Els mediadors  “socials” o més aviat “patronals”, CC.OO. i UGT, signen el que vol SEAT en perjudici de més de 600 treballadors.

 tornar

L’acord dels mal anomenats sindicats CC.OO. i UGT a Seat és vergonyós, perquè no només foten al carrer amb la seva signatura més de 600 treballadors. És que foten al carrer més de 600 treballadors amb indemnitzacions de mínims.

Caldria que la inspecció o la fiscalia actués d’ofici per tal d’esbrinar que hi ha al darrere d’aquest consens, perquè sovint passa que  a costa dels treballadors hi ha massa mediadors que guanyen molts diners amb l’acceptació de la gestió dels expedients de regulació d’ocupació. I a més, perquè ho sabem els sindicalistes, hi ha mediadors social que gaudeixen de poder actuar en el seu favor a l'hora de decidir qui es queda o qui és la víctima de l'acomiadament.

  Seat no és una empresa deficitària, però vol donar més benefici als seus accionistes i als seus gestors més que als primers, i en perjudici dels treballadors que.ni tan sols podran arribar a la indemnització per acomiadament improcedent que  contempla 42 mesualitats. CC.OO. i UGT s’han conformat amb 24 mensualitats en el cas d’acomiadament definitiu, i en l’acceptació dels 20 dies per any treballat en el cas d’acceptar una recol·locació al cap de dos anys que significarà començar la vida laboral de nou, sense antigüitat, i en precari.

Els sindicats CC.OO. i UGT són cada vegada més impresentables i és lamentable que encara hi hagi treballadors i fins i tot gent que es reclama del món "alternatiu", socialista o revolucionari que hi treballi i els doni suport.

CCOO i la UGT van signar ahir un acord amb Seat per rebaixar el nombre d'afectats per l'expedient de regulació d'ocupació (ERO) dels 1.346 inicials a un miler, segons fonts sindicals. La CGT -en minoria al comitè d'empresa- no va signar el pacte, ja que rebutja qualsevol acomiadament. Segons l'acord d'ahir, dels 1.050 treballadors que finalment sortirien de l'empresa, 660 serien acomiadaments forçosos. Les dues parts continuaven reunides a l'hora de tancar aquesta edició, negociant un segon acord -que condiciona el primer- sobre les indemnitzacions que rebran els acomiadats, en l'últim dia de negociacions.

 


+ Uns 200 treballadors de Seat es van manifestar ahir en contra de l'ERO. Foto: JUANMA RAMOS.

Les mesures voluntàries acordades durant el període de consultes de l'ERO de Seat i l'ampliació de la flexibilitat laboral en cinc dies i algunes prejubilacions han permès rebaixar els acomiadaments previstos inicialment per l'empresa. La UGT i CCOO van signar un acord ahir amb l'empresa en què finalment el nombre de persones que sortiran de Seat serà de 1.050, dels quals 660 seran acomiadaments forçosos.

En una segona part de la negociació, les dues parts discutien ahir a la nit les condicions d'aquests acomiadaments. L'empresa va oferir dues opcions per a aquestes 660 persones, segons informava Europa Press: una indemnització de 20 dies per any treballat, amb un màxim de 12 mensualitats i la possibilitat de reingrés a la companyia el 2008, o 45 dies, amb un límit de 24 mensualitats i un mínim de 12.000 euros. La UGT i CCOO reclamaven que les indemnitzacions per als treballadors que renunciïn a tornar a Seat siguin «netes», la qual cosa equivaldria a 60 dies de salari per any en brut i que es garanteixi la seva recol·locació en altres empreses. També demanen que els que vulguin tornar conservin les condicions laborals i salarials i que el termini de reentrada a l'empresa no superi el subsidi d'atur.

El sindicat CGT -minoritari a Seat- no va signar ahir l'acord amb l'empresa. El seu secretari general, Diego Rejón, va explicar ahir els motius per haver-se'n desmarcat: «L'actitud de CCOO i UGT ens sembla inacceptable; nosaltres no acceptarem cap acord que impliqui acomiadaments», va dir. La CGT considera que hi ha altres mesures possibles per evitar extincions de contractes com ara la prejubilació als 58 anys. El fet que la CGT no signi l'acord sobre l'ERO amb l'empresa no n'invalida l'aprovació, ja que CCOO i UGT tenen majoria qualificada en el comitè d'empresa i, per tant, l'acord tiraria endavant.

Si l'acord no triomfa, la Generalitat haurà de decidir abans de dimarts si accepta l'ERO presentat inicialment per Seat.

Uns 200 treballadors de Seat secunden la manifestació de la CGT

La manifestació convocada per la CGT per tal de pressionar l'administració catalana i l'empresa en unes hores decisives va convocar unes 200 persones davant la seu de Treball, on se celebrava la reunió entre les parts. Hi estaven convocats els treballadors dels torns de matí i nit, ja que aquesta vegada no hi ha hagut temps material de convocar vaga que facilités l'assistència a la manifestació. Els manifestants van acusar els sindicats CCOO i UGT de «traïdors». La CGT ha ressaltat que els altres dos sindicats no han respectat els acords de la plataforma sindical, que demanava mesures no traumàtiques, i «han demostrat la seva feblesa, en acceptar els acomiadaments», segons el secretari general, Diego Rejón.