EIXOS DELS PROGRAMA ELECTORAL D’ESQUERRA UNIDA-I.U.
Rafael Úbeda
Coordinador d'Àrees d'EUPV

A l’hora de posar de relleu els eixos fonamentals sobre els quals es basa el programa electoral d’Esquerra Unida-Izquierda Unida, no podem oblidar que és sobre el programa, com a nexe d’unió de la nostra pluralitat política, sobre el que han de girar les polítiques d’EU-IU.

La màxima tantes vegades emprada per Julio Anguita de "programa, programa, programa" mai no ha estat un gest gratuït, sinó el recordatori de què el programa uneix al voltant de propostes concretes una pluralitat ideològica que és un dels elements de distinció d’EU-IU; el programa obliga els nostres grups institucionals a fer una política lligada al compromís adquirit amb els electors i electores, amb els ciutadans i ciutadanes als què ens adrecem i als què no podem defraudar; i per últim el programa possibilita acords o desacords amb altres forces polítiques, no en funció del que eixes forces diuen ser, sinó en funció de la plasmació concreta de polítiques concretes. No podem caure en el parany de "tots contra el PP" sense definir prèviament les polítiques a fer després. Recordem que nosaltres sempre hem dit que eren de dretes aquells que feien polítiques de dreta, i que no ha estat només el PP el que ha fet polítiques qualificades d’aquesta manera. També el PSOE, quan ha tingut responsabilitats de govern, ha fet polítiques que hem qualificat com a dretanes, per més que des de l’oposició faça propostes que s’ha negat a dur endavant en moments en els quals podia fer-ho.

Pel que fa al Programa d’EU-IU per a les eleccions de març vinent, considerem necessari ressaltar alguns elements fonamentals del mateix.

Ens plantegem com a objectiu prioritari combatre l’atur i avançar cap a una Societat de Plena Ocupació, amb drets iguals per a tots els treballadors i treballadores que tinga en l’objectiu de la reducció de la jornada laboral a 35 hores setmanals com l’eix central.

L’actual model econòmic i social està desmantellant les polítiques socials; es disminueixen les despeses socials en sanitat, pensions, educació, prestacions per desocupació; augmenta la pobresa i l’exclusió. Des d’EU-IU defensem un Estat enfortit que desenvolupe serveis públics que repartisquen la riquesa i afavorisquen la integració social.

Des d’EU-IU defensem un model econòmic i social alternatiu que satisfaga les necessitats dels homes i dones respectant el medi ambient; que garantisca una millor qualitat de vida per a les generacions presents i futures; que aconseguisca una major igualtat i un repartiment just de la riquesa. És allò que anomenem desenvolupament sostenible.

Des d’EU-IU apostem per reformar la Constitució per tal de construir l’Estat Espanyol com una República Federal, Plurinacional, Democràtica i Solidaria, perque entenem que la lliure unió federal dels pobles pot donar solució als problemes polítics derivats de la realitat plurinacional i plurirreginal de l’Estat espanyol i de la seua diversitat cultural i lingüística.

Els drets els ciutadans i de les ciutadanes no es respectaran mentre hi hagen desigualtats de poder, estatus i recursos en raó no sols de la pertanyença a diferents classes socials, sinó en funció també de la diferència de raça, sexe, orientació sexual, discapacitats, etc...

Per a EU-IU és prioritari que l’Estat Espanyol assolisca almenys un nivell d’ingressos similar al promedi de la UE (més de 6 punts de diferència en pressió fiscal) millorant la capacitat del sistema tributari. És imprescindible reforçar la progressivitat del sistema tributari, reformant l’actual IRPF per tal de recuperar la capacitat recaudatòria i la seua progressivitat, i corregint el desequilibri entre les aportacions de les distintes fonts de renda per tal de beneficiar els salaris front el capital.

L’Estat social s’està desmantellant mitjançant la venda d’empreses públiques, el foment de les empreses de treball temporal, la subcontractació dels serveis públics, la disminució de les despeses socials en sanitat, pensions, educació, prestacions per desocupació, etc…

Ens sembla imprescindible paralitzar l’actual procés de privatitzacions i promoure polítiques que retornen a la gestió i titularitat pública directa serveis gestionats per empreses privades.

València, a 22 de gener del 2000.