INFORME A LA COMISSIÓ POLÍTICA
DEL PCPV (8-09-07)
(aprovat per 16 vots a favor i 1 abstenció)


La deshonestedat i deslleialtat de les dos diputades trànsfugues d'EUPV i els dos diputats del Bloc, incomplint en el primer cas els acords d'EUPV i en ambdós el protocol de la coalició Compromís pel País Valencià han produït una divisió del Grup Parlamentari que li incapacita actualment per a ser un referent unitari de la lluita de l'esquerra i de la mobilització social en general contra les polítiques antisocials i depredadores del PP. L'intent d'impedir el nomenament del membre del Consell d'Administració de RTVV decidit pel Consell Polític d'EUPV d'acord amb l’esmentat protocol, la substitució de la Sindica en contra del Consell Nacional d'EUPV i de la Comissió Política de Compromís, i l'obertura d'un compte bancari de Compromís amb firmes no autoritzades per la seua Comissió Política, són passos que s'emmarquen clarament en un projecte polític impulsat per la cúpula d'Esquerra i País al marge d'EUPV i del projecte unitari de Compromís pel País Valencià acordat per 5 forces polítiques davant de les passades eleccions autonòmiques, i que pareix intentar plasmar-se en una candidatura contraposada a la d'EUPV en les pròximes eleccions generals en el que seria un intent de suplantació de l'espai polític de l'esquerra alternativa que sempre ha representat EUPV.

En este context, és important mantindre, reforçar i intentar ampliar la cohesió de la majoria tant d'EUPV com de la Comissió Política de Compromís: el 69% del vot ponderat d'esta, format per la representació d'EUPV, Els Verds del País Valencià i Esquerra Republicana, s'ha mantingut ferm en la defensa del seu protocol i del projecte unitari que ha rebut el vot de quasi 200.000 valencians i valencianes.

El pròxim Consell Nacional d'EUPV haurà de prendre les decisions estatutàries pertinents, d'acord amb la proposta de la Comissió Instructora, respecte a les dos diputades trànsfugues que actuant en contra d'EUPV s'han col·locat ja en la pràctica fora d'EUPV. I alhora que es ratifique la petició de dimissió dels seus escons apuntada en l'anterior Consell Nacional, hauria de fer-se un crida als companys i companyes que van votar les seues candidatures en el si d'EUPV a no seguir el seu camí i romandre dins d'EUPV des del respecte a la seua pluralitat i democràcia interna, cosa que és lògicament incompatible amb la participació en un projecte polític contraposat a EUPV.

Igualment hauria de fer-se un crida a totes les forces polítiques firmants del Compromís pel País Valencià a la lleialtat al mateix, el qual és també lògicament incompatible amb la flagrant vulneració del seu protocol, el compliment del qual hauria de restituir-se immediatament, reposant a la Coordinadora General d'EUPV Glòria Marcos com a Sindica del seu Grup Parlamentari: com ja va declarar la seua Comissió Política, “el nomenament de Mònica Oltra com Sindica no compta amb cap legitimitat derivada dels acords de Compromís pel País Valencià, i en conseqüència no pot representar a EUPV ni a la majoria de Compromís”.

En tot cas, l'actuació dels/de les diputats i diputades d'EUPV en les Corts Valencianes, davant dels mitjans de comunicació i en el carrer junt amb els moviments socials, treballant estretament units en aplicació del Programa de Compromís i dels acords de la seua Comissió Política, haurà de ser un referent polític per a la mobilització social i l'articulació de teixit social alternatiu imprescindibles per a fer front a les polítiques reaccionàries de la Generalitat Valenciana i a les polítiques neoliberals del Govern central.

Junt amb això, el desviació de fons per a grans esdeveniments amenaça la solvència de la Generalitat Valenciana, l'abandó del camp i la insuficiència de recursos i mesures preventives davant dels incendis ha conduït a la catàstrofe dels Useres a l'Alcalatén, la nostra defensa dels servicis públics i l'exigència del seu desprivatització estan encara més carregades de raó davant del desgavell de la gestió de les empreses privades elèctriques o ferroviàries, l'inici del curs escolar es fa sense plantejar solució a l'escolarització en barracons, a l'escolarització pública de 0 a 3 anys, augmentant el número d'alumnes por aula i ajornant l'aplicació generalitzada de la asignatura Educació per a la Ciutadania, les amenaces a la llibertat d'expressió s'estenen des de la retransmissió de TV3 fins a l'agenollar-se davant de la monarquia, les dones continuen morint en mans de maltratadores i l'ús del valencià continua patint coaccions per part d'agents de l'autoritat.

Mereix especial significació les interferències centralistes de la direcció del PSOE que s'han fet de nou patents a Navarra, impedint un govern de progrés, segurament amb un rerefons polític que es veurà en la configuració futura dels suports al Govern de Zapatero en el Congrés dels Diputats.

El PCPV es reafirma en la seua estratègia de convergència política i social de l'esquerra. Però si a la confluència programàtica i en la mobilització social que destacàvem com a via per a la mateixa vam haver d'afegir la necessària articulació de teixit social per a la construcció d'una alternativa a les polítiques de dretes, l'experiència ens ha ensenyat que hem de posar en primer pla l'honestedat política com a requisit per a la dita convergència, de la que s'exclouen els que practiquen la deshonestedat i la deslleialtat polítiques.

En esta perspectiva, cal reforçar EUPV com a moviment polític i social plural i alternatiu d'esquerres en què confluïsquen tots els colors de l'esquerra en el marc d'una democràcia participativa, incloent comunistes, ecosocialistes i nacionalistes d'esquerres.

Impulsarem la participació en la dita elaboració programàtica dels moviments socials així com de les forces polítiques amb què podem convergir, i en particular de què s'han mantingut lleials a l'acord del Compromís. I recolzarem, en la línia proposada pel Consell Polític d'EUPV del mes de juliol, la confluència en candidatures de l'esquerra honesta per al Congrés dels Diputats (encapçalades per les sigles d'EUPV, l'Assemblea de la qual haurà de triar la capçalera, amb l'objectiu de mantindre l'escó obtingut en les anteriors eleccions), i candidatures unitàries de les forces progressistes per al Senat, amb l'objectiu per un costat de posar en peu una alternativa d'esquerres al bipartidisme i al neoliberalisme, i per una altra de tancar el pas a la dreta extrema del PP consolidant els avanços progressistes aconseguits amb la participació de IU. Per a això és fonamental que el Partit, en el temps que queda de mes, realitze les assemblees corresponents per a proposar els seus candidats i candidates a les eleccions generals que haurà d'aprovar el Comité Nacional i posteriorment aportar a les llistes d'EUPV.

Els nostres millors esforços han de dirigir-se a la participació en les Jornades de l'EUPV del 20 d'octubre perquè les reflexions i les experiències dels col·lectius en les passades eleccions servisquen per a abordar el nostre treball polític en les millors condicions, al mateix temps que compartir estes preocupacions amb les organitzacions socials. De la mateixa manera que l'Assemblea Extraordinària d'EUPV del 17 de novembre servirà per a tensionar l'organització i impulsar, amb l'elecció de llistes i la nostra aportació programàtica, la campanya electoral.

De forma immediata, el PCPV ha de posar tot el seu esforç en la seua participació en la Festa del PCE: traure el màxim de militants per al treball, la venda de bons, contribuir als debats i un altre tipus d'activitats és fonamental per a contribuir a l'èxit de la Festa. Facilitem l'anada a Madrid amb autobusos i mitjans que permeten el desplaçament, com sempre hem fet.

La intervenció sindical ens obliga a posar en marxa els treballs que garantisquen la presència de les nostres aportacions al Congrés de CC.OO.-PV. en la línia de reforçar les posicions sindicals de classe i la democràcia interna. Per a això la Secretària del Món del Treball convocarà una reunió de militants actius en este sindicat que conformen l'equip més eficaç per a articular el treball.

No se'ns escapa que enguany cobra especial rellevància la presència dels comunistes i d'EUPV en la manifestació del 9 d'octubre. Mobilitzem la nostra militància i càrrecs públics a participar reforçant el compromís d'EUPV amb el nostre País i treballem per garantir una presència unitària de la Comissió del Compromís en la mateixa.

La commemoració del 90é Aniversari de la Revolució d'Octubre haurà de portar de la mà la realització de conferències i taules redones articulades entorn de la vigència del comunisme enfront dels problemes amb què actualment s'enfronta la Humanitat, així com de l'anàlisi del moment del procés revolucionari mundial, preferentment, articulades entorn del nostre lema “Venim de lluny i anem mes lluny encara”. Estos actes contribuiran a la campanya mundial de celebració de l'aniversari de la Revolució d'Octubre llançada en la reunió de Lisboa dels Partits Comunistes de tot el món. Igualment, i d'acord amb la resolució de l'últim Comité Nacional, promoure celebracions unitàries, amb la participació de totes les tradicions arrelades en la revolució d'Octubre.

Després de la celebració de l'Assemblea extraordinària d'EUPV prepararem la Conferència d'organització del PCPV vinculada a una campanya d'afiliació. Com vam dir en el Comité Nacional de juliol, esta ha de situar els plantejaments centrals del Partit i la seua forma de vehiculizarlos a la societat, adequant la nostra organització a les necessitats la intervenció política. Aiximateix, treballarem propostes concretes per aportar a la nostra intervenció en la Conferència sobre la Dona que el PCE té previst realitzar en gener de 2008.


València, 8 de setembre del 2007.