Página principal > Agenda > Agenda 2011

 
   
 

 


     


  Del 22 al 30 de març 2011 a la Filmoteca de València
IIª Mostra de Cinema Palestí  15-03-2011
Palestina Lliure
Leer en castellano

Arriba la segona edició de la Mostra de Cinema Palestí Una mostra de cinema que servirà per a acostar a la nostra casa la cultura palestina i reflexionar sobre la situació que viu aquest poble des de fa més de 60 anys.

A través dels films trobem diferents maneres d’acostar-nos a la riquesa, la complexitat i la profunditat d’aquesta cultura que sobreviu i s’expressa, sovint, eclipsada pel conflicte permanent en el qual viu.

L’objectiu de la mostra és fer visible la creació cinematogràfica que es genera en Palestina, una realitat encara desconeguda. Ofereix una interpretació de la realitat allunyada de les imatges a les quals ens han acostumat els mitjans de comunicació.

Una Mostra que va nàixer en l’any 2008 emmarcada dins la tercera edició de la “Campanya de Benvinguda Palestina” Amb aquesta campanya és pretén sensibilitzar la societat catalana sobre la duresa de les condicions de vida del poble palestí i acostar-la a la seua cultura.


En aquesta nova edició es vol evidenciar una de les característiques de la cinematografia palestina, que és la diversitat de punts de vista des d’on es generen els films.

Una Mostra molt vinculada a la situació de conflicte permanent que viu el país però, que malgrat tot, ofereix una interpretació de la realitat allunyada de les imatges a les que ens han acostumat els mitjans de comunicació.

L’objectiu d’aquesta mostra és fer visible la realitat del poble palestí, d’una banda incidint en una mirada crítica en el dia a dia sota l’ocupació i de l’altra donant a conèixer una cinematografia que mostra una amplia capacitat creativa, desenvolupada malgrat, o potser gràcies, a la cruesa de la situació.

Parlar de cinema palestí vol dir descobrir una cinematografia que resulta inseparable de la història del seu poble, mirades internes dels propis palestins o projectades des de l’exterior per cineastes sensibilitzats per la causa palestina. Diferents punts de vista que la Mostra ens vol apropar a la programació d’enguany.

Ens trobem amb històries explicades des de l’interior de Palestina per cineastes palestins que acaben convertint-se amb mirades al seu propi interior emocional, com passa amb el llargmetratge documental Fix me (Palestina/França/Suïssa, 2009) de Raed Andoni i el curtmetratge també documental Un extraño en mi casa (Palestina, 2007) de la directora Sahera Dirbas.

La mostra també recull la mirada de l’exiliat sempre lligada al seva història passada i a la terra que ha hagut d’abandonar, com la del aclamat cineasta Michel Khleifi a la ficció Zindeek (Palestina/Emirats Àrabs/Regne Unit, 2009).

La mirada dels fills dels exiliats a la recerca d’unes arrels i una cultura al documental Slinshot hip hop (Palestina/EUA,2008) del director Jackie Reem Salloum, premiat en varis festivals internacionals. També mostra el punt de vista, sempre present, de l’estranger, en aquest cas cineastes àrabs o d’origen àrab, sensibilitzats amb la causa d’aquest poble com Samir Abdallah i Khéridine Mabrouk al documental GazaStrophe (França/Palestina, 2009), Dominique Dubosc al recull de curtmetratges Palestine in Fragments (Palestina/França, 2008) o la directora Susan Youssef al documental Forbidden to Wander (Palestina / EUA, 2004).

Finalment amb Jaffa the orange’s clokwork (Bèlgica/França/Alemanya/Israel 2009), la visió sempre crítica amb el sionisme i sensibilitzada amb la causa palestina del director israelià Eyal Sivan.

La II Mostra de Cinema Palestí és un esdeveniment organitzat per la Xarxa d’Enllaç amb Palestina de Barcelona, Palestina Lliure de València, Zeituna de Terrassa, Al-Sharara, l’Associació Junts i la Comunitat Palestina de Barcelona.

Va tindre lloc a l’octubre passat a Barcelona, Terrassa, i San Feliu de Llobregat.

Ara es fa a València, amb la col·laboració de la Filmoteca de València, en el local de la qual es realitzaran les projeccions

.

Dies de projecció :

-  Dimarts 22
-  Dimecres 23
-  Divendres 25
-  Dissabte 26
-  Dimarts 29
-  Dimecres 30

Per a horaris de les projeccions: Filmoteca de València:

Documentals i Directors

- GAZA STROPHE
-  (documental)
-  Samir Abdallah i Khéridine Mabrouk
-  França / Palestina
-  2009
-  52’

El film narra la situació a Gaza a partir de l’endemà de l’Operació Plom Fos, als inicis de 2009. Tal i com expliquen els seus directors, "Vam entrar a Gaza el dia després de la darrera guerra i vam descobrir la magnitud de la Gazastrofe". Els realitzadors Samir Abdallah i Khéridin Mabrouk entren a la Franja de Gaza el 20 de gener de 2009, l’endemà de l’alto el foc anunciat després del darrer gran atac israelià anomenat Plom Fos. Acompanyats de dos militants del Centre Palestí pels Drets Humans, els realitzadors recorren la Franja recollint desenes de testimonis d’aquesta guerra que ens apropen als malsons dels palestins i que ens narren amb precisió el que va passar. La pel·lícula es complementa amb imatges rodades per càmeres palestins durant l’ofensiva.

-  Samir Abdallah

Samir Abdallah és egipci i resideix a França des dels 6 anys. Des de 1983 dirigeix pel·lícules documentals. Després d’haver col·laborat durant 10 anys amb l’agència IM’Media, especialitzada en la immigració i en les cultures urbanes, en la que ha produït i dirigit la sèrie de reportatges "Encontres", per la cadena de TV FR3, funda l’associació L’Yeux Ouverts. Amb ella organitza tallers de realització i de programació als barris, amb l’objectiu de desenvolupar una reflexió i una pràctica sobre l’ús de les imatges i sobre allò real i allò imaginari. Des de 1994 anima una xarxa internacional de projeccions públiques de pel·lícules i programes documentals que mostren un punt de vista crític sobre el món contemporani, amb més de 3000 socis a França, Europa, a Països Àrabs i a Amèrica, una xarxa anomenada Cinemateca, que treballa per donar a conèixer "aquests altres pobles que resisteixen".

- Khéridine Mabrouk

Khéridine Mabrouk és un apassionat del còmic i del cinema. Durant 10 anys, ha estat autor de còmics i il·lustrador per a diverses revistes. També duu a terme projectes personals compromesos, entre ells Hawwa (revista de reflexió sobre les cultures musulmanes) i Grizils -projecte de comunicació compromesa-, i destaca pel seu grafisme, que té un clar origen a l’orient i pel seu univers artístic, profundament inspirat en el món àrab. És el director artístic de diverses editorials per a les quals ha creat nombroses col·leccions. Diplomat a l’escola d’Imatge de Gobelins (França), ha realitzat diversos films. Actualment treballa en una pel·lícula sobre els Sufís de Damasc i els hereus de l’Emir Abdelkader.


-  FIX ME
-  (documental)
-  Raed Andoni
-  Palestina / França / Suïssa
-  2009
-  98’

En Raed té mal de cap, tant en un sentit literal com figurat. El mal de cap no el deixa treballar i per això decideix demanar ajuda a la unitat de psiquiatria de l’Hospital de Ramallah. Ho heu endevinat: en Raed és palestí; a més, és director de cinema. Viu a Cisjordània. El cap de psiquiatria de l’hospital promet curar-lo en vint sessions. La sala on el visita està separada de la sala contigua per una finestra-mirall, a través de la qual els estudiants en pràctiques poden observar l’altre costat. Això permetrà a en Raed filmar la seva pròpia teràpia i permetrà a l’espectador penetrar en la ment d’aquest estrany personatge -una mena de cosí palestí d’en Woody Allen- i descobrir el seu món.

-   Raed Andoni

Ha treballat en el cinema independent des de 1997, en la producció de diversos documentals que han rebut varis premis, com ‘The Inner Tour’, ‘Live From Palestine’ i ‘Invasion’ i ‘Improvisation’, aquest darrer guardonat amb el Premi a l’Art i a la Cultura del Concurs Internacional de Documental del Mediterrani, l’any 2006. És cofundador de Dar Films Production, amb seu a Ramallah.

-  ZINDEEQ
-  (ficció)
-  Michel Khleifi
-  Palestina / Emirats Àrabs / Regne Unit
-  2009
-  85’

L’aclamat director Michel Khleifi explica la història del director de cinema palestí "M", resident a Europa, que torna a la seva ciutat natal, Ramallah, per filmar els testimonis de la Nakba que va tenir lloc el 1948. El seu film no només explora els esdeveniments d’aquella època convulsa sinó que els situa en el context d’incertesa i tensió de la Palestina actual. Durant el transcurs d’un dia i d’una nit, la seva existència egocèntrica es veurà sacsejada quan un dels seus nebots mata un home a la ciutat de Nazaret, posant a tota la família en perill per possibles represàlies. Aquest tret dominant -una representació discretament enginyosa, complexa, i de vegades surrealista de la relació de l’exili i Palestina- marca una nova direcció en el cinema de Khleifi.

- Michel Khlefi

Nascut a Nazaret l’any 1950 Michel Khlefi és guionista, director i productor de cinema. El 1970 viatja a Bèlgica on estudia televisió i dramatúrgia teatral a l’Institut National Supérieur des Arts du Spectacle (INSAS). Després de llicenciar-se s’incorpora a la televisió belga on treballa al costat del prestigiós productor televisiu André Dartevelle; amb ell, realitza nombrosos documentals a Palestina, que els permeten a explorar el potencial i els límits del llenguatge televisiu. Per aquest motiu comença a enriquir el seu coneixement cinematogràfic i realitza i produeix documentals i pel·lícules de ficció que han rebut prestigiosos guardons. A la seva filmografia trobem títols com "Wedding in Galilee" (guardonat amb el Premi Internacional de la Crítica a Cannes, el 1987),"Canticle of The Sontes", "Tale of the Three Jewels" i "Ruta 181 —Fragments d’un viatge a Palestina i Israel" (llargmetratge documental co-dirigit amb Eyal Sivan). Khleifi és conegut com el cronista de l’experiència palestina.

- MANE TAJAWWUL /FORBIDDEN TO WANDER
-  (documental)
-  Susan Youssef
-  Palestina / EUA
-  2004
-  35’

Les experiències d’una dona jove, àrab-americana i cristiana, que durant l’estiu de 2002 decideix viatjar sola als territoris ocupats de Cisjordània i la Franja de Gaza. Una reflexió sobre la complexitat de l’existència palestina i la inquietant “normalitat” de la vida sota els tocs de queda permanents. Forbidden to Wander / Mane Tajawwul (Prohibit viatjar) és també una història d’autoconeixement per a la realitzadora, la viatgera que s’enamora d’un home palestí a Gaza.

- Susan Youssef

Susan Youssef és videoartista. Entre les seves obres destaquen “Forbidden to Wander”, “For the Least” i “West Fingerboard Road”. El seu treball ha estat exhibit a espais com el Museum of Modern Art, de Nova York, el New Museum i el Festival de Cinema de Sundance. D’arrels síries i nascuda a Brooklyn, Nova York, abans de dirigir pel·lícules va ser mestra d’escola i periodista a Beirut, al Líban.

- SLINGSHOT HIP HOP
-  (documental)
-  Jackie Reem Salloum
-  Palestina / EUA
-  2008
-  83′

La pel·lícula trena les històries de tres grups de joves palestins de Gaza, Cisjordània i Israel que descobreixen el Hip Hop i l’utilitzen com a eina per a superar les divisions imposades per l’ocupació i la pobresa. Des dels checkpoints i el mur de separació, fins a les restriccions per motius de gènere i les diferències generacionals, aquesta és una història de joves que lluiten per creuar les fronteres que els separen.

Premis:

“Jury Prize” Festival Cinéma et Politique de Tours, Paris, França “Silver Hanoman Prize” JAFF Film Festival, Indonèsia “Best Mediterranean Film” Granada Festival Cine del Sur, Espanya “Audience Award: Best Documentary” Cairo Refugee Film Festival, Egipte “Audience Award: Best Film” Cairo Refugee Film Festival, Egipte “Most Anticipated Film” Cairo Refugee Film Festival, Egipte “Audience Award: Best Documentary“ Films de Femmes, França “Audience Award: Best Film“ DOX BOX Film Festival, Síria “Audience Award: Best Film“ Beirut International Film festival, Líban “Best Director” Beirut International Film festival, Líban “The Festival des Libertés Award” del Festival des Libertés de Brussueles, Bèlgica “Audience Award: Best Film“ al Arabian Sights Film Festival / Washington DC International Film Festival “Audience Award: Best Film“ a Toronto Palestine Film Festival Un dels tres finalistes a la competició IDFA- “DOC U” Nominada per el Festival de Sundance all 2008 a la competició de documental

- Jackie Reem Salloum

Jackie Reem Salloum és artista i directora de cinema. D’arrels síries i palestines, actualment viu a Nova York. El seu treball qüestiona els estereotips dels àrabs que apareixen als mitjans de comunicació. Ha dirigit nombrosos curtmetratges explorant aquest tema, entre ells "Planet of Arabs", inclòs a la secció oficial del Festival de Cinema de Sundance, l’any 2005. Després de cursar un Màster en Belles Arts a la Universitat de Nova York, Salloum comença a dirigir el llargmetratge documental "Slingshot Hip Hop". Després de cinc anys de realització, el film s’estrena el 2008 a la secció oficial del Festival de Cinema de Sundance. El treball de Jackie Reem Salloum també es centra en la realització de programes educatius a Palestina i sovint participa en xerrades i conferències en universitats d’arreu del món.

- JAFFA, THE ORANGE’S CLOCKWORK
-  (documental)
-  Eyal Sivan, Asher Saraga
-  Bèlgica / França / Alemanya / Israel
-  2009
-  86’

La taronja no és, aparentment, el punt de partida més obvi per analitzar el conflicte entre Israel i Palestina, però durant el segle passat, la disputada àrea fronterera entre Israel i els Territoris Palestins va ser una de les majors àrees del món exportadores d’aquest cítric. A Jaffa, The Orange’s Clockwork, el director Eyal Sivan reconstrueix la història de com Jaffa va començar essent el nom d’una ciutat palestina abans d’esdevenir el nom d’una marca israeliana, i com la collita de taronges va deixar de ser una activitat conjunta per a transformar-se en un símbol utilitzat per les dues parts en l’escalada del conflicte. El director utilitza una gran quantitat de material d’arxiu, des de fotografies antigues, de 1840, fins a vídeos frescos i moderns. Les imatges són acompanyades pels comentaris d’una selecció d’experts, que les visionen projectades a les parets de les seves oficines o en estovalles penjades als seus menjadors. Des d’historiadors, a experts en art, poetes o analistes polítics, cada un dóna el seu punt de vista sobre les imatges d’arxiu, que amb el transcurs dels anys, s’han anat carregant de significat ideològic. Els consumidors i recol·lectors de taronges -la major part dels quals rememoren temps més harmoniosos- també intervenen, donant la seva opinió.

- Eyal Sivan

És realitzador de documentals i actualment co-dirigeix el programa del Màster en Cinema, Vídeo i Nous Mitjans a l’escola d’Humanitats i Ciències Socials de la University of East London (UEL). Nascut a Haifa, Israel, Sivan creix a Jerusalem i després de treballar com a fotògraf professional a Tel Aviv, es trasllada a París. Des de 1985, reparteix el seu temps entre Europa i Israel. Conegut pels seus films controvertits, Sivan ha dirigit més de deu documentals polítics, reconeguts i guardonats internacionalment, i n’ha produït molts d’altres. Entre els seus films destaquen: "Jaffa, the orange’s clockwork" (2009) i "Ruta 181 —Fragments d’un viatge a Palestina i Israel" (2003, codirigit amb Michel Khleifi).


-  STRANGER IN MY HOME /UN EXTRAÑO EN MI CASA
-  (documental)
-  Sahera Dirbas
-  Palestina
-  2007
-  37’

Stranger in My Home explica la història de vuit famílies palestines de Jerusalem que van esdevenir doblement refugiades en la seva pròpia ciutat: el 1948 i per segona vegada el 1967. Quaranta anys després, recorden els esdeveniments que van tenir lloc al barri Magrebí de Jerusalem durant la guerra de 1967 i que els van dur a perdre les seves propietats sota el domini del govern israelià. Cada família visita la seva casa natal, que li fou presa i ocupada durant la guerra de 1948. Aquestes cases es troben als barris de Baqa’a, Talbiyeh, Atamon i Mosrarah, avui al costat Oest de Jerusalem. En un seguit d’escenes sorprenents i emotives, el documental mostra com moltes d’aquestes famílies aconsegueixen entrar a les seves antigues cases i trobar-se cara a cara amb els ocupants israelians. Al costat d’aquests testimonis i d’aquestes experiències personals, la directora entrevista el reconegut arquitecte i historiador israelià David Kroyanker, autor de prestigiosos estudis sobre la dolorosa història d’aquestes cases i els seus habitants.

-  Sahera Dirbas

La directora palestina Sahera Dirbas va néixer a Haifa, Israel, l’any 1964. Ha publicat tres llibres sobre pobles palestins que varen ser destruïts i treballa com a productora televisiva independent i com a investigadora per a xarxes de televisions internacionals, com RAI TV i la BBC. El seu curtmetratge documental "Stranger in my home" ("Un extraño en mi casa") va ser guardonat com a millor curt documental al Festival Internacional de Cinema Euro-Àrab AMAL, l’any 2009.

- PALESTINA EN FRAGMENTS
-  (sèrie de curtmetratges)
-  Dominique Dubosc
-  Palestina / França
-  2008 . 88’

Selecció de pel·lícules curtes d’entre 1 i 2 minuts de durada realitzades entre 2001 i 2008 pel realitzador francès Dominique Dubosc extretes dels projectes Croquis Palestins, La càmera d’audiència i Noticies del dia. Poemes visuals que ens serviran per obrir cada una de les sessions de la II Mostra de Cinema Palestí.

-   Dominique Dubosc

Després de llicenciar-se en etnografia i psicologia l’any 1965, Dominique Dubosc comença a treballar com a fotògraf. Ha impartit classes d’antropologia, ha dirigit nombrosos curtmetratges, ha donat classes sobre història del sindicalisme i ha treballat com a realitzador a la televisió. Des de 1987 és professor de cinema a Middlebury College i a la Universitat de Columbia.
En la misma sección
Agenda| Agenda 2011| Canciones por Palestina. Concierto en Bellreguard, 8/4/11; 20h   31-03-2011
Agenda| Agenda 2011| Rumbo a Gaza: Xavi Castillo, Valencia, 7/4/2011 a las 22:45  29-03-2011
Agenda| Agenda 2011| IIª Mostra de Cine Palestino  15-03-2011
Agenda| Agenda 2011| Cuentacuentos Solidarios 22:30 Viernes 7 Enero y 12:00 Domingo 9 Enero   19-12-2010