La guerra del cava.

 

Llorenç Buades Castell

 tornar

La campanya de la dreta espanyola contra la reforma de l’Estatut de Catalunya es centra en el boicot als productes catalans, en manifestacions en favor de la Constitució espanyola, la mateixa que va bastir l’antic eurocomunista Solé Tura (ara al PSOE) o  Santiago Carrillo , i en l’exercici de la catalanofòbia, o de tot allò que els qüestiona el seu imperialisme. Dic imperialisme, perquè la dreta espanyola, i fins i tot els socials-liberals amb etiqueta socialista són bàsicament imperialistes. Fan imperialisme en un nou procés de recolonització de les Amèriques Llatines i fan imperialisme respecte de les colònies internes que no han acabat d’assolir en la seva conciència, cultura, i llengua fonamentada en el domini de l’espanyol bastit a una Castella empobrida pels seus aristòcrates.

En el seu moment vaig llegir el conjunt dels productes dignes de boicot per part de la dreta espanyola  i  vaig veure que molts dels productes que proposaven pel boicot eren de marca anglesa o dels EUA. Tot això em va fer que em demanés on seria la burgesia catalana. I vaig refermar el mateix que creun molts independentistes catalans: que la burgesia catalana no en té res de nacionalista . Són un simple succedani  regionalista. Els mateixos que tancaren files afavorint Franco, com Estelrich, Llorenç Villalonga, el meu parent Llorenç Riber (oncle del meu pare) , o el cambonians l’any 1936. És un regionalisme que té el seu fonament històric en un absolutisme reaccionari carlí  que dissortadament ha pesat més en el nacionalisme català actual que aquell dels federalistes republicans.

El boicot contra els mal anomenats productes catalans, només podia tenir un referent molt concret, el del cava, que és aquell que expressa d’alguna manera allò que en resta d’una burgesia catalana cada vegada més espanyolitzada. I els que es diuen d’esquerra.,alternatius i altres herbes, han fet de la guerra del cava la seva guerra particular, en defensa de les empreses del cava sense tenir present que aquestes mateixes empreses, amb beneficis astronòmics van putejar als agricultors catalans. Allò que ha de fer l’esquerra és recordar la mobilització de la Unió de Pagesos del 10 de desembre de 2004 a  Sant Sadurni d’Anoia per demanar un preu digne per al raïm i el vi que negaven aquells avui defensats amb ènfasi per els “nacionalistes”.

Però es que tenen alguna cosa de nacionalista els exportadors del cava ?. Qui no ha vist baixar-se els calçons als empresaris de Freixenet ?. I qui no ha vist com venen el seu cava als empresaris blavers de la “Comunitat Valenciana” ?

Qui pensi que els empresaris del cava hi perden un cèntim s’equivoquen.  Allò que passa és que dissortadament també nosaltes, els que volem la indepndència ens movem massa en el terreny dels símbols i molt poc en el de la racionalitat.

Tancar files amb la nostra burgesia no és una bona eina per a la nostra emancipació, entre altres coses perquè la nostra burgesia és la causant de la nostra dependència.