La campanya electoral de la dreta mediàtica

 

Llorenç Buades

 

L’esquerra actual no gaudeix d’una premsa pròpia , ni de medis audiovisuals propis. En aquest sentit es sembla poc a l’esquerra de la República. Quan va governar amb UM tampoc va intentar bastir uns medis públics , tot i que el PSM ho demanés.

Ara el PP té una IB3 al seu servei, cara i que tanmateix pagam tots els ciutadans, i UM ja té la seva en marxa.

Quan l’esquerra no disposa de medis de comunicació propis, o mínimament “neutres”, es condemna a viure a l’empar de voluntats alienes, i les voluntats alienes s’han de pagar si es vol sortir a la foto.

Els bràmuls del PSOE amb IB 3 només serveixen per a justificar la seva estupidesa, perquè només han afavorit per la seva manca d’acció de govern que aquest espai estigui absolutament al servei de la dreta, i perquè des de l’Estat es fan polítiques que a més, s’han dirigit a desmantellar allò que quedava d’una televisió i ràdios públiques fonamentades en criteris de professionalitat.

El PP en aquesta legislatura ha fet seus dos projectes cabdals del PSM, la televisió i el metro.

Ara l’esquerra pateix les conseqüències de la seva beneitura en aquest sentit. El Grup Serra, serveix a qui paga, i ara qui paga és UM des de les seves posicions al Consell.

El Diario de Mallorca forma part de la xarxa d’interessos propers al PSIB-PSOE des d’unes posicions que es defineixen per la defensa aferrissada dels sectors més espanyolistes i dretans del PSOE. Formen part d’uns medis que viuen en crisi:El País,i els Polanco, i que es tracten de corregir mitjançant l’emergència de nous espais com La Sexta més propers a posicions progressistes. No oblidem que va ser El País qui es va carregar Julio Anguita, i qui ha situat a Esquerra Unida en un espai de subordinació al PSOE.

Tot i que el Grup Serra posa candeles a gairebé tots els sants, el PSM i Esquerra són possiblement els partits més afectats en negatiu dins el món mediàtic en general,.Aquest aspira en els millors dels casos (Grup Serra i Diari de Mallorca) a opcions que es vertebren al voltant d’un futur pacte PSIB-UM com a alternativa a l’actual PP-UM.

La campanya mediàtica contra el Bloc i UM es genera des d’El Mundo per tal d’afavorir una opció de dreta espanyolista pura, però el Bloc tampoc les té totes favorables dins el Grup Serra, com ja s’ha vist amb els articles de Payeras i Juan Mestre.

La premsa, que recordem-ho ,va tenir una gran influència en la caiguda del batle del PSOE Ramon Aguiló (campanya d’Última Hora contra la pastanaga) pot incidir de valent en la campanya electoral.

El Bloc és ara mateix l’afectat per la guerra mediàtica d’El Mundo contra el candidat a Ciutat. A Euskalherria  una situació d’aquest tipus no ha servit per a debilitar l’esquerra abertzale, perquè malgrat les polítiques d’assetjament l’esquerra abertzale ha trobat escletxes pròpies i perquè la seva xarxa està molt acostumada a tancar files.

Aquí la xarxa social de l’esquerra no és comparable en absolut  a la de Bascònia i  a més tampoc té més escletxes que la servitud als poders mediàtics de sempre.

L’assetjament continuarà, i el problema és que l’esquerra actual no està preparada per aferrar-se a posicions numantines, tot i que els seus dirigents ara mateix s’hi aferrin.