tractat Constitucional Europeu i els seus resultats. Aquesta campanya ha tingut greus carències democràtiques, amb una campanya "institucional" fortament esbiaixada cap al Sí, l'ocultació de bona part del Tractat que es presentava a votació i el ninguneig del No en els mitjans massius de comunicació públics i privats, solament parcialment contrarestat per una multiplicitat de xicotets actes i per un intens debat en Internet. Cal destacar que encara que totes les forces de l'esquerra real s'hem pronunciat pel No enfront del Sí demanat pel centre i la dreta amb més o menys convicció, hem estat incapaços d'articular una campanya unitària encara que els nostres arguments eren en bona part coincidents.

El resultat, amb un 32'2% del cens pel Sí, un 7'2% pel No (el 17% dels votants) i més del 60% que s'han abstingut o votat en blanc, suposa una deslegitimació tant del resultat formalment favorable al Tractat com del sistema de forces polítiques parlamentàries que demanaven el Sí o el No. Caldrà, en tot cas, continuar la lluita contra el projecte de Tractat en el marc d'Europa i des del Partit de l'Esquerra Europea, i en el marc d'una lluita global contra el projecte neoliberal i militarista per a Europa, i en particular impulsant la campanya en defensa dels serveis públics i contra la directiva Bolkenstein. Essent conscients que la lluita per altre País Valencià, altre Estat Espanyol, altra Europa i altre Món possibles requereix de la construcció d'un referent polític unitari de les esquerres i d'un moviment polític i social plural i alternatiu d'esquerres que canalitze la participació política d'una ciutadania que es nega a combregar amb rodes de molí.

COMISSIÓ POLÍTICA DEL PCPV
14 de març de 2005