Página principal > Agenda > Agenda 2008

 
   
 

 


     


 
29/30/31 d’octubre i 8/9 de novembre a València, 1ª Mostra de Cinema Palestí.  17-10-2008

Leer en castellano

Del 28 d’octubre al 9 de novembre, se celebrarà de forma paral·lela a Barcelona, València i Palma, la 1ª Mostra de Cinema Palestí, organitzada per la Xarxa d’Enllaç amb Palestina de Barcelona, Palestina Lliure de València i la Taula x Palestina de Mallorca.

Una iniciativa que aplega a les tres entitats per a commemorar, aquest any 2008, el 60é aniversari de la Nakba (Catàstrofe, en àrab), la pèrdua dels territoris palestins a partir de la creació de l’Estat d’Israel, i que també ha volgut coincidir amb la campanya europea del Merhaba (Benvinguda), que ja compta amb dues edicions realitzades en el nostre territori.

L’objectiu d’aquesta mostra és visibilitzar la realitat del poble palestí, d’una banda incidint en una mirada crítica en el dia a dia sota l’ocupació i de l’altra donant a conèixer una cinematografia que mostra una amplia capacitat creativa, desenvolupada malgrat, o potser degut a, la cruesa de la situació.

A València es farà els dies 29/30 i 31 d’octubre i 8/9 de novembre, a la Filmoteca de València

AVIS: TOTA LA PROGRAMACIÓ ES FARÀ AL IVAM


Parlar de cinema palestí vol dir descobrir una cinematografia que resulta inseparable de la història del seu poble, des de mirades de l’interior fetes pels propis palestins o de l’exterior festes per cineastes sensibilitzats per la causa palestina. Però en definitiva un cinema, on sempre hi son presents vivències de guerres, expulsions, ocupacions i exilis.

La Mostra de Cinema Palestí es dividirà en tres eixos temàtics:

DONA. Obres de realitzadores palestines, independentment de que el seu contingut tracti específicament de dones.

VIURE SOTA L’OCUPACIÓ. Són obres de realitzadors (palestins o no) que parlen de la vida sota l’ocupació a Palestina

EL ROSTRE DE LA NAKBA. Projecció del documental, en tres parts, dels realitzadors Michel Khleifi de Palestina i Eyal Sivan d’Israel “Ruta 181”.En les seves entrevistes podem veure el rostre de la Nakba.

projeccions

29 D’OCTUBRE
-  18h (NAKBA)
-  Route 181 (1) 85’
-  Michel Kheifi, Eyal Sivan
-  LLoc: FILMOTECA (IVAM)

-  20h (VIURE SOTA L’OCUPACIÓ).
-  Palestina Blues 72’
-  Amb l’assistencia del seu director Nida Sinnokrot

-  LLoc: FILMOTECA (IVAM)

30 D’OCTUBRE

-  18H (NAKBA)
-  Route 181 (2) 103’
-  Michel Kheifi, Eyal Sivan.
-  LLoc: FILMOTECA (IVAM)

-  20h (DONES)
-  Frontiers of Dreams and Fears 56’
-  Mai Masri

-  Paradise lost 56’
-  Ebtisan Mara’Ana

-  LLoc: FILMOTECA (IVAM)

-  22:30h (VIURE SOTA L’OCUPACIÓ)
-  Jenin Jenin 52’
-  Mohammed Bakri

-  Desde que te fuiste 50’
-  Mohammed Bakri

-  LLoc: FILMOTECA (IVAM)|

31 D’OCTUBRE

-  18h (NAKBA)
-  Route 181 (3) 85’
-  Michel Kheifi, Eyal Sivan.
-  LLoc: FILMOTECA (IVAM)|

8 NOVEMBRE

-  20h ((VIURE SOTA L’OCUPACIÓ)
-  Domicilio Privado 90’
-  Saverio Costanzo
-  LLoc: FILMOTECA (IVAM) 9 NOVEMBRE

-  18h (VIURE SOTA L’OCUPACIÓ)
-  Domicilio Privado 90’
-  Saverio Costanzo
-  LLoc: FILMOTECA (IVAM)

Els directors:

Mai Masri:

Mai Masri, nascuda als EUA, filla d’un palestí i d’una nord-americana, és llicenciada en cinema per la San Francisco State University. Ha desenvolupat la seva carrera professional al Líban, país on ha residit la major part de la seva vida. Amb la pel•lícula FRONTIERS OF DREAMS AND FEARS ha guanyat el primer premi a l’Ismailia Film Festival i al Earth Vision Award Tokyo, 2001. Com en els seus anteriors films, CHILDREN OF SHATILA (1998) i CHILDREN OF FIRE (1990), la cineasta es centra en la difícil situació dels nens palestins, als que veiem exhibint un optimisme desafiant davant les intolerables circumstàncies que rodegen la seva vida als camps de refugiats. La Mai Masri serà a Barcelona per assistir a la projecció de la seva pel•lícula documental Fronteres de Somnis i Pors (2001), després de passar per la "Semana Internacional de Cine de Valladolid", on presentarà el seu darrer film, 33 DAYS (2007).

Ebtisan Mara’Ana

Ebtisam Ana Mara, ciutadana palestina d’Israel, nascuda a Fureidis el 1975, es va graduar a l’escola de Cine i Televisió israelo-àrab de Givat Haviva i llicenciar en comunicació al David Yalin College de Jerusalem. Ha treballat com a ajudant de direcció amb Simon Biton, Ram Loevy i Duki Dror. Paradise Lost és el seu primer llargmetratge documental.

Nida Sinnekrot

Nascut als EUA, fill de palestins originals de Nablus, Nida Sinnokrot és un vídeo-artista assentat a Nova York. La pel•lícula que ens presenta PALESTINE BLUES 2006, és fruit de les circumstàncies, mentre buscava localitzacions a Palestina per a un projecte d’instal•lació, a mitjans del 2002, l’artista plàstic i realitzador fou testimoni de l’inici de la construcció del Mur que l’estat d’Israel construeix al llarg de cents de kilòmetres en els territoris ocupats de Cisjordania. El documental que va sorgir a partir d’aquest fets és un seguiment durant set mesos de les obres.

Nida Sinnekrot acudirá a la Mostra, en Barcelona, Valencia y Palma.

Mohamed Bakri

Mohamed Bakri, ciutadan palestí d’Israel nascut a Galilea el 1953, posseeix una llarga i reconeguda trajectòria professional com actor. Graduat en literatura àrab a la universitat de Tel-aviv ha desenvolupat la seva tasca actoral tant a Israel com a Palestina, participant també en produccions cinematogràfiques internacionals com "El destino de Nunik" 2007 dels germans Taviani. "Private", de Saverio Costanzo, Italia, 2004; "Desperado Square," de Beny Toraty, 2001; "The Body" De Jonas McCord 2000, "Sous Les Arlequines des Femmes", de Rachida Krim, eFrança, 1997; "El cuento de las tres joyas", por Michel Khleifi, Bélgica, 1994; "Rami og Julie", d’Erik Clausen, Dinamarca, 1988 , Hana K. 1983 de Costa-Gavras .

Com a director ha produït tres pel•lícules documentals que tenen com a tema central la lluita política de la causa palestina. "1948" del 1998, "Jenin, Jenin", el 2002 i la darrera al 2004, "Desde que te fuiste".

"Jenin, Jenin" va guanyar el premi a la Millor Pel•lícula al Festival Internacional de Cinema de Cartago el 2002. I el Premi Internacional de Cinema Documental del Mediterrani. Paral•lelament el film era sotmès a judici i censurat a Israel, i altres països. A partir d’aquí l’actor i realitzador va patir una brutal persecució pública tant contra la seva persona com conta el documental que s’explica en la seva posterior producció "Desde que te fuiste" que també veurem en aquesta mostra. Esperem poder comptar amb la presència del realitzador per presentar-nos les seves pel•lícules.

Saverio Costanzo

Saverio Costanzo, va estudiar comunicació a la Universitat de La Sapenza de Roma, al mateix temps que feia de locutor a ràdio Roma. Després de treballar en publicitat es trasllada a Nova York on fa de càmera en diversos documentals fins que el realitzador suïs Reiro Kaduff el contracte com a primer ajudant de direcció per "The Business of Death". El 1999 escriu i dirigeix el seu primer documental "Caffe’ Mille Luci, Brooklyn, New York", un culebrot documental de 60 episodis sobre la comunitat italoamericana, en un cafè com a punt de partida. De tornada a Itàlia escriu i dirigeix la docuserie "Sala Rosa" sobre la vida i la mort en un hospital, projecte premiat al Festival Internacional de Cinema de Turi. Per escriure el guió de "Private" Costanzo va estar sis mesos a Israel. La pel•lícula ha guanyat el Guepard d’Or al Festival Internacional de Locarno del 2004 i el premi al millor actor per Mohamed Bakri.

Michel Kheifi, Eyal Sivan.

Michel Kheifi, realitzador palestí, junt amb Eyal Sivan realitzador israelià, van dedicar més d’un any a la producció de la pel•lícula "Route 181" 2003. Durant dos mesos, a l’estiu del 2002, van viatjar, amb la càmera a la mà, de sud a nord del que ells anomenen "Carretera 181", una frontera imaginària que separa Palestina d’Israel segons la Resolució 181 de les Nacions Unides datada l’any 1947.

La pel•lícula, que els dos realitzadors defineixen com una acte fílmic, vol demostrar que palestins i israelians poden fer junts més accions que la guerra.

"Route 181"es divideix en tres capítols, que projectarem en tres sessions diferents. Sud, Centre i Nord.

Fitxes tècniques i sinopsis

JPG - 334.3 KB

FRONTIERS OF DREAMS AND FEARS / FRONTERAS DE SUEÑOS Y MIEDOS Mai Masri / 56’ / 2001 / Palestina, Estats Units / Betacam SP

Una mirada diferent a una part del conflicte del Mitja Orient, A "Frontiers of dreams and fears" s’explora la vida d’un grup d’adolescents palestins que han crescut en camps de refugiats.

La historia es centra en dues noies, la Mona del camp de refugiats de Shatila a Beirut, i la Manar del camp de refugiats de Dheisha a les afores de Betlem. Les dues noies tot i viure a kilòmetre de distància una de l’altre, han pogut arribar a fer-se amigues.

La directora Mai Masri ens revela les vides i somnis de les joves mentre veiem com la seva relació va creixent, primer a través del correu electrònic i finalment en una espectacular reunió en la balla que separa el Líban d’Israel.

Rodada després de l’alliberament del sud del Líban i a l’inici de la Intifada Palestina, la pel·lícula ens revela els intensos llaços creats entre joves, amb una percepció del desplaçament i l’ocupació que no és pròpia de la seva edat.

DIRECCIÓ: Mai Masri PRODUCCIÓ: Jean Chamoun EDICIÓ: MichËle Tyan FOTOGRAFIA: Fouad Suleiman, Hussein Nassar, Jimmy Michel MÚSICA: Anouar Brahem

JPG - 34 KB

PARADISE LOST / PARAÍSO PERDIDO Ebtisam Mara’ana / 56’ / 2003 / Israel, Anglaterra / Betacam SP

La cineasta àrab-israelí Ebtisam Mara’ana va créixer a Paradise, (Fureidis, en àrab), un poblet de pescadors a la vora del Mediterrani. Una de les poques comunitats àrabs que van mantenir-se després de la Guerra del 1948.

Paradise va quedar tant culturalment com políticament aïllada, ja que al seu voltant si van establir tot d’assentaments jueus. Avui Paradise és un lloc caracteritzat pel silenci i la repressió.

El documental és una reflexió en forma de diari personal en la que la directora prova de recrear el seu poble i descobrir la història de la seva heroïna d’infantesa, Suuad, activista política per la causa palestina de la que ningú vol parlar.

DIRECCIÓ, GUIÓ: Ibtisam, Mara’ana and Duki Dror PRODUCCIÓ: Duki Dror EDICIÓ: Sara Solomon FOTOGRAFIA: Nili Aslan MÚSICA: Allah el Farrés

JPG - 104.8 KB

PALESTINE BLUES / PALESTINA BLUES Nida Sinnokrot / 72’ / 2006 / Palestina, Estats Units / Betacam SP

Mentre buscava localitzacions a Palestina per a un projecte d’instal·lació, a mitjans del 2002, l’artista plàstic i realitzador americà-palestí Nida Sinnokrot fou testimoni de l’inici de la construcció del "Mur de Separació" que l’estat d’Israel construeix al llarg de cents de kilòmetres en els territoris ocupats de Cisjordania. En algunes zones, una vertadera muralla de formigó que recorda al tristament cèlebre mur de Berlín.

El documental que va sorgir a partir d’aquest fets és un seguiment durant set mesos de les obres. Centrat al petit poble de Jayyous, al nord-est de Cisjordania mostra el dilema en el que es veuen enfrontats els seus habitants, les terres que proporcionen la major part de les fruites i els vegetals de la regió, i l’aigua per regarles, quedaran al costat israelià del mur. Estem doncs, davant una crònica de confusió, desesperació i al mateix temps dels petits triomfs de la resistència pacifica palestina en un poble que veu la seva realitat dramàticament alterada, potser per sempre

DIRECCIÓ: Nida Sinnokrot, Athina Tsangari, Jawad Metni PRODUCCIÓ: Andrew Mysko, Nida Sinnokrot, Athina Tsangari, Siobhan Walshe EDICIÓ: : Nida Sinnokrot, Athina Tsangari

JPG - 220.4 KB

ROUTE 181, FRAGMENTS D’UN VOYAGE EN PALESTINE-ISRAËL / RUTA 181, FRAGMENTOS DE UN VIAJE POR PALESTINA-ISRAEL Eyal Sivan i Michel Khleifi / 270’ en total / 2003 / Franca / Betacam

"Route 181" és una mirada sobre els habitants de Palestina i Israel, una mirada comuna feta per un director israelià Eyal Sivan i un director palestí Michel Khelifi.

Seguin la línia imaginaria que segons la Resolució 181 de l’Onu feta l 1947 dividia palestina en territori àrab i territori israelià.

El documental de quatre hores mostra mitjançant entrevistes fetes als residents de la zona en les que la pluralitat dels punts de vista dona fe de la complexitat del conflicte.

DIRECCIÓ: Eyal Sivan y Michel Khleifi PRODUCCIÓ: : Eyal Sivan

.

PNG - 54.7 KB

SINCE YOU LEFT / DESDE QUE TE FUISTE Mohamed Bakri / 50’ / 2003 / Palestina

Mohamed Bakri és un conegut actor que visita la sepultura del seu mentor, Emil Habibi, escriptor i polític palestí, per a explicar-li el que ha passat des de la seva mort.

Bakri intenta continuar amb el seu treball creatiu i estendre les seves idees de reconciliació entre palestins i israelians. Però dos successos canviaran el curs de la vida de l’actor, l’atemptat de Meron, en el que dos nebots seus seran acusats d’ajudar als terroristes, i la turbulenta acollida de la seva pel·lícula Jenin, Jenin.

JPG - 38.1 KB

JENIN, JENIN Mohamed Bakri / 54’ / 2002 / Palestina

Rodada tot just després de l’atac perpetuat per l’exercit israelià al Camp de refugiats de Jenin, la primavera del 2002, Mohammad Bakri, actor i director palestí, recorre les ruïnes en que es va convertir el camp i ens mostra a traves del testimoni de les víctimes, el grau d’opressió i de terror que van patir.

On ets Déu! És el crit d’un home desesperat davant les ruïnes del camp de refugiats palestí de Jenin, després d’haver estat assetjat i envaït per l’exercit israelià la primavera del 2002.

El documental, dirigit i coproduït per l’actor i director palestí Mohammad Bakri, inclou el testimoni dels residents de Jenin després de l’operació militar de les forces d’ocupació israelianes batejada com a "Mur de defensa". Els palestins i grups de defensa dels drets humans van acusar a Israel de crims de guerra comesos durant el setge i la invasió del Camp. "Jenin,Jenin" mostra el grau d’opressió i terror causats per l’exercit Israelià així com els efectes produïts en la memòria de les víctimes.

JPG - 232.5 KB

PRIVADO / DOMICILIO PRIVADO

Salverio Costanzo / 90’ / 2004 / Italia

Domicilio Privado" esta basada en un fet real del que el director Salvario Costanzo fou testimoni.

Mohamed un professor de literatura anglesa en un dels instituts més progressistes de Palestina, del que també és director, viu amb la seva família en una casa aïllada situada a mig camí entre un poble palestí i un assentament jueu. La casa no triga en convertir-se en un punt estratègic que els israelians decideixen confiscar.

Encara que la casa esta envaïda per soldats israelians Mohamed no vol marxar, recolzat en les seves profundes creences en la no-violència decideix que es possible conviure amb els soldats. La pel·lícula esta protagonitzada per Mohammad Bakri, actor i realitzador de documentals present a la Mostra.

. DIRECCIÓ: Saveiro Costanzo GUIÓ: Saverio Costanzo, Camilla Costanzo, Alessio Cremonini y Sayed Qashua PRODUCCIÓ: : Mario Ginani FOTOGRAFIA: Luigi Martinucci
En la misma sección
Agenda| Agenda 2008| Martes 30 Diciembre 19 h. Valencia. Concentración por Gaza.   30-12-2008
Agenda| Agenda 2008| Miércoles 17 Diciembre 19.30; XIII Jornades Just Ramírez "Oriente Medio, los últimos 20 años"   24-11-2008
Agenda| Agenda 2008| Sábado 29 Noviembre 21.30 Documental "Muro de Separación" en TV1 (Informe Semanal)  22-11-2008
Agenda| Agenda 2008| Viernes 28 de Noviembre, por la tarde, en Barcelona, Documental, Charlas y Concentración   21-11-2008
Agenda| Agenda 2008| Viernes 28 Noviembre 19.30 Madrid. Palestine, a People’s Record (Palestina, crónica de un Pueblo)   21-11-2008
Agenda| Agenda 2008| Miércoles 26 Noviembre, 19.30, Madrid.La actualidad de la cuestión de los refugiados palestinos  21-11-2008
Agenda| Agenda 2008| Sábado 29 Noviembre 11 h en Valencia: Día Internacional de Solidaridad con el Pueblo Palestino  18-11-2008
Agenda| Agenda 2008| Domingo, 9 de Noviembre 12.00 h, Madrid. Concentración contra el Muro del Apartheid"  7-11-2008
Agenda| Agenda 2008| Actos Palestina 7 y 8 Noviembre en Madrid,   català 6-11-2008
Agenda| Agenda 2008| Semana Internacional contra el Muro de Palestina, del 9 al 16 noviembre, Valencia  5-11-2008