Página principal > Galería de fotos

 
   
 

 


     


 
Un assaig de fotos sobre el Gueto de Betlem   24-10-2007
Emily Jacir - Traducció Palestina LLiure
Leer en castellano

JPG - 45.9 KB

Aquest assaig de fotos va ser realitzat el dia que vaig intentar seguir la línia 23 d’autobusos, línia que utilitza diàriament el meu pare per a anar A Hebron. Tenia raó. Ens tenen completament envoltats, no només pels assentaments, sinó pel mur i per les carreteres de circumval·lació.

Belén és un gueto.

* Emily Jacir és un artista palestí que viu entre Ramallah i la ciutat de Nova York.No puc seguir en la carretera històrica que connecta Jerusalem, Belen i Hebron (autobús 23) ja que em trobe amb el mur. (E.J.)

Davant de la paret i mirant a la dreta vaig veure com el mur creua el paisatge i com les terres agrícoles quedaven fora de Betlem(E.J.)

Per a entrar a Betlem, vam haver de prendre a l’esquerra i baixar la carretera entre Jerusalem i Hebron. Ací ens vam detenir en el primer lloc de control, i vam esperar. Soldats comproven els nostres passaports. (E.J.)

Després de passar pel primer lloc de control, vam girar a la dreta i vam poder entrar a Betlem a través de la gran porta. Es pot veure un autobús turístic mentre ix de la ciutat. Titulars d’identificació palestina no poden entrar o eixir d’ací. (E.J.)

El Ministeri de Turisme d’Israel va penjar un cartell sobre la "pau" en la paret que ha convertit la ciutat de Betlem en un gueto. (E.J.)

Una vegada dins de Betlem, gire a la dreta per a tornar a la carretera entre Jerusalem i Hebron. (E.J.)

Ens vam perdre i vam acabar en el que semblava un interminable laberint del mur. (E.J.)

En totes les direccions en les quals mirava trobava la paret. Ací eixim del cotxe i vam haver de caminar. Volia arribar a la carretera d’Hebron - Jerusalem i examinar la zona entorn de la Tomba de Raquel però no vam poder conduir ja que la carretera estava obstruïda, tallada i dividida en diversos llocs. (E.J.)

Açò és la casa de Clair Anastas. Es troba envoltada pel mur en tres adreces. (E.J.)

De tornada en la carretera entre Jerusalem i Hebron... les empreses han tancat ja que el mur les ha aïllat totalment. No hi ha ací cap camí més ample — és més com un carreró — la resta de l’antiga gran carretera està en l’altre costat del mur que forma part de la Tomba de Raquel.(E.J.)

Orientat cap a’Hebron, el complex de la Tomba de Raquel està a la dreta darrere del mur. El camí a l’esquerra de la casa condueix a la Plaça del Pesebre. La Tomba de Raquel i la zona circumdant que han tancat darrere de la paret és tot territori de Betlem. Al setembre de 2006 el govern israelià va annexionar aquesta terra com part de Jerusalem.(E.J.)

Aquesta és la vista des del costat nord de la Tomba de Raquel, i la tenda de records Germans Llepe aïllada de la resta de Betlem. (E.J.)

Vam retrocedir i vam caminar al llarg de la carretera en direcció a Jerusalem fins que arribem al mur. (E.J.)

Aquest és el costat sud de la Tomba de Raquel. La Tomba de Raquel, ara conta amb dues famílies de colons que viuen en ella. Ells estan construint una yeshiva i planeja tenir 400 apartaments per als colons israelians. Belen no tardarà molt en convertir-se en una ciutat com Hebron.(E.J.)

Ací és on els titulars de D.N.I. palestí han de fer cua per a entrar o eixir. Solament haurà dos accessos d’entrada i eixida de Betlem.(E.J.)

Vam tornar al cotxe i ens vam ficar en el camí de tornada a la carretera entre Jerusalem i Hebron, aquesta vegada en direcció a Hebron, vam girar a la dreta en Bab AL Zaq i ens dirigim a Beit Jalla en comptes d’anar recte. No va haver manera de mantenir-se en aquest camí, ja que va ser tallat de nou abans del camp de refugiats de Deisheh. Ens vam detenir en la part superior de Beit Jalla para veure les oliveres que els israelians havien tallat. Açò suposa que el traçat del mur vindrà fins a ací. Totes les terres agrícoles de Beit Jalla quedaran a l’altre costat del mur. La pròxima vegada que estaré en aquest lloc no tindré aquesta vista... només veuré formigó gris. (E.J.)

Aquest és el vell mercat d’Hebron. L’última vegada que vaig estar ací va ser a l’any 2000. Es tractava d’una animada zona comercial i cultural de llavors. Ara és una ciutat fantasma. La ciutat d’Hebron està envoltada per llocs de control, bloquejos de carreteres i barreres de cort militar en totes les carreteres que condueixen a altres parts de la ciutat. El moviment més violent de colons en la Ribera Occidental viuen en el centre d’Hebron, en les llars que van robar als palestins. Acorralen i ataquen constantment als palestins en un esforç per arribar a abandonar el lloc. Estan fortament custodiat per 2.000 membres de l’exèrcit israelià.(E.J.)
En la misma sección
Galería de fotos| Viñetas de la masacre a Gaza  6-01-2009
Galería de fotos| Fotos de los actos por Gaza en Valencia: 30/12/08, 4/01/09, 10/1/09 y 17/1/09  4-01-2009
Galería de fotos| 9 de Noviembre: Semana Internacional contra el muro del apartheid en Palestina   18-11-2008
Galería de fotos| Palestina 2008   14-06-2008
Galería de fotos| El sur del Líbano, 18 meses después  9-02-2008
Galería de fotos| Concentración 26 de Enero 2008 - Rompamos el bloqueo a Gaza  27-01-2008
Galería de fotos| Un ensayo de fotos sobre el Gueto de Belén  21-10-2007
Galería de fotos| Niños palestinos  11-06-2007
Galería de fotos| Recital poetico-musical "Palestina, una tierra ocupada"  10-06-2007
Galería de fotos| Navidad en Belén (Palestina)  21-12-2006