ESTATUTS

TÍTOL I. EL P.C.P.V.

Article 1.

El PCPV, per la seva història i activitat forma part del moviment obrer, dels sectors socials i culturals que treballen en la perspectiva del socialisme i la realització plena de l'ideal emancipador del comunisme.

El PCPV té com a base l'obra teòrica de Marx i Engels, i les aportacions teòriques, polítiques i culturals dels projectes d'alliberament que tenen com objectiu la democràcia plena, la supressió de qualsevol forma d'opressió i d'explotació, la defensa dels drets i llibertats nacionals, l'emancipació del ser humà i el socialisme com a negació dialèctica i superació del capitalisme. Es un partit laic i republicà.

El PCPV reitera el compromís, que defineix la seva identitat per la superació de les classes socials, de l'aspiració a la pau i la cooperació entre els pobles; el dret universal el treball digne; la realització dels drets socials i polítics de les persones; la conformació d'una societat inspirada en els valors de la llibertat, solidaritat i justícia; la igualtat i dignitat de totes les persones sense discriminacions sexistes, racistes, xenòfobes, religioses o d'un altre caràcter. Una societat que aconseguisca i deixe a les generacions futures una llengua i cultura pròpies normalitzades, ideals de no violència i de preservació de la natura. La democràcia i la seva realització plena dins l'economia, la política i les relacions socials, culturals i nacionals, és l'eix normatiu sobre el que dóna voltes l'activitat del PCPV en la vertebració i construcció de l'alternativa al capitalisme.

Les i els membres del PCPV basen llur relació política en la igualtat i el respecte, evitant al seu interior actituds i mecanismes sexistes, racistes o discriminatoris, tant a la divisió de les tasques com a l'accés als llocs de direcció. El grau de dedicació de cadascun dels seus membres és voluntari.

El PCPV, estableix la seva relació amb EUPV mitjançant el treball personal, individual i lliure dels seus i de les seves militants, coordinats per l'òrgan de direcció corresponent, per tal de garantir la seua cohesió; participa i es corresponsabilitza amb altres forces polítiques, col·lectius i persones en el projecte estratègic, unitari i plural de l'esquerra transformadora que representa EUPV, aportant la seva militància, l'esforç, i l'activitat teòrica, política, cultural i programàtica, tant a les seves Assemblees de base, sectors, Àrees d'elaboració com als òrgans de direcció.

Com a conseqüència d'aquest projecte estratègic, les decisions preses a EU d'acord amb els seus estatuts en l'àmbit de les seues competències, seran vinculants per a tota la militància del PCPV, sempre que les decisions estiguen coherents amb el projecte polític d'IU-EUPV.

Els i les comunistes dins d'EUPV gaudiran d'autonomia per a poder exercir el seu treball o responsabilitat política en el lloc on hagen de desenvolupar-la. La cohesió del PCPV, en el marc del que acorda el Comitè Nacional, dins de EUPV quedarà circumscrita, de manera fonamental, a qüestions de línia estratègica o situacions especials que seran determinades pel Comitè Nacional, o per la resta de comitès a nivell inferior, en aquelles qüestions que no excedisquen del seu àmbit d'actuació.

El PCPV impulsarà amb especial interès la formació permanent de la seva militància, el debat i la documentació. L'organització, els òrgans d'expressió, les revistes teòriques, butlletins interns, impulsaran permanentment aquest debat col·lectiu.

El PCPV impulsarà la presència de la seva militància en els moviments socials i moviment obrer per que, des del respecte a la independència d'aquests moviments, en tant que militants comunistes, participen a la vertebració de les alternatives a la societat, Estat i Govern no solament des de les institucions sinó també des de la pròpia societat.

El PCPV com a partit nacional d'àmbit valencià impulsarà, com a tret fonamental de la seva activitat política, la defensa de les llibertats nacionals del País Valencià en especial en tot allò que fa referència a la llengua, cultura, mitjans de comunicació propis i autonomia política i financera dins el marc d'un Estat de caràcter Federal.

El PCPV utilitza com a símbol la bandera vermella amb la falç i el martell i les sigles PCPV. Les nostres senyes d'identitat nacional també apareixeran en el símbol.

L'himne del PCPV és La Internacional.
 
 

TÍTOL II. CARÀCTER FEDERAL DEL P.C.P.V.

Article 2.- El Partit Comunista del País Valencià

Es el Partit dels comunistes valencians. Té personalitat política i jurídica pròpia des de la que es federa i forma part integrant del PCE. Per tant:

1) Treballa políticament en la defensa de les llibertats nacionals del País Valencià i en l'articulació del nostre país en el marc d'un estat federal respectuós i solidari amb les personalitats nacionals diferenciades de l'Estat Espanyol.

2) Coparticipa amb els seus representants i els seus delegats i delegades als Congressos i Conferències del PCE, a l'elaboració de la política a nivell estatal del PCE.

3) Elabora i aplica la política en l'àmbit del País Valencià d'acord amb les línies generals marcades a nivell de Congressos i Òrgans Federals de direcció del PCE.

4) Elabora els seus Estatuts i posseeix la seva pròpia denominació i símbols.

5) Els seus membres , que també ho són del PCE, participen en els Congressos d’aquest, elegeixen i són elegits per a formar part dels seus òrgans de direcció.

6) Nomena els seus representants al Comitè Federal del PCE.

7) Celebra els seus propis Congressos, tant ordinaris, en el procés del Congrés del PCE, com extraordinaris. En el Congrés ordinari elegeix els seus delegats i delegades al Congrés del PCE.

8) Elegeix i organitza els seus òrgans de direcció i Comissió d'Estatuts.

9) Administra el seu propi patrimoni.
 
 

TÍTOL III. DELS MEMBRES DEL PARTIT I LLUR INCORPORACIÓ

Article 3

1. Poden ser membres del PCPV totes les persones que accepten voluntàriament la seva política i Estatuts.

Les persones que sol·liciten la seua incorporació al PCPV no podran ésser de menys de 16 anys.

Les persones que sol·liciten la seua incorporació al PCPV no podran estar afiliades a cap altre partit, ni pertànyer a corrents organitzades estables dintre del nostre projecte polític.

Per a ingressar al PCPV, caldrà ser avalat per dos membres. L’acord sobre l’ingrés haurà de ser pres pel Comitè o en el seu defecte per l’Assemblea de la corresponent Agrupació en un termini de dos mesos des de la presentació de la sol·licitud. Si l’Agrupació denegués l’ingrés o no resolgués en aquest termini, els membres que l’avalen poden presentar recurs davant de la Comissió Política, que resoldrà al respecte.

Excepcionalment, en cas d’un comportament notòriament i greument contradictori amb els principis del Partit, el Comitè Nacional podrà revocar per majoria absoluta dels seus membres l’ingrés en un termini de dos mesos o proposar l’expulsió. Aquesta decisió suposarà la suspensió provisional de l’afiliació en tant resol al respecte la Comissió d’Estatuts després de donar audiència a l’Agrupació i, en cas d’expulsió, a la persona afectada.

Per poder participar en qualsevol elecció i poder ser elegit, serà necessària una antiguitat de dos mesos com a mínim a la data de convocatòria.

L'ingrés suposa el dret i el deure d'inscriure's a Esquerra Unida.

2 El carnet és el document que acredita l'afiliació al PCPV i representa el lligam que compromet al seu titular amb el Partit. A tot nou afiliat i afiliada se li lliurarà, quan formalitze la seva incorporació, una còpia dels 'Estatuts' i del 'Manifest del PCPV per a l'esquerra valenciana'.
 
 

TÍTOL IV.- PRINCIPIS BÀSICS DE FUNCIONAMENT

Article 4

El funcionament del PCPV respon als principis democràtics i exigències de tot partit democràtic en la seva actuació política. Destaquem entre ells:

1 La igualtat de totes i tots els membres del Partit, amb independència de les funcions desenvolupades dins l'organització.

2 La participació, dins del seu àmbit d'actuació, en els processos col·lectius destinats a discutir, elaborar i impulsar les propostes del Partit i en la presa de decisions i eleccions, actuant amb coherència amb elles, es dir acatant-les.

3 El dret al vot lliure i del mateix valor a l'àmbit respectiu. El vot serà personal. Mai per delegació. L’elecció dels delegats i les delegades i dels òrgans de direcció a tots els nivells es realitzarà mitjançant llista única de consens, llista oberta proporcional o llistes alternatives tancades, bloquejades o desbloquejades.

4 El respecte de les posicions o propostes discrepants o minoritàries que hauran de disposar de mitjans suficients per a la seva manifestació i representació proporcional als processos electius.

5 El caràcter vinculant de les decisions majoritàries per a tota la militància.

6 La dedicació voluntària a tasques o funcions del Partit.

7 La responsabilitat com a membre o òrgan del Partit de les tasques o funcions assumides, davant del conjunt de l'organització o dels òrgans superiors.

8 L'exercici de la crítica interna front a qualsevol òrgan o membre del Partit.

9 L'autonomia de les organitzacions per actuar en l'àmbit de la seva competència, procurant la cohesió a l'acció del Partit.

10 L'estímul a que la major part d'afiliats i afiliades assumisca llocs de responsabilitat en el Partit, en EUPV i en les institucions, evitant la seva concentració en una persona o un nombre reduït de persones. El número de mandats consecutius en la mateixa responsabilitat no haurà d'excedir el de dos.

11 La participació activa al sosteniment econòmic del PCPV, així com dedicar una part del nostre temps al treball específic d’aquest.

La quota de temps implica que les i els militants no sols contribueixen al sosteniment financer mitjançant la seua aportació econòmica, sinó també deuen dedicar una quota de temps de treball voluntari.

Aquesta obligació regeix tant per a militants de base com per a persones que realitzen tasques de direcció en EUPV o son càrrecs públics.

Article 5.- La financiació del Partit respon al principi de la transparència econòmica i de solidaritat. Els seus recursos provenen de les cotitzacions dels seus militants, segons criteris aprovats als congressos del partit, de les aportacions voluntàries de simpatitzants o de les activitats que es duguen a terme amb aquestos fins, de les subvencions d'institucions públiques, i de tots els recursos previstos per la Llei.

El patrimoni del PCPV està constituït pels bens mobles i immobles, els comptes, dipòsits, etc. i drets inscrits als Registres respectius al seu nom.

Els òrgans de gestió financera rendiran comptes periòdicament davant els òrgans superiors i els afiliats, com a mínim una vegada a l'any.

Article 6.- En temes de gran importància es podrà realitzar un referèndum per tal de que el conjunt del Partit es pronuncie.

Es convocarà per acord del Comitè Nacional, o a petició d'almenys tres organitzacions comarcals que representen com a mínim un terç de l'afiliació. A la petició inicial s'hi podran afegir altres organitzacions fins a arribar al percentatge indicat.

Tant la proposta com la celebració del referèndum haurà d'anar precedida d'informació i debat.

Aquest referèndum serà vinculant per al conjunt del partit.

Article 7.- La cohesió:

Es el principi bàsic de funcionament del Partit. Per això:

Prèviament a la presa d’una decisió, si un tema es de la suficient importància per que el Partit tinga una posició pròpia, comú a tota la militància, es precís el debat obert en les organitzacions del Partit. A ningú se li pot exigir cohesió sobre allò en l’elaboració de la qual no ha pogut participar, escollir i poder ser escollit.

Una vegada presa la decisió, els òrgans aplicaran l’acord.

Una vegada definida la posició del Partit, els seus militants evitaran la confrontació externa amb ella.

Les posicions del Partit es duran obertes a la síntesi amb altres posicions, procurant arribar al consens.

La possibilitat de que tota la militància participe es fonamental per poder abastar la cohesió de forma democràtica i com a resultat d’un debat polític sobre lo concret. Per poder participar, es necessària la llibertat interna: d’opinió, de comunicació horitzontal, de crítica ¼

Article 8.- El PCPV considera positiva la creació de Plataformes d’Opinió amb tots els drets, en torn a qualsevol debat específic i, concretament, en els processos congresuals.

Al sí del Partit no podran configurar-se corrents organitzades amb caràcter estable i permanent.

Així mateix, els i les militant del PCPV no podran pertànyer a altres organitzacions els plantejaments i posicions de les quals siguen contraries amb les del Partit.

Quan un òrgan de direcció prenga un acord que vulnere els drets de la militància es podrà recórrer davant d’un òrgan superior en el marc d’allò que estableixen els articles 23 i 24 d’aquestos Estatuts.

El Partit treballarà per la paritat entre homes i dones, i en tot cas cap sexe superarà el 60% sempre que hi haja un número suficient de persones elegibles de l’altre sexe.
 
 

TÍTOL V.- MARC DE DRETS DELS AFILIATS I AFILIADES

Article 9.- El funcionament intern del PCPV es basa en el respecte total de les llibertats democràtiques. Tots els i les membres del Partit tenen els mateixos drets i obligacions.

La llibertat d'expressió té com a límit el respecte als principis de llibertat i igualtat del ser humà. Els drets de reunió i de comunicació horitzontal garanteixen els drets de les minories. El deure de contribuir a la coherència política del PCPV és expressió de la consciència personal dels seus membres i es manifesta amb el respecte a les decisions preses per la majoria.

Totes i tots els membres del Partit gaudeixen dels drets que són conseqüència dels principis bàsics de funcionament. A més d’aquests, o com expressió concreta dels mateixos, cal assenyalar com a drets:

a) Escollir i ésser escollits per als òrgans de coordinació i direcció.

b) Ser informats i informades regular i puntualment dels acords, orientacions, activitats i situació econòmica del Partit.

Amb aquesta finalitat el PCPV editarà un butlletí informatiu que serà distribuït de forma gratuïta a tots els afiliats i afiliades.

c) Rebre "Mundo Obrero" amb càrrec a la seva subscripció individual.

d) Rebre formació teòrica, política i cultural.

e) Plantejar peticions, sugerències o qüestions d’interès als òrgans de direcció i exigir resposta en el terme màxim de dos mesos.

f) Conèixer exactament les crítiques o imputacions que és facen al voltant de les seves actuacions, tenir els mitjans adequats de defensa i fer valdre els seus drets davant els òrgans col·lectius o Comitès Superiors.

g) Exercir la llibertat d'expressió i crítica, mitjançant els canals orgànics i amb accés als òrgans d'expressió del Partit, rebent d'aquests l'explicació corresponent si no es publiqués.

TÍTOL VI.- MARC DE DEURES DELS AFILIATS I AFILIADES I DELS ÒRGANS DEL PARTIT

Article 10.- Tot/a membre o òrgan del Partit assumeix els deures que es dedueixen de la seva línia política i dels principis bàsics de funcionament. Com expressió concreta d'aquests s'assenyalen:

a) Difondre la política del Partit i Esquerra Unida i atreure a les persones disposades a lluitar per la consecució dels objectius d'ambdues organitzacions.

b) Recolzar i difondre els mitjans d'expressió del Partit i d'Esquerra Unida.

c) Tots els Òrgans del Partit hauran d'arbitrar mitjans per a la preparació i promoció dels seus membres, que els permitisca assolir càrrecs de responsabilitat, d'acord amb les necessitats del Partit.

d) Es obligació de tots els òrgans de direcció del Partit donar comptes periòdicament davant les bases respectives.

e) Els i les membres de la Comissió Política escollits al Congrés davant inassistències reiterades sense justificar (tres seguides o cinc alternes) a reunions convocades en temps i forma, seran donats de baixa i substituïts pel o per la suplent de la llista per la que va ser escollit o escollida. Els representants amb dret de vot de les organitzacions comarcals o sectorials al Comitè Nacional seran donats de baixa per idèntic motiu i substituïts segons criteris de l'organització a qui representen.

f) Abonar la quota mínima que s'estableixca. El Comitè Nacional establirà una quota simbòlica per als afiliats i les afiliades amb ingressos iguals o inferiors al SMI. En aquestos casos, com ja és habitual, l'agrupació haurà d'abonar al Comitè Nacional la quota íntegra mínima dels seus militants. L'incompliment injustificat d'aquest deure durant un any serà motiu de baixa en l'afiliació, prèvia notificació per escrit i audiència a l'interessat, amb coneixement dels comitès de l'agrupació i comarcal. Per poder exercir el dret a vot, totes i tots els afiliats hauran de estar al corrent en el pagament de quotes i deutes al Partit i tindre un mínim de dos mesos d’antiguitat en el partit.
 
 

TÍTOL VII.- ÒRGANS DE FUNCIONAMENT

Article 11.- L'Agrupació és l'organització de base del partit. Es el referent territorial i sectorial dels i de les comunistes organitzats i s'estructura en una demarcació territorial, de sector i de centre de treball, establint-se marcs de col·laboració entre l'estructura territorial i la sectorial que permitisquen la coordinació de totes i tots els comunistes que actuen a un mateix àmbit.

Constitueix el marc d'estudi, reflexió i debat teòric polític col·lectiu que serveix a la proposta comunista, així com d'impuls al treball dels i de les comunistes als moviments socials i al moviment obrer.

L'Agrupació es reunirà en assemblea sempre que calga a instància del Comitè d'Agrupació o a petició del 10% dels afiliats i afiliades. Es recomana una periodicitat mínima d'una vegada cada dos mesos.

Anualment farà una assemblea per a realitzar el balanç de l'any i si la majoria simple de l'assemblea ho creu procedent escollirà un nou Comitè.

Cada Agrupació, sense perjudici de les subscripcions individuals de la seua militància es subscriurà a "Mundo Obrero".

Després de cada Comitè Nacional ordinari hi haurà una Assemblea informativa sobre els temes que s’hagen tractat, bé en l’àmbit monogràfic, informe de conjuntura o propostes de treball.

Article 12.- La Conferència Comarcal

La Conferència Comarcal es el màxim òrgan de representació i decisió al seu àmbit. Pot ser ordinària, en el procés d’un Congrés ordinari del PCPV, o extraordinària. La Conferència ordinària escollirà el Comitè Comarcal.

La Conferència Comarcal estarà composada per representants amb veu i vot elegits per les Agrupacions en proporció al seu número d’afiliats, essent com a mínim ú per cada cinc afiliats, i pels membres del Comitè Comarcal amb veu. En una Conferència ordinària els membres del Comitè Comarcal no tindran vot llevat de que foren també representants de les respectives Agrupacions. En una Conferència extraordinària tindran vot llevat, en el seu cas, de l’acte d’elecció d’un nou Comitè.

La Conferència Comarcal serà convocada pel Comitè Comarcal, per iniciativa pròpia o a petició d’una o més agrupacions, que represente la meitat més ú dels afiliats de la comarca al corrent del pagament de quotes. La Conferència haurà de realitzar-se en el termini màxim de dos mesos, llevat que la petició de convocatòria especifique un termini major. Si un mes abans de finalitzar aquest termini el Comitè Comarcal no haguera convocat la Conferència, quedarà cessat, i la Comissió Política del PCPV haurà de realitzar la convocatòria de la Conferència i nomenar una Gestora Comarcal.

La proposta de convocatòria d’una Conferència Comarcal haurà d’especificar l’ordre del dia i la composició.

Article 13.- La Conferència del PCPV

Es convocarà per la Comissió Política del PCPV amb el fi de tractar temes específics, que no poden incloure la modificació dels Estatuts ni l’elecció de la Comissió Política. Estarà composada amb veu i vot pel Comitè Nacional i un número determinat de representants de les comarques en proporció a la seva afiliació, que haurà de ser com a mínim igual a la seva representació en el Comitè Nacional. Es podrà convidar també amb dret a veu un número determinat de persones, membres o no del PCPV, en funció dels temes a tractar. Els acords de la Conferència del PCPV seran vinculants per tot el Partit.
 
 

Article 14.- Els Òrgans de Direcció

Els Òrgans de Direcció (Comitès d'Agrupació, Comitès Comarcals o Sectorials, Comissió Política i Comitè Nacional) als seus diferents nivells de treball, són òrgans escollits que assumeixen la funció de coordinar i orientar el conjunt dels militants de l'organització corresponent.

La seva elecció es fa a les Assemblees corresponents al seu àmbit o, en el seu cas, a les d'àmbit immediatament inferior.

Els òrgans de direcció hauran de tenir com a elements fonamentals les responsabilitats de: Coordinació, Organització i Finances, Moviment Obrer, Moviments Socials i Formació i Debat. El nombre total de membres es fixarà de forma flexible segons les indicacions de cada Assemblea. Per als casos del Comitè d'Agrupació i Comarcal el nombre oscil·larà entre 5 i 15. El Partit treballarà per arribar a la paritat d’homes i dones en els òrgans de direcció, i en cap cas ningú sexe superarà el 60% sempre que hi haja un número suficient de persones elegibles de l’altre sexe.

En cas de baixes o renovació de càrrecs, cada organització haurà de cobrir les vacants i en els casos de l'Agrupació hauran de ser escollits per l'Assemblea. En els supòsits de substitució es seguirà el mateix sistema que per a la Comissió Política.

Estan obligats a desenvolupar i posar en pràctica les resolucions propostes que majoritàriament s’hagen decidit a les assemblees i òrgans corresponents al seu àmbit i superiors. Els acords no podran contradir els dels òrgans superiors.

Article 15.- La Comissió Política

1.- La Comissió Política és l'òrgan de direcció quotidiana del Partit Comunista del País Valencià entre Congressos. Per tant, és l'òrgan de govern, representació i administració del Partit. Pot atorgar tota classe de poders o delegar les facultats en els òrgans del Partit així com revocar uns i altres.

2.- La Comissió Política està composada per 21 membres escollits directament al Congrés del PCPV.

A tots els nivells d'elecció del PCPV, es respectarà la norma de que a la composició dels òrgans cap sexe estiga representat en més del 60% del total dels seus components.

3.- La Comissió Política organitzarà les responsabilitats i comissions que crega convenient pel desenvolupament de les seves tasques.

4.- La Comissió Política es reunirà amb l’objectiu d’elaborar propostes i discutir temes monogràfics d’actualitat que afecten al funcionament orgànic de les distintes secretaries:

- Amb una periodicitat mensual, i quantes vegades ho requereixca la situació política.

- Per convocatòria de la Comissió Permanent.

- A petició d'una tercera part dels seus membres.

A aquestes reunions podran assistir, amb veu però sense vot, persones invitades que tinguen relació amb les matèries a tractar.

A les reunions de la Comissió Política assistirà com a convidat permanent el coordinador o coordinadora de la JCPV o el membre en qui delegue la direcció de la JCPV.

Article 16.- La Comissió Política, o el Comitè nacional, podrà convocar i celebrar Conferències de País Valencià de caràcter monogràfic per al debat i elaboració de propostes de caràcter polític.

Les Conferències no tindran competències per a l'elecció d'òrgans de direcció ni sobre aspectes estrictament estatutaris.

Article 17.- Comissió Permanent del Comitè Nacional

Per a dur endavant el seu treball quotidià, la Comissió Política disposarà d'una Comissió Permanent que assegure el funcionament de l'estructura tècnica i administrativa del PCPV i de la difusió i debat de les orientacions del Comitè. Totes les seues tasques, inclosa la Secretaria General, tindran caràcter col·legiat.

El nombre de membres de la mateixa serà d'entre 7 i 9, i seran aquells companys i companyes amb responsabilitats executives concretes.

La Comissió Política escollirà, d'entre els seus membres, el Secretari o Secretaria general, i els i les membres de la Permanent.
 
 

Article 18.- La Secretaria General

L'escollirà la Comissió Política d'entre els seus membres.

Correspon al Secretari General assegurar la direcció i coordinació del treball col·lectiu; presideix les reunions de la Comissió Política, Comitè Nacional i Permanent, podent circumstancialment delegar la presidència d'aquestes reunions en un altre membre de la Comissió Política.

En el funcionament públic del PCPV és el seu representant màxim, llevat el període de celebració del congrés.

Article 19.- El Comitè Nacional

El Comitè Nacional és el màxim òrgan del Partit Comunista del País Valencià entre Congressos. Assegura la gestió financera dels recursos del Partit i aprova els pressupostos.

Com òrgan superior de funcionament, assumeix les obligacions derivades de les resolucions congresuals i de les Conferències, a més de totes les obligacions al voltant d'impulsar la política del Partit i l'atenció i coordinació de tots els membres i òrgans. Es l’òrgan encarregat de debatre els informes polítics de conjuntura i marcar les tasques immediates de la Comissió Política i la Permanent.

1.- El Comitè Nacional determinarà sobre qualsevol qüestió no prevista en aquests Estatuts.

2.- Està composat per la Comissió Política, més 45 membres escollits pels Comitès Comarcals i Sectorials, de manera proporcional a la seua afiliació. Així mateix la JCPV es vincula al Comitè Nacional mitjançant el seu òrgan de direcció, en la proporció que li corresponga.

3.- El Comitè Nacional del PCPV escollirà, d'entre els membres de la Comissió Política, els seus representants en el Comitè Federal del PCE.

4.- Aprovar els pressupostos anyals del PCPV, així com la rendició de comptes i les modificacions pressupostàries necessàries.
 
 

TÍTOL VIII.- ÒRGANS DE REPRESENTACIÓ
 
 

Article 20.- El Congrés. Processos congresuals.

El Congrés és l'òrgan suprem del PCPV. Pot tindre caràcter ordinari o extraordinari.

La representació territorial o sectorial al Congrés del PCPV vindrà determinada pel nombre d'afiliats i afiliades al dia en les cotitzacions.

El Congrés ordinari del PCPV es celebra en el procés del Congrés ordinari del PCE, i ho fa a partir del projecte de tesis aprovades pel Comitè Federal d'aquest i, les específiques aprovades pel Comitè Nacional del PCPV d'acord amb les normes que establisquen els respectius Òrgans de direcció i Estatuts.

El Congrés ordinari es reunirà en dues fases: la primera es realitzarà per al debat dels projectes de ponències aprovades pel Comitè Federal del PCE, i per a l'elecció dels delegats i delegades al seu Congrés. La segona després de la celebració del Congrés del PCE, debatrà els projectes de ponències específiques del PCPV i procedirà a l'elecció dels Òrgans de Direcció a tots els nivells.

Article 21.- El Congrés del PCPV

L’elecció de delegades i delegats es farà mitjançant una Comissió de Candidatures que treballarà per arribar a una llista única de consens si es possible. Si no fora possible el consens per presentar una candidatura, podran presentar-se candidatures en llistes tancades i bloquejades. La delegació definitiva estarà composada respectant el percentatges de votació de cadascuna de les llistes.

Els membres de la Comissió Política assistiran al Congrés del PCPV amb veu i sense vot, llevat que hagen estat escollits delegats en el procés congresual.

En l'elecció de delegades i delegats es garantirà que seran escollits al menys el 50% directament a les Agrupacions i la resta a la Conferència Comarcal.

El Congrés s'haurà de convocar en el terme previst, excepte raons excepcionals.

El Comitè Nacional, amb la finalitat d'ampliar els debats congresuals, articularà les vies per a la creació de plataformes d'opinió.

El Congrés extraordinari serà convocat pel Comitè Nacional o a petició d'almenys tres organitzacions comarcals que representen un terç de l'afiliació al corrent de les seues quotes. Cas de no assolir aquest percentatge, la petició de la comarca que prenga la iniciativa, es publicarà als mitjans d'expressió del PCPV amb la finalitat de que puguen adherir-se dins del terme d'un mes totes les organitzacions comarcals que ho desitgen, a comptar des de la data d'enviament de la mateixa. De no assolir-se el percentatge assenyalat el Comitè Nacional entendrà decaiguda la proposta.

Una vegada decidida la convocatòria, es publicarà als mitjans d'expressió del PCPV, obrint un debat en totes les organitzacions. Per al mateix disposaran dels materials de discussió i projectes elaborats amb una antelació mínima de tres mesos a la celebració del Congrés, amb la finalitat de garantir la discussió i aportacions de crítiques, modificacions, propostes alternatives etc.

Els mitjans d'expressió contribuiran al mateix amb la publicació dels materials, aportacions, crítiques etc. que siguen remesos en temps hàbil.

2.- La celebració del Congrés haurà de tindre la màxima transparència i difusió als mitjans de comunicació social.

S'acomodarà a les normes reglamentàries que s'aproven al seu moment.

A la sessió d'apertura, a proposta del Comitè Nacional i dels representants de les delegacions, s'escollirà la Mesa Presidencial que assumeix la direcció del Partit fins a l'elecció del nou Comitè Nacional. La seva primera funció serà sotmetre a aprovació el Reglament del Congrés proposat pel Comitè Nacional.

A les sessions del Congrés assistiran com a convidats, proposats pel Comitè Nacional, els afiliats i les afiliades que puguen aportar ajuda tècnica als temes generals i els membres d'altres partits, delegacions o Institucions.

Article 22.- Competències del Congrés

Són competències del Congrés del PCPV:

a) Elaborar les propostes polítiques del PCPV tenint en compte les línies generals establertes al Congrés del PCE.

b) Discutir, i si s'escau aprovar, l’informe de gestió del Comitè Nacional.

c) Analitzar l’informe de gestió econòmica i el pla de financiació.

d) Examinar , i si s'escau modificar, els Estatuts.

e) Determinar el nombre de membres de la Comissió Política.

f) Escollir, mitjançant vot secret, directe i personal, els membres de la Comissió Política que corresponga.

g) Escollir la Comissió d'Estatuts.

Per a l’elecció es formarà una Comissió de Candidatura que treballarà per a presentar una llista única que puga recollir el màxim consens possible. En cas de discrepància amb la llista presentada es podran presentar candidatures alternatives que incloguen un mínim del 25% dels llocs a cobrir i tinguen el suport d’almenys el 10% dels delegats i delegades, i l’elecció es farà en llista oberta o en llistes tancades i bloquejades, segons prèviament s’haguera acordat. L’atribució dels delegats i delegades es farà en qualsevol cas pel sistema proporcional amb denominadors enters consecutius, i cada candidatura tindrà garantida una representació no inferior a la part entera per defecte de la que proporcionalment li correspongués.

Les llistes o llista de candidats i candidates es presentaran d'acord amb el Reglament del Congrés, on caldrà decidir i especificar el mètode d'elecció. Els documents del Congrés hauran d’estar a disposició dels afiliats i afiliades amb antelació suficient per al seu estudi, amb un mínim de 3 mesos.
 
 

TÍTOL IX.- LA RESOLUCIÓ DE CONFLICTES

Article 23.-

1 Els conflictes que apareguen a l'actuació política entre afiliats i organitzacions, o entre diverses organitzacions, es tractaran de resoldre mitjançant la discussió i el convenciment, que en una primera instància donarà lloc a la intervenció d'una comissió paritària proposada per les parts en conflicte.

Si no s'arribara a un acord, intervindran les direccions respectives fins al Comitè Nacional.

En cap cas les discrepàncies al debat polític o el joc de majories i minories donarà lloc, per ell mateix, a un expedient sancionador.

2 Els actes contraris a les normes o principis del Partit seran sancionats segons la seva gravetat. La sanció tindrà lloc únicament quan amb la persuasió o la crítica no es modifique l'actuació incorrecta.

La proposta de sanció, segons els casos, consistirà en:

a) Amonestació.

b) Destitució del càrrec de direcció.

c) Suspensió temporal de militància.

d) Expulsió, en casos d'extrema gravetat.

La sanció s'adoptarà mitjançant resolució motivada, per l'Agrupació corresponent. Si el/la infractor/a està adscrit/a a un òrgan de direcció podrà ser deposat del seu càrrec per decisió de la majoria absoluta dels membres d’aquest òrgan, però mai expulsat mentre no ho decidixca l'Assemblea d'Agrupació.

Qualsevol sanció s'acomodarà als principis bàsics de funcionament, garantint als sancionats mitjans efectius d'explicació i defensa davant l'òrgan respectiu, així com el dret a recórrer davant els òrgans superiors i la Comissió d’Estatuts que actuaran per petició. En cap cas es podrà sancionar ni donar per acabat l'expedient sense haver comunicat per escrit a les parts allò instruït i després d'un plaç mínim per fer les al×legacions d'almenys 20 dies des de la recepció amb 'avís de recepció' de les actuacions, no podent ocultar cap dada a cap de les parts i transmetent sempre a la contrària totes les aportacions a l'expedient disciplinari o sancionador. De no acomplir-se aquest precepte, totes les actuacions resultaran nul×les i sense efecte.

La sanció definitiva es comunicarà als òrgans corresponents del Partit.

La interposició del recurs deixarà en suspens l'executivitat de les sancions.

Article 24.- Comissió d'Estatuts

Es la comissió de garanties dels afiliats i de les afiliades. Les seues decisions són d'obligat compliment.

A les resolucions de conflictes i expedients sancionadors podrà intervenir la Comissió d'Estatuts.

La Comissió d’Estatuts estarà formada per 5 membres del PCPV escollits al seu Congrés, que hauran de pertànyer a diferents comarques i no poden ésser membres de cap òrgan de direcció. El Congrés podrà escollir també un número determinat de suplents. Les eventuals baixes es cobriran amb els suplents per ordre o, cas d’haver-se esgotat, per acord del Comitè Nacional del PCPV amb el suport de les dues terceres parts dels vots emesos.

Quan la qüestió sotmesa a la Comissió d’Estatuts es refereixca específicament a una comarca, el eventual membre de la mateixa, haurà d’abstindre’s de votar.

La seva funció consistirà en l'elaboració d'informes o dictàmens sobre la interpretació, integració o acomodació de les normes o conductes que presenten discrepàncies. Seran emesos a petició dels afiliats i de les afiliades, de les Comissions Paritàries o dels òrgans de direcció. La Comissió d’Estatuts dictaminarà en un termini no superior a dos mesos des de la recepció de la consulta o impugnació.

Els dictàmens de la Comissió d’Estatuts seran vinculants quan tinguen el suport de tres dels seus membres.
 
 

TÍTOL X. JOVENTUT

Article 25.- La JCPV es una organització política juvenil, federada del PCPV, que elabora la seua política d'acord amb la línia ideològica i política del partit.

A efectes de representació, la JCPV tindrà el tractament de Federació Comarcal, i estarà representada al Comitè Nacional per la seua Permanent, o òrgan semblant que adopte en la seua estructura.
 
 

El PCPV té el deure de promoure la JCPV en totes les localitats on no existesca, així com recolzar el seu treball amb els mitjans escaients.
 
 
 
 

TÍTOL XI. ADMINISTRACIÓ I FINANCES

Article 26.- Recursos econòmics i gestió:

1.- El desenvolupament i enfortiment polític i organitzatiu del PCPV necessita que estiga dotada de recursos econòmics suficients per organitzar i aplicar la política aprovada.

2.- Els recursos econòmics de les organitzacions del PCPV han de gestionar-se de manera transparent, eficaç i solidària per a que el PCPV puga desenvolupar a tots els nivells les seues tasques en les millors condicions.

Article 27.- Procedència dels recursos econòmics del PCPV:

Els recursos financers del PCPV provenen de:

Article 28.- Les quotes i la seua gestió.

1.- La quota simbòlica, tant a efectes d’autorització com d’abonament, tindrà caràcter anual, havent de ser abonada els dos primers mesos de l’any. Les sol·licituds i renovacions omplides pels Comitès Locals i Comarcals hauran de presentar-se dirigides a la Permanent del PCPV amb anterioritat a l’1 de desembre de cada any.

2.- Les quotes es pagaran preferentment mitjançant domiciliació bancària individual. Les diferències de les quotes simbòliques s’abonaran en el termini corresponent mitjançant ingrés al compte corrent que el PCPV establirà a tal efecte. El Comitè Nacional actualitzarà anyalment la quota mínima. Les persones que s’afilien hauran d’abonar l’import de la quota corresponent al semestre al que s’afilien.