La dreta (PP-UM) guanya les eleccions autonòmiques i municipals del 27 de maig a Mallorca i la manca de motivació per la política incrementa l'abstenció.

 

L'objectiu de l'esquerra institucional al llarg dels quatre anys de legislatura havia de consistir en fer fora al PP i UM del govern de les principals institucions de Balears, del Parlament, dels Consells de Mallorca i Eivissa,i dels municipis.

Que el PP perdi la majoria absoluta després de quatre anys de polítiques on la corrupció i els atemptats contra el territori, han arribat al màxim grau d'expressió, i ho faci en benefici de la dreta insular de Mallorca (Unió Mallorquina) no és un bon senyal de la vitalitat de l'esquerra, sinó una bona mostra de la seva feblesa, tot i que en el Parlament UM ha perdut un 0,83% en percentatge i 3.699 votants en relació al 2003.

És en el Consell de Mallorca on amb 33.066, i el 9,89% dels vots on UM obté els millors resultats, contra el 6,75% del Parlament i els 28.082 vots obtinguts. La institució més atacada en relació a la corrupció, i vinculada precisament a la gestió d'Unió Mallorquina en surt reforçada.

Diuen que hi ha un pacte d'Estat entre el PP i el PSOE, mitjançant el qual és preferible la governabilitat del PP a territoris on el PSOE podria veure's condicionat per forces de caràcter autodeterminista, que haver de veure el PSOE condicionat per aquest tipus de forces. I és per això que sembla a molts electors i electores que el PSOE no vol guanyar les eleccions ni al País Valencià, ni a les Illes Balears.

El cert és que èn aquest legislatura el PSIB-PSOE ha fet molts esforços per no guanyar les eleccions. Francesc Antich no ha exercit de cap de l'oposició parlamentària, i als Ajuntaments més grans, com és el cas de Palma, Manacor, Inca i Calvià s'ha deixat veure ben poc en la batalla dialèctica institucional, i encara menys en la mobilització del seu entorn, molt mal articulat i feble davant un PP molt mobilitzat. I Zapatero no ha fet res de res per fer possible el canvi perquè no ha oferit res de res  a una base social que té moltes mancances per arribar a final de mes, i que pateix les conseqüències de polítiques socials regressives (com són el dret a accedir a la pensió contributiva, o la reforma laboral), i polítiques territorials socialment agressives (perquè patim un Estat que ens sagna, i  perquè mai no es compensen els desequilibris de les classes menys afavorides).

 

L'altra esquerra institucional, el BLOC, tampoc ha servit en absolut per avançar, perquè els seus resultats electorals no són bons. En el cas de Palma podem parlar d'un autèntic fracàs, que ha suposat perdre 3 regidors per al conjunt de l'esquerra que donava suport al Bloc. Les forces institucionals que composen el Bloc, dividides, sumaven més del que ha sumat el BLOC. Aquest mal resultat no és només producte de la campanya d'El Mundo, que també l'ha feta contra UM sense èxit. El mal resultat prové de la configuració de llistes per part d'unes direccions partidàries molt allunyades de les seves bases,  i de les batalles internes per les cadiretes. Una part de l'antic vot del PSM ha afavorit Miquel Nadal, i una part considerable del vot d'Esquerra Unida no ha donat suport al seu líder Grosske.

A les autonòmiques, el PP ha incrementat el seu percentatge de vot respecte de l'any 2003 passant del 44,7 % al 46,01%,(en el cas de Mallorca pas del 45% al 46,65%, i creix) i fins i tot  incrementa el nombre de votants, tot i que que ha perdut un escó. El PSOE ha passat del 26,3% a Mallorca a un 29,60 %, un percentatge insuficient de vot com per parlar d'una polarització institucional PP-PSOE. El desequilibri de vot a favor del PP és majúscul  en relació a un PSOE que és molt lluny de poder considerar-se per si mateix un partit per a fer possible l'alternança en els governs. El vot al Consell de Mallorca ha situat a Francina Armengol (PSOE) per davant de Francesc Antich en percentatge en arribar al 30,12% del vot, de manera que es manifesta clarament en alternativa al poc èxit del president. Rosa Estaràs, del PP, en canvi es situa per davall del vot obtingut per Jaume Matas en aconseguir el 45,78%.

L'any 2003 el PSM-EN (Mallorca) tot sol tenia 3 diputats i  un 9% del vot, amb 30.964 vots. Per la seva banda Esquerra Unida-Verds en tenia 19.050, 2 diputats, i un 5,5% del vot. ERC tenia 1667 vots, un 0,4. Eren 51.681 els vots que per separat varen sumar a Mallorca, i un 15% en percentatge. L'any 2007 els vots del BLOC  són 37.455 (-14.226), els diputats 4 i el percentatge en vot un 11,18% (-3,82%). En conjunt ara sumen 4 diputats. L'any 2003 en sumaven 5. El Bloc, no ha arribat a la fita del 2003 en el vot per separat. En relació a les eleccions generals de 2004 en canvi han avançat 4.263 vots. Els 2061 vots de Tomeu Sancho de la Candidatura dels Treballadors per la Democràcia al Parlament (el 0,60%) sense cap suport econòmic ni material, significa que hi ha un sector de l'esquerra, possiblement proper a Esquerra Unida, que ha volgut d'aquesta manera expressar el seu rebuig al BLOC. En canvi a l'Ajuntament de Ciutat, Pere Felip no gaudeix de la mateixa popularitat. Un sector d'Esquerra Unida es considerava minimitzat en ocupar només el quart lloc en la llista del Parlament.

Respecte dels resultats del BLOC al Consell de Mallorca, el percentatge del 10,54% es situa per davall del 11,18 del Parlament, amb 35.229 vots, de manera que la candidatura del Consell és menys apreciada per l'electorat que la del Parlament.

En el cas de Menorca  l'any 2003 el PSOE va treure 13.616 vots, i ara en té 13.996 amb un creixement d'un punt en percentatge, però el PP  ha crescut més  i ha passat del 39, 1 % al  42,99 % que no ha servit per desfer l'empat a 6 escons. En el cas del Consell de Menorca el PP només arriba al 40,92%, en tant que el PSOE té 14.779 vots, 783 vots més que en el Parlament. Els 3.326 vots del PSM-Verds de Menorca  (9,1% dels vots) que han permès mantenir l'escó al PSM, no arriben als 4.037 vots que obtingueren per separat els dos partits l'any 2003 amb un percentatge del 11,10. En el Consell de Menorca el PSM-Verds baixa un poc fins al  9,02% dels vots, però es permet l'escó que posa el Consell de Menorca una vegada més a l'esquerra. Però en aquest cas la suma de formacions no ha servit tampoc per a la suma dels votants.

EM-Esquerra Unida de Menorca es manté sense representació amb gairebé els mateixos votants, 1715 del 2007 contra 1.747 del 2003. En el Consell n'obté 1677, segurament per efectes del vot "útil".

En el cas d'Eivissa el PP ha perdut més de tres punts en percentatge passant del 50,4% al 47,11% tot i que obté els mateixos escons (6) i el Pacte ha passat del 37,8% dels vots a l'actual 45,84%, amb els mateixos escons també (6), però encara més ha perdut el PP en el vot al consell d'Eivissa on amb el 46,68% del vot ha quedat desplaçat pel Pacte amb un 46,81 %. L'avanç de l'esquerra institucional  en percentatge és notable i permet gestionar el Consell d'Eivissa.

En el cas de Formentera l'AIPF, referent del PP creix del 53,4 al 54,45 i maté el diputat. L'esquerra, tot i  que creix un 2,10% i passa del 42,10 al 44,20 és encara lluny de la fita del 1999 que amb el 55,6% va permetre la representació per a l'esquerra.

La lectura que es pot fer és molt clara: en política sumar formacions no equival a sumar les seves bases de suport, cosa que jo mateix havia expressat en articles anteriors.

A partir d'aquí cada partit reflexionarà el que vulgui, però és evident que tots i cada un dels partits del BLOC hi han perdut. I aquells que com ERC no tenien res, tampoc hi han guanyat res en el cas de Mallorca, i en canvi el seu esforç econòmic en la campanya em consta que és notable per a aquests minsos resultats.

Eleccions municipals.

Palma gira a la dreta. Derrota del BLOC.

Els partits que configuren el Bloc només arriben a un 8,20% de l'electorat amb la qual cosa ni tan sols superen el 10,38% d'EU Els Verds de 2003. El projecte del Bloc és durament castigat perquè l'any 2003 sumava un 17% dels vots. El PSOE suma un 8,30% més de vots i guanya 2 regidors al BLOC, i UM accedeix amb 2 regidors determinants perquè el PP que perd un 0,03% també perd el regidor que donava la majoria.

Alaior.Tot segueix igual. EL PSOE (6) governarà amb el suport d'EM-EU(1).

Alaró gira a la dreta.UM determinant.

Desfeta del PSOE i PSM. El PP passa de 759 vots i 3 regidors a 1117 vots i 5 regidors. El PSOE passa de 1103 a 795 i de 5 regidors a 3. El PSM passa de 576 vots i 2 regidors a 353 vots i 1 regidor. UM passa dels 303 vots i 1 regidor a 444 vots i 2 regidors. Són els efectes de la crisi del PSOE i la divisió del PSM.

Alcúdia. UM+PP o UM+PSOE ?

UM baixa en vots però guanya el regidor d'ASI i ara en té 7 .El PP no millora els resultats del PIA i es manté en 6 regidors . El PSOE no millora i es queda en 4.

Algaida:  UM i PSM surten del consistori que governarà el PSOE.

Eñ PSOE ha guanyat el regidor del PSM, i el PP el d'UM.

Andratx- El PP consolida els 7 regidors que tenien el PP i l'ALA. PSOE guanya 2 regidors i en té 5, PSM guanya 1 regidors i UM passa de 2 a 3 regidors i es converteix en la força determinant.

Ariany. El PSOE perd el regidor que tenia en favor del PP i UM es manté en la majoria absoluta.

Artà. UM obté dos regidors més i arriba als cinc. Recula el PP que, perd un regidor i en manté 2. També recula U.Independents que passa de 3 a 2. El regidor d'Esquerra Unida-Verds passa a ser-ho de Verds-Esquerra.

Banyalbufar. PP (2) i UM (3)guanyen un regidor.El PSOE en perd un en relació a la IPB.

Binissalem gira a la dreta. UM determinant.

Debacle del PSOE que perd 3 regidors i ara en té 4. El PP guanya 2 regidors i ara en té 6. UM guanya el seu primer regidor i és determinant. EL PSM manté el regidor que tenia i Esquerra-Independents també.

Búger. UM determinant.

PP (4) i PSM (3) guanyen un regidor però els 2 regidors d'UM són els determinants. El PSOE segueix fora del consistori.

Bunyola. El PP guanya un regidor i en té 6. Els dos regidors que tenia el PSM passen a Esquerra (1) i PSOE que en suma 3. UM segueix amb el regidor que tenia i els tres antics regidors d'EDI es transformen en 1 per AVI i 1 per IPB.

Calvià. El PP guanya per una majoria molt absoluta (12) al PSOE que perd un regidor, i a UM que en perd un altre.

Campanet. El PSM perd força però es manté l'esquerra.

El PSM perd 2 regidors i en té 4 en benefici del PP (4)  i del PSOE (3).

Campos. UM guanya 2 regidors al PP i empata a 5. Ciutadans per Campos amb 3 regidors (el PSM en tenia 2 i CC 1) és determinant.

Capdepera dependrà dels pactes.El PP guanya 2 regidors i en té 6, i el PSOE altres 2 i en té 4. Esquerra Unida-Els Verds guanya 1 regidor i en té dos. Unió Mallorquina conserva els tres que tenia. PSM i Es Grup es mantenen en 1 regidor

Ciutadella. UPCM determinant. Només creix el PSM que passa de 2 regidors a 4, en tant que EU perd el seu.

Consell gira a la dreta. IDCU  i PSM perden força. UM determinant.

El PP guanya un regidor i en té 4. UM guanya un regidor i en té 2. IDCU perd un regidor i en té 2 i PSM en perd 1 i es queda en un.

Costitx. Fracàs d'UM. El PP guanya el seu primer regidor, que serà determinant per condicionar UM.

UM ha aconseguit 3 regidors i Costitx pel canvi altres 3.

Deià. El PP manté la majoria absoluta amb 4 regidors.

UM perd un regidor i el guanya l'esquerra (A.Deia,PSIB,PSM)

Eivissa. El Pacte amplia la diferència i la majoria es fa més absoluta amb 12 regidors.

Es Castell PSM-Els Verds perden 1 dels 2 regidors que tenien. PP i PSOE també en perden 1, que guanya IPEC (3)

Escorca. Com abans, però més a la dreta de Déu Pare: 6 del PP i 1 d'UM.

Esporles. PSM (5) + PSOE (1) guanyen als 5 regidors del PP. UM desapareix de l'escena.

Estellencs. El PP guanya el regidor d'UM i millora la seva majoria absoluta.

Felanitx. Tot va igual. El PP manté la majoria absoluta amb 9, el PSOE en té 4, i el Bloc suma els 3 que sumaven PSM i EU-Verds.

Ferreries. Entesa (5) s'imposa al PSOE (3) i al PP(2)

Formentera. El PP guanya un regidor i passa a tenir-ne 4 GxF en té 5, GIF en té 2, i el PSOE altres 2.

Fornalutx. El PP obté la majoria absoluta i el PSM desapareix del mapa electoral.

Inca més a la dreta. Amb la majoria absoluta, el PP perd un regidor i ara en té 12.

PSM i Esquerra Unida no aconsegueixen sumar els 1482 vots que tenien per separat i es queden en 1238 (35 més que els que va tenir el PSM). El PSOE perd dos regidors.

Lloret. UM s'imposarà amb els seus dos regidors..

Lloritans independents millora amb un regidor més els resultats de PSM i PSOE. El PP perd un regidor i el batle serà de dreta.

Lloseta. El PSOE manté la seva majoria absoluta.

El PSM obté un regidor que no tenia, i el PP en guanya un i ara en té 4.

Llubí. El PP guanya un regidor  (ara en té 6) i manté la majoria absoluta.

El PSM també en guanya 1 amb l'augments de regidors al poble, i el PSOE i UM es mantenen en el que tenien.

Llucmajor. El PP perd la majoria absoluta i passa a tenir 10 regidors que podrien pactar amb ASI (1 regidor) o UM (1 regidors)

Maó. El PSOE perd un regidor, però es consolida la majoria d'esquerra (2 PSM-Verds, 1 EU)

Manacor. Majoria absoluta del PP(10) i la seva sucursal de Porto Cristo (2)

ALM-UM perd 3 regidors i en té 3 i el PP en guanya 1 i en té 10. També en guanyen  1 la coalició PSM-Esquerra-Verds que passa a tenir-ne 3, i el PSOE que passa a tenir-ne també 3. AIPC (PP) manté els 2 que tenia.

Mancor de la Vall. Tot es manté igual: PP 4,PSM 2,UM 1.

Maria de la Salut. El PP es multiplica per 2 i obté la majoria absoluta amb 6 regidors. El PSOE (3) i UM (1) mantenen els seus regidors  però perden vots. El PSM perd un regidor i només en té un.

Marratxí. Majoria absoluta del PP que guanya 2 regidors més i arriba als 11.

Idma perd 1 regidor i en té 2. El PSOE segueix amb els 7 que tenia. Esquerra Unida-Els Verds perd el regidor que tenia, i el PSM segueix amb 1 regidor.

Mercadal Majoria d'Entesa (4) i el PSOE (3). El PP segueix amb dos regidors.

Migjorn Gran APMG tornarà a decidir en l'empat del PP i PSOE.

Montuïri. EL PSOE guanya un regidor al PSM però el PP segueix amb la majoria absoluta.

Muro. UM determinant amb els 4 regidors que ja tenia.

PP-CDM perden 1 regidor i en tenen 5, i el PSOE-Entesa en guanyen un i passen a 4.

Petra. Sense canvis. El PSM consolida la majoria absoluta.

Pollença. Tot segueix igual.Esquerra Unida guanya un regidor al PSM.

PP UMP segueix amb els 6 regidors que tenia, i també ho fan UM-UNPI amb 5 i el PSOE amb 4.

Porreres. UM perd dos regidors i ara en té 6 però segueix amb la majoria absoluta. El Bloc guanya 1 regidor i ara en té 2.

Puigpunyent. El PSOE segueix amb la majoria absoluta.

Sa Pobla. Independents per Sa Pobla obté 7 regidors, i el PSOE entra al consistori amb 1.

Amb el regidor del PSM podrien configurar una nova majoria perquè el PP n'ha perdut 1 i ara en té 8. UM, gran derrotada en perdre els 6 regidors del 2003.

Sant Antoni de Portmany-El PP segueix amb la majoria absoluta

Santa Eulàlia. El PP perd 1 regidor però manté una majoria molt absoluta amb 13 regidors.

Sant Joan- El PP perd 2 regidors i ara en té 3 en benefici del PSOE que accedeix a l'Ajuntament amb 1 i UM que passa a tenir-ne 2. L'Assemblea per Sant Joan segueix amb els 3 del PSM:

Sant Joan de Labritja. El PP segueix amb una majoria molt absoluta de 9 regidors.

Sant Josep de Sa Talaia. El Pacte té la majoria absoluta amb 9 regidors.

Sant Llorenç. Gir a la dreta. GISCA perd 2 regidors , i en té 4 com el PP que en guanya 1. El PSM arriba al consistori amb un regidor. UM i AGIN es mantenen amb 1 regidor.

Sant Lluís. Segueix l'esquerra.

El PP guanya el regidor de Centristes de Menorca i en té 5,  però no basta.

Santa Margalida.

En passar de 13 a 17 regidors, en guanyen un el PP (5) , CPU (4), UM (2), IxCMS en suma 2 (el PSM en tenia 1). Només el PSOE segueix amb 4.

Santa Maria. Gent, abans PSM, segueix amb els 6 regidors que tenia.

El PP en guanya 1 i ara en té 4. El PSOE entra al consistori amb 1 regidor. Esquerra Unida i UM segueixen amb 1 regidor.

Santanyí. El PP conserva els 10 regidors de la majoria absoluta.

La coalició PSM-PSOE perd 1 regidor en relació a la seva presentació per separat i en té 4.UM guanya el regidor perdut per la coalició d'esquerra.

Selva. UM guanya el regidor que perd el PP, però el PP segueix amb la majoria absoluta (6)

La unitat del PSOE i PSM no fa créixer els regidors i es mantenen els 4 d'abans.

Sencelles. El PP perd el regidor que feia la majoria absoluta.

La unitat del PSOE amb el PSM resta més que suma i es mantenen els 2 regidors que tenien. També manté el seu Esquerra Unida. UM en guany un i amb 3 regidors pot configurar una nova majoria en relació als 5 del PP.

Ses Salines. Futur amb tripartit o més.

El NIL guanya els dos regidors que perden el PP i SU.

Sineu. El PP guanya 2 regidors  a UM i passa a tenir-ne 5.

UM perd 2 regidors i es queda en 1 i Sineuers Independents en perd 1 en benefici d'Esquerra i es queda en 3. El PSOE es queda igual amb un regidor.

Sóller.Derrota del Bloc.

PP-US guanya un regidor i en té 8. El PSOE en guanya 1 i arriba als 4. El Bloc és derrotat i dels 4 que tenien per separat passen a 1, en tant que Entesa en té també 1. UM segueix amb 3 .

Son Servera. Gir a l'esquerra. El PP perd 2 regidors i es queda amb 7.

El PSOE guanya un regidor i arriba als 5. El que tenia EU-Verds passa a Verds-Esquerra. Els 2 del PSM es transformen en 3 de  IXSMB. Um segueix amb 1 regidor.

Valldemossa. UM guanya 1 regidor i amb 2 pot configurar una nova majoria en relació als 4 del PP si es junta amb les candidatures locals.

Vilafranca. UM determinant amb 1 regidor.

Les restes del PSM perden 2 regidors  que guanya el PP, i empaten a 5.

 

Resum

El PP obté majories absolutes a Calvià, Inca, Manacor, Marratxí, Felanitx, Maria de la Salut, Llubí, Santanyí, Sant Antoni de Portmany, Santa Eulàlia, Sant Joan de Labritja, Selva, Mancor de la Vall, Montuïri, Fornalutx,Deià, Escorca, Estellencs.

El PSOE obté majories absolutes a Algaida, Puigpunyent.

El PSM obté la majoria absoluta a Petra.

UM obté majories absolutes a Ariany, Porreres

UM determinant a: Vilafranca (PP o ex-PSM),Valldemossa (PP o candidatures locals), Sóller (PP o PSOE+Bloc+Entesa), Sineu (PP o Sineuers Ind-PSOE-Esquerra), Sencelles (PP o PSOE-PSM,EU), Sant Llorenç (Gisca o PP), Muro (PP o PSOE-Entesa), Sant Joan (PP o AssembleaxSJ-PSOE), Pollença (PP o PSOE), Alaró (PP o PSOE,PSM), Alcúdia (PP o PSOE), Andratx (PP o PSOE-PSM), Banyalbufar (PP o PSOE),Binissalem (PP o PSOE,PSM,Esquerra), Búger (PP o PSM), Llucmajor (PP), Lloret (PP o PSOE-PSM), Consell (PP o IDCU-PSOE)

PSOE+EU:Alaior

PSOE+PSM:Campanet, Esporles.

Um+IA:Artà

PSOE+PSM+EU:Sant Lluís, Maó

PSOE+Verds-Esquerra+IXSMB:Son Servera

Candidatures properes al PSM: Santa Maria (Gent+PSOE)

PP+CPU:Santa Margalida.

El PP és determinant a Costitx entre UM i CxC.

CxC és determinant a Campos entre el PP o UM:

Tripartits o més: Ses Salines, Sa Pobla, Bunyola, Capdepera

Verds: Manté el regidor a Son Servera i el d'Artà, però en coalició amb Esquerra enlloc d'EU.

Esquerra Unida: Guanya un regidor al PSM a Pollença.