Europa en crisi

Llorenç Buades Castell

El rebuig a les mesures d'austeritat imposada per la dictadura de capital (o dels mercats) s'accelera en les darreres setmanes i es manifesta en la crisi de govern als Països Baixos,com ho fa de manera indirecta en el vot contra Sarkozy i en el resultat de les eleccions a Grècia. En qualsevol cas és un rebuig insuficient i mal orientat, amb beneficiaris institucionals que no són anticapitalistes en un moment històric que exigeix solucions radicalment oposades al capitalisme. Hollande no passa de ser un lliberal i a Grècia , SYRIZA, la formació més beneficiada del vot de rebuig a la troika no és una formació de caràcter anticapitalista tot i que algunes formacions menors que la integren siguin anticapitalistes i que molts dels seus militants ho siguin. En qualsevol cas, en els moments de crisi els capitalistes no dubten en cooptar representacions polítiques i socials que no són les seves per tal de fer que vagin al solc dels seus interessos. Si el PSUC es va convertir en la guerra civil en un element vehicular de la burgesia catalana contra la revolució, alguna cosa  hauriem d'aprendre de la història.

El KKE (Partit estalinista grec), succesor dels que traïren als partisans grecs que lluitaven pel socialisme, ha progressat molt poc electoralment i el vot a Antarsya, l'esquerra anticapitalista , que és present institucionalment  a l'Ajuntament d'Atenes ha progressat de manera insuficient.

L'anticapitalisme és encara rebutjat per una majoria social alienada, al temps que els nazis que prediquen l'odi social són alimentats des del poder i desvien la lluita de classes cap a la lluita contra els més febles amb un sol discurs fonamentat en la seguretat i  contra els immigrants que té més audiència  i finançament  i fin i tot suport polític (perquè el ministre d'interior del PASOK s'ha descatat per incentivar la xenofòbia i la persecució dels immigrants) que una esquerra anticapitalista sectaritzada , molt dispersa en reivindacions múltiples i poc arrelades en el pensament d'una majoria social que segueix mantenint a les totes i amb totes les penúries que passin una ideologia capitalista suïcida per als seus interessos.

En el context actual de crisi capitalista, la desorientació de l'esquerra a França, la manca de mobilització social, les desercions d'un sector important del Nou Partit Anticapitalista cap al possibilisme institucional d'un reformisme impossible com el de Melenchon sotmès al lliberalisme d'Hollande i als interessos de les empreses nuclears defensades pel PCF ; la manca d'unitat entre Lutte Ouvrière i el NPA , tot plegat, afavoreixen el progrés de la reacció feixista que  fins i tot ofereix a la classe treballadora més claretat en algunes propostes que l'esquerra  no transmet  : més seguretat, sortida de l'euro, nacionalització de la banca, qüestió aquesta que no planteja ni SYRIZA a Grècia quan només planteja la nacionalització d'alguns bancs.

La pressa per ocupar llocs de gestió a qualsevol preu i amb qualsevol tipus de política ens transmet a l'experiència històrica del govern de Vichy  i al de l'ocupació hitleriana que va permetre mantenir en els llocs de gestió a buròcrates de l'esquerra que passaren de fer polítiques progressistes a enviar detinguts als camps de concentració  i de treball al servei dels nazis.

Avui  l'esquerra, perduda ideològicament,  és víctima de la prioritat dels seus buròcrates institucionals: mantenir la menjadora , els seus privilegis personals i bastir la construcció ideològica corresponent per a justificar-ho.

Així ens va al temps que escoltam cada vegada més propers repicar els tambors de l'autoritarisme de dretes , mentre ens conformam amb  les esquerres lliberals o les del keynesianisme impossible, les  de l'estalinisme nostàlgic o la del flowerpower hippy i  multipolar que vol caçar tants coloms de cop que no n'aplega ni un .