PSOE i BLOC (PSM,EU-Verds) decideixen mantenir el monòlit feixista de Sa Feixina.

Llorenç Buades Castell

El 14 de març de 1938 el destructor “Lepanto”, al servei de la República, va enfonsar el creuer “Baleares”, provocant la mort de 800 mariners. Aquest creuer, va estar al servei dels feixistes en el setge a  Barcelona  per tal d’evitar el pas dels queviures . Bombardejà  Castelló, Tarragona, Mataró,  Palamós, Sant Feliu de Guíxols, Dènia , Gandia, i a  la població civil que fugia a peu de l’exèrcit africà de Franco a Màlaga, per una carretera que és coneguda arrel dels fets com “Carretera de la muerte”. Després de l’enfonsament, el director del diari Ultima Hora proposà erigir un monument "als herois de la ciutat de Palma" per subscripció popular i es convocà un concurs on s’ escollí el projecte presentat pels arquitectes Francisco i José Roca, i l'escultor José Ortells. Aquest projecte es va materialitzar nou anys després, el 16 de maig de 1947 i va ser el  dictador Francisco Franco qui l’inaugurà. El monòlit es va construir com expressió d'homenatge "als herois del gloriós creuer Balears" i  la seva verticalitat fal·locràtica  ha durat fins ara i per voluntat dels polítics del Pacte seguirà essent allò pel que va ser ideat com a mostra de la ideologia del règim franquista.

Tot i que l’Associació Memòria de Mallorca,  ha lluitat sempre per la retirada d’aquest monument, que 44 col·lectius més (alguns d’ells en el propi govern municipal) i que els regidors del PSOE i del Bloc  s’han fet la foto a quantes manifestacions s’han produït per la recuperació de la memòria i de la dignitat de les víctimes del franquisme, una vegada més a l’hora de la veritat, els polítics del Pacte han traït al moviment social.

La batlessa  Aina Calvo, ha signat un Decret en aplicació de la Llei de la Memòria Històrica pel qual ordena retirar les lletres i l'escut del monument de Sa Feixina per exaltació del règim franquista, que es mantendrà.

 Una nova placa amb una inscripció en català, castellà, anglès, alemany i francès, dirà :"Aquest monument va ser erigit l'any 1945 en record de les víctimes de l'enfonsament del creuer Balears durant la Guerra Civil (1936-1939). Avui és la per la Ciutat símbol de la voluntat democràtica de no oblidar mai els errors dels guerres i els dictadures". El text és un convit clar a la desmemòria. No es refereix a la funció del creuer, però si que es refereix als mariners feixistes morts. Els mateixos que mataren milers de republicans.

La batlessa, s’excusa en que la Llei no exigeix la retirada de tots els símbols del règim franquista, si no només d'aquells que tinguin un significat d'exaltació del règim i que a més, la llei reconeix la memòria de totes les víctimes, sense distinció. En aquest cas, només queda la memòria de les víctimes feixistes, les del creuer i els seus “·flechas navales de Falange”, les que s’alçaren contra les llibertats. Un trist episodi més d’uns polítics que no fan honor al nom de l’esquerra.