Página principal > Artículos > "Vivir en los Territorios Ocupados"

 
   
 

 


     


 
Dones Palestines i Seguretat   9-03-2010
DCAF. Resum i traducció Palestina Lliure
Leer en castellano

Aquest informe presenta les discussions i entrevistes portades a terme pel Geneva Cantre for The Democratic Control of Armed Forces (DCAP) amb dones i joves palestines entre juny i novembre de 2009, en Cisjordània i la Franja de Gaza, relatives a la seguretat. Es descriuen detalladament els problemes de seguretat que pateixen, tant en l’esfera pública com en l’escola i el treball o en casa.


Les dones i les joves van explicar que són poc inclinades a recórrer a les organitzacions de dones, o a les organitzacions de drets humans, o a la policia i a la justícia, degut al fort estigma social que comporta informar del abús. Moltes d’elles creuen que el sistema legal és discriminatori i injust amb elles. La participació de la dona en la societat palestina s’ha desenvolupat considerablement en els últims temps. A pesar d’això, encara han de fer front a obstacles en l’exercici dels seus drets i en la seua seguretat.

Violència militar i política

1.- L’ocupació

La violència directament instigada per l’ocupació va ser també citada com una font d’inseguretat i inestabilitat. Les dones palestines perceben l’ocupació, sobretot els llocs de control i la presència dels colons israelians, com les majors fonts d’inseguretat. Els llocs de control constitueixen una restricció a la llibertat de moviment però també les fan vulnerables a ser objecte de múltiples humiliacions.

2.- El conflicte entre les distintes faccions

Des que va accedir al poder en la Franja de Gaza Hamas en 2007, les dones mencionen el conflicte de faccions com una gran font d’estrès i inseguretat, tement per les seues famílies a causa de la lluita política. Temen pels seus fills si aquests són de diferents faccions polítiques, per la possible fragmentació de la família.

Percepcions d’inseguretat en l’esfera pública

1.-Violència i inseguretat en el carrer

Les dones palestines citen freqüentment l’assetjament en els carrers com una forma d’inseguretat en la vida quotidiana. Tant el verbal com els tocaments causen en la dona jove aprensió i ansietat. De vegades es veu el treball de la dona fora de casa com una conducta il•lícita. Les dones que no segueixen els rols dins de la societat tenen el risc de ser assetjades. Per exemple el fet de no portar vel o vestit llarg és vist en algunes comunitats com inacceptable.

2.- Violència i discriminació en el lloc de treball

-  Els índex de participació en la força de treball de la dona va disminuir del 16,2% en el segon trimestre de 2009 al 15,4% en el tercer trimestre del mateix any.

-  La taxa de desocupació total de la dona palestina en 2009 va ser del 29,8%. En les refugiades és més elevat, 38,7% vs. 23,9% de les no refugiades.

-  La taxa de desocupació entre dones que no van completar cap any d’educació va ser del 5,3%. La de les dones que havien completat 13 anys d’educació va ser del 40,2%, comparat amb el 16,9% dels homes.

-  El salari mig de les dones és de 79,8 NIS, comparat amb els 80,9 NIS dels homes

3.- Violència i Discriminació en l’Escola i la Universitat

La societat palestina té una llarga història en veure l’educació com una inversió en futures generacions i una forma de resistència. L’educació de les dones té un lloc destacat en la societat palestina, tot i que les primeres dones que es van beneficiar foren aquelles de classes superior. En el últims anys l’assistència a les universitats supera fins i tot la dels homes. A pesar d’aquests avanços, les estudiants universitàries indiquen que existeix discriminació contra la dona entre l’administració universitària, entre professors i entre companys.

Percepcions d’inseguretat en casa

Moltes dones afirmen que la casa és el lloc més segur per a elles i veuen la presència dels seus marits com tranquil•litzadora. Tanmateix, hi ha altres que expliquen les amenaces a les que estan exposades en casa. Açò inclou diversos tipus de violència: psicològica, verbal, física i sexual. També citen preocupacions sobre seguretat econòmica i dret a l’educació.

1.-Inseguretat econòmica

Per a moltes dones la pobresa és una de les majors causes d’inseguretat tant en la societat palestina com en la llar. Destaquen la connexió entre pobresa i violència, incloent la violència familiar. Les dones casades expliquen que quan els seus marits estan desocupats i no poden abastir a la família, la totalitat de la família pateix un considerable estrès. Les dones que treballen també es queixen de que algunes vegades no poden disposar dels seus ingressos ja que els seus marits o pares tenen el control de les despeses de la casa.

2.-Violència en la família

Les dones descriuen l’acceptació tàcita de la societat palestina de la violència física contra elles en el cercle familiar, la qual cosa els provoca sentiments d’impotència. És una regla no escrita que parlar d’aquest tipus de violència els causarà més problemes, sent estimades per les seues famílies i per les seues comunitats.

Qüestions d’estatus personal

1.-Matrimoni forçat i primerenc

Tot i que hi ha molt poca informació al respecte, les dones perceben aquestes pràctiques com una amenaça a la seguretat. Segons el PCBS la mitja d’edat de les dones que es casen en Palestina era de 18,9 en l’any 2000, augmentant a 19,4 en 2007, una de les edats més altes del Món Àrab.

2.-Poligàmia

Tot i que està permesa a Palestina, la poligàmia es practica únicament en un 3,6 de les llars

3.-Divorci

Si es divorcia, la dona ha de tornar a la casa paterna o a la d’algun germà. L’estigma de la dona divorciada és tan gran que li és difícil tornar-se a casar, especialment si té fills. Més enllà de les implicacions pràctiques del divorci, les dones temen l’estigma social unit al status de dona divorciada i a la pèrdua de l’estabilitat i la seguretat d’estar casada.

4.-Herència

Les dones mencionen que tot i que saben que tenen dret a heretar dels seus pares, tradicionalment se’ls anima a no reclamar aquest dret

5.-Crim en nom de l’honor

Les dones el perceben com un perill real. Algunes vegades s’utilitza per encobrir altres tipus de disputa familiar, molts d’ells concernents a herències i altres qüestions econòmiques. Una de les principals raons és que els crims d’honor són castigats de forma menys severa que altres tipus de crim

-  Accés al PDF complet en anglès

PDF - 1.9 MB

-  Font: Geneva Centre for the Democratic Control of Armed Forces (DCAP)
En la misma sección
Artículos| "Vivir en los Territorios Ocupados"| Gaza la pesadilla continúa  9-03-2011
Artículos| "Vivir en los Territorios Ocupados"| Colussus: la mega prisión de Gaza   24-11-2010
Artículos| "Vivir en los Territorios Ocupados"| Aigua  català 22-03-2010
Artículos| "Vivir en los Territorios Ocupados"| Mujeres Palestinas y Seguridad  8-03-2010
Artículos| "Vivir en los Territorios Ocupados"| Sufrimiento de las mujeres palestinas  7-03-2010
Artículos| "Vivir en los Territorios Ocupados"| En el día de la mujer (Tercer dossier)  7-03-2010
Artículos| "Vivir en los Territorios Ocupados"| Donde cada día es el día de la mujer.  16-03-2009
Artículos| "Vivir en los Territorios Ocupados"| Tristan Anderson, ciudadano américano gravemente herido en el pueblo de Ni’lin  15-03-2009
Artículos| "Vivir en los Territorios Ocupados"| El pueblo palestino de Ni’lin   15-03-2009
Artículos| "Vivir en los Territorios Ocupados"| Los derechos de las mujeres como víctimas de la guerra.  8-03-2009