REFORMA LABORAL I VAGA GENERAL

Comunicat de la CGT de Balears

Després del decret del Govern Zapatero de retallada salarial a funcionaris, congelació de les pensions i reducció de la despesa social, ve la “reforma laboral”, eufemisme del que significa un gravíssim atac integral als drets dels treballadors. Bàsicament consisteix en:1. Abaratiment de l'acomiadament, amb la imposició generalitzada del contracte amb indemnització de 33 dies per any treballat, que desplaça residualment a l'indefinit amb indemnització de 45 dies.

2. Majors facilitats, per extensió de les causes al·legades pels empresaris, dels acomiadaments anomenats “objectius” i EROs.(acomiadaments col·lectius)

3. Part de les indemnitzacions per acomiadaments, a càrrec de l'erari públic (FOGASA).

4. L’anomenat “model austríac”, o guardiola per a financiar acomiadaments, trasllats o jubilacions.

5. Més bonificacions en les quotes de la Seguretat Social per als empresaris.

6. Majors possibilitats per a la modificació unilateral, per part dels empresaris, de les condicions de treball, jornada, etc.

7. Noves facilitats per al despenjament dels convenis col·lectius, per part dels empresaris, en matèria salarial.

8. Ampliació de l'activitat de les ETTs, en àrees fins a ara competència de l'INEM o oficines públiques de col·locació.Davant això, semblen pertinents les següents reflexions:

· Abaratint l'acomiadament no es crea ocupació, sinó que es destrueix.

· El dret dels treballadors és el lloc de treball, i la indemnització és el mal menor. Per tant, no volem més acomiadaments.

· Les bonificacions de les quotes empresarials a la Seguretat Social suposen retallades del salari indirecte dels treballadors.

· La negociació col·lectiva quedarà ferida de mort amb aquesta reforma.

· Amb la privatització de les competències de l'INEM en favor de les ETTs, més treballadors seran simples mercaderies en mans del lucre privat.

· En definitiva, aquesta reforma afebleix greument als treballadors i les seves organitzacions.Davant de tot això, quina ha estat la resposta de les direccions de CC.OO. i UGT?Una vaga del sector públic el passat 8 de juny, que va suposar la crònica d'un fracàs anunciat, ja que no va haver voluntat de preparar-la, i que es va realitzar mentre aquests sindicats continuaven negociant la reforma laboral.La falta de credibilitat dels convocants majoritaris, i el seu paper de controladors del descontentament social, han tornat a quedar de manifest amb la convocatòria d'una vaga general per al 29 de setembre.Cal preguntar-se quins objectius reals tindrà aquest vaga, que es durà a terme en unes dates en les quals ja estarà esculpida en pedra, en el BOE i en vigor, la reforma laboral. Servirà per a una mica més que per a un rentat de cara d'aquests mateixos dirigents sindicals?DES DE CGT FEM UNA CRIDA A LA GENT TREBALLADORA I A LA CIUTADANIA, PER MOBILITZAR-NOS I PLANTAR CARA A AQUESTA NOVA I GREU AGRESSIÓ ALS DRETS LABORALS I SOCIALS, I PER AIXÒ CONVOCAM UNA JORNADA DE LLUITA PER AL PRÒXIM DIA 30 DE JUNY, I PROPOSAM LA CONVOCATÒRIA IMMEDIATA DE LA VAGA GENERAL.16 de juny 2010