El Pacte dona l’esquena als moviments socials i aprova el Pla Sectorial de Carreteres de Mallorca.

 

Llorenç Buades Castell

Escrit per al Catalunya i Papers de Balears de la CGT a 6 de desembre de 2009

 

El  passat 3 de desembre el Ple del Consell de Mallorca va aprovar la revisió del Pla de Carreteres de Mallorca al temps que se realitzava una concentració amb el suport de la CGT de Balears, del GOB, del STEI i moltes altres entitats socials a les portes del Consell per protestar contra la seva aprovació .

L’aprovació es va fer amb els 17 vots del Pacte en el govern ( la dreta mallorquina UM, el PSIB-PSOE i el Bloc (PSM-EU-Verds, ERC). El PP, en l’oposició,  es va abstenir al temps que manifestava que el pla que s’aprovava no era substàncialment diferent del que proposaren ells. De fet, la revisió del Pla de Carreteres representa una continuïtat al Pla de 2003 impulsat pel govern PP-UM  qualificat com el Pla de les d’Autopistes i d’Autovies.

Ha eliminat de manera positiva la proposta d’autovia Inca-Manacor i la de Peguera a Andratx , i  també algunes variants i rondes com les del sud de Felanitx, santa Margalida, la carretera interior cap a la badia d’Alcúdia, Sa Ràpita-S’Estanyol i les variants de Bunyola. Tot i això és un pla agressiu que no respon als reptes presents que exigeix la lluita contra el canvi climàtic, ni a la paralització del creixement sustentat en el sector del totxo i la degradació del territori.

El pla vol impulsar infrastructures que connectin Palma amb els principals centres turístics i amb els principals nuclis de població de l’illa, obrint la porta a l’expansió urbanística a poblacions allunyades de Palma  i respon a la voluntat d'establir un enllaç ràpid entre els eixos radials  i els pobles més allunyats de Palma, fins ara, més o menys preservats de l'abús urbanístic.

D’aquesta manera s’estèn l’àrea metropolitana de Ciutat, i malgrat el canvi de nom i d’imatge que els partits institucionals volen fer per tal de fer oblidar les lluites contre les autovies i el segon cinturó, substàncialment queda el mateix, mitjançant els desdoblaments, la incorporació de nous carrils a les autopistes existents i la consolidació dels següents eixos, que causen un gran impacte en el territori com es fa evident en l’actual tram en construcció de Montuïri a Sant Joan i en altres com el del Festival Park a Bunyola o  la carretera de Conies :

• eix Pollença - Sa Pobla - Llubí - Sineu - Sant Joan - Montuïri - Porreres - Campos -

Ses Salines

• eix Escorca - Caimari - Inca - Sencelles - Algaida - Llucmajor - Sa Ràpita

• eix Sta. Margalida – Ariany - Petra - Manacor - Felanitx - Santanyí

• eix Palma, Llucmajor, Campos, Felanitx, Manacor, Sant Llorenç, Artà, Santa Margalida, Muro i Sa Pobla, Ca'n Picafort, Alcúdia Pollença amb petits trams radials que arriben a la costa.

 

Ara mateix a les Illes Balears els nivells d’emissions contaminants són  superiors en un 75% als objectius de Kioto, i la font principal de contaminació és el vehicle privat . Així que aquest pla, en fer més accessible la Part Forana a la ciutat , possibilitarà una major expansió residencial i  incrementarà el transport privat en detriment dels transports col·lectius . D’altra banda, bona part  de les actuacions previstes afecteran àrees protegides per la llei d'espais naturals i al patrimoni artístic.

 

Llevat de la denominació d´autovia el gros del que es proposava com autovia de Llevant i els plans expansius entre Llucmajor i el sud de l’illa es mantenen.

− Llucmajor – Campos: autovia de 4 carrils per duplicació de calçada

− Variant de Manacor Sud

− Variant de Campos

− Manacor – Sant Llorenç: autovia de 4 carrils per duplicació de calçada

 

Pel que se refereix als accessos a Palma, es concreta la posada en marxa del segon cinturó, evitant el nom i fent algunes concessions al moviment veïnal, com és en el cas de Son Sardina.

El pla suposa l’ampliació en carrils  que arribaran fins a sis en la major part de les autopistes i dels nous accessos a Palma. La proposta dels moviments socials era la de  no ampliar carrils o en el seu cas, dedicar-los exclusivament a la circulació de transport públic i vehicles d'alta ocupació. Aquesta és una demanda no atesa

La prolongació  i el desdoblament del segon cinturó de Palma en concreta en una carretera de 4 carrils i una ronda de 4 carrils de nou traçat en tant que el camí dels Reis duplicarà la seva calçada.

Aquestes obres han previst un pressupost de 1.878.768.000 €  per al programa de construcció , manteniment, seguretat vial i actuacions especials. Tot i que la gent de la nostra illa té altres prioritats com el transport públic, treball, educació, sanitat, residus,  proveïment d’aigua, es tracta d’una despesa enorme que bàsicament està al servei del transport privat i dels interessos privats. Però encara el pitjor és que es fa per iniciativa i per a la gestió de polítics imputats en processos de corrupció. Com va passar en la construcció de l’hospital de referència de Son Espases, tota l’esquerra institucional ha traït de nou als moviments socials.