Llauger no combat el si constitucional dels Verds Europeus, però no és benevolent amb la coherència dels trotskistes.

 

L’article de Miquel Àngel Llauger al Diari de Balears en relació al No francès i holandès al Tractat Constitucional Europeu  és políticament molt correcte, d’aquells que agraden als propietaris de la premsa on escriu i per això escriu,

No ens hauria de consolar gaire que forces de l'esquerra com és ara els troskistes, que feien campanya pel «no», es puguin apuntar la victòria: millor ni imaginar-se que el futur de l'esquerra l'hagués de marcar el troskisme”.

 Amb tot el que escriu ja n’hi ha prou per a veure que ho desconeix tot sobre els “trotskistes”.

Cap de les organitzacions provinents del trotskisme francès s’apunta la victòria del NO. Hi ha un no majoritari d’esquerres, i possiblement un vot del 17% del NO que és d’extrema dreta, fet prou conegut. Però és major el vot d’esquerra en el NO que en el SI en el qual convergeixen uns partits de dreta que també ho són xenòfobs i classistes. Però amb un greuge afegit, formen part de la nomenclatura de govern i de l’oposició i per això mateix responsables de les actuals penúries. I qui convoca un refèndum on el SI ha disposat de molts més mitjans que el NO per a fer-se valer en públic i perd ja  ho diu tot de la seva capacitat d'analitzar i d'interpretar..

D’altra banda, les organitzacions que ell denomina  trotskistes franceses, siguin Lutte Ouvrière, LCR o el PT són prou modestes en militància (tot i que en tenguin més que moltes d’organitzacions verdes) i saben perfectament que el NO és un resultat de la resposta de la gent treballadora, dels barris més castigats pel liberalisme francès que els Verds recolzen en la seva pràctica política. Una  pràctica liberal dels Verds prou coneguda i que es va manifestar amb les privatitzacions d’empreses al servei de les multinacionals quan participaven del govern plural a França, i en el bon servei que van fer a l’atlantisme militar a la crisi del Kosove. Els trotskistes en canvi no van atorgar permís per a matar en nom de la “civilització”.

 

Els trotskistes francesos tenen l’encert de no haver de dependre de diaris com el Liberation, al servei del liberalisme verd suposadament d’esquerra, i per això mateix han de fer les campanyes amb els seus mitjans. Però hi són i per això la victòria del NO és també seva, perquè probablement l’han treballada més que ningú . Per tal que a la CGT sortís la defensa del NO, o que Attack s’hi pronunciés feien falta veus com les del carter Olivier Besançenot, o com les de Christophe Aguiton que amb la seva militància diària combaten en favor de l’emancipació obrera. I és que els trotskistes francesos són a totes les lluites socials importants, sindicals, ecologistes,antinuclears (els Verds ja no ho són),  antiguerra, feministes, dels immigrants, participen dels moviments socials, i fan una política independent al servei dels més pobres, cosa que no es pot dir dels Verds (vegeu reformes laborals a Alemanya, i retrocessos a França, motiu pel qual compten també amb la benevolència de molts medis de comunicació de propietat privada). Els trotskistes són anticapitalistes, i cap d’ells ha pogut trepitjar moqueta com els seus col·legues verds, però tampoc han traït ningú de la seva classe. Al menys no conec ningú que tirés ous al Krivine del maig de 1968 en el seu temps de parlamentari europeu, com ho fan ara amb l’estantís Dani abans “roig” quan defensa el liberalisme europeu.

Els “trotskistes” són indesitjables per Miquel Àngel Llauger perquè Llauger comparteix bona part del pensament dominant d’aquesta societat, i tal vegada per això mai no serà un subjecte actiu per a la seva transformació. No li vendria de més conèixer i saber apreciar l’esforç que contracorrent del capitalisme i l’estalinisme han fet al llarg de molts anys els trotskistes.

Però allò que si hauria de preocupar Llauger és el fet que la majoria dels militants verds francesos han optat pel NO en contra de la seva direcció. Això posa en qüestió les noves formes d’entendre la política i de la democràcia interna que els Verds diuen defensar però que ja s’ha vist a Balears com no la practiquen.