CONDEMNA DE LA INTERVENCIO MILITAR A IRAQ

Avui, de nou, com ja férem el mes de febrer passat i també el 1991 en la Guerra del Golf, les entitats, associacions, sindicats i partits polítics d'esquerres volem manifestar la nostra indignació i rebuig contra l'atac d'Estats Units i el Regne Unit, atac que considerem injust i inhumà ja que solament pot ser entès com una manifestació de barbàrie.

Volem recordar que, l'operació "Tempesta del Desert" de 1991 no va servir per resoldre els problemes dels kurds ni per democratitzar el règim iraquià. Ans al contrari, després d'aquella guerra s'ha deixat que el règim iraquià continués la repressió del seu poble, eliminés als seus opositors, massacrés el poble kurd i els xiïtes. El règim de Sadam Husein no ha mostrat signes de ser més feble avui que abans de 1991.

L'atac militar, se'ns diu, es justifica pel perill de les armes de destrucció massiva que possiblement té Iraq, però en els darrers vuit anys les inspeccions de la UNSCOM no han trobat proves evidents que s'estiguin produint o ocultant aquestes armes. A més, les Nacions Unides no han autoritzat l'ús de la força militar, per tant aquest nou atac- el sisè en vuit anys- lluny de solucionar el problema de les inspeccions de la UNSCOM, encara l'entorpirà més, ja que farà més difícil trobar una solució al lliure accés a les instal·lacions on se sospita que hi pot haver fàbriques o magatzems d'armes químiques o biològiques.

Considerem que l'eventual no acceptació de les exigències del Consell de Seguretat de les Nacions Unides per part del règim iraquià tampoc justifica la doble moral aplicada per Estats Units: a Iraq se l'ataca militarment per la possible possessió d'armes químiques i biològiques, i a Israel se li permet la possessió d'armament nuclear, químic i biològic; a Iraq no se li perdona l'incompliment d'una resolució de la ONU i Israel les incompleix totes reiteradament.

També hi ha altres raons no confessades en aquest atac: la voluntat de desviar, un cop més, l'atenció de l'opinió pública nord-americana davant els problemes de Bill Clinton en el cas Lewinsky, o el reactivament del comerç d'armes a l'Orient Mitjà, zona en la qual Estats Units és el principal proveïdor, o continuar amb el control de tot el petroli procedent de la zona i de passada impedir les exportacions del petroli iraquià, l'únic que no està sota control d'Estats Units.

I d'altres que no es tenen en compte, com: que dificultarà encara més el malmès procés de pau palestí-israelià; que aprofundirà les diferències i l'augment de les tensions entre Occident i els països àrabs; que radicalitzarà les postures a tot l'Orient Mitjà, on les poblacions es manifesten gairebé unànimement en contra de les intervencions militars.

Es reconeix que com a conseqüència directa de l'atac de la força multinacional comandada per Estats Units i el Regne Unit, el 1991 van morir 100.000 iraquians. Les conseqüències de l'embargament imposat per les Nacions Unides sobre Iraq ha comportat des d'aleshores centenars de milers de morts, principalment infants, causats per la falta de medicaments i aliments. I aquest nou atac militar torna a castigar fonamentalment la població civil iraquiana, principal víctima de la guerra de 1991 i de l'embargament internacional d'aquests darrers vuit anys. I si és veritat que hi ha arsenals d'armes de destrucció massiva i són bombardejats pels Estats Units i el Regne Unit, es podria provocar una catàstrofe humanitària. A més, els Estats Units, en aquest atac, no ha renunciat a la utilització d'armes nuclears contra Iraq, en el cas que aquest respongui amb armes químiques, i això podria provocar un desastre de gran magnitud a tota la regió. I per últim, el president Bill Clinton ha dit que l'operació "Guineu del Desert" serà seguida pel manteniment de les sancions i l'embargament a Iraq, i, si és necessari, per nous atacs militars.

A més, aquest atac està impulsat per un govern, el d'Estats Units, que no és cap exemple en la defensa de la pau, d'un dret internacional just, o de la defensa dels drets humans. Per exemple:
- El govern d'Estats Units, no ha donat suport, ni ha signat els acords per a la creació d'un Tribunal Penal Internacional que jutgi els crims contra la humanitat.
- El govern d'Estats Units és amic i dóna suport actualment a règims tan impresentables com els de Xina, Indonèsia, Aràbia Saudita, Tailandia, Turquia i Israel on es violen sistemàticament els drets humans.
- Estats Units, juntament amb Iraq, és un dels pocs països que contempla la pena de mort per a menors d'edat.
- Estats Units és el primer fabricant i exportador d'armes al Tercer Món, subministra regularment armes a aquests països, no ha signat el tractat d'Otawa de 1997, que prohibeix la fabricació i exportació de mines antipersones i continua fabricant i exportant aquests mortífers artefactes, i a més és el principal posseïdor d'armes de destrucció massiva (nuclears) del món.

Per tot això, volem manifestar que:
        - Rebutgem l'ús de la violència militar per resoldre els conflictes.
- Denunciem al règim de Sadam Husein, per la seva reiterada violació dels drets humans i per persistir en voler fabricar armes de destrucció massiva.
- El poble d'Iraq no és el culpable de tenir un genocida com Sadam Husein de cap d'estat. Per tant, la seva població no ha de ser castigada pels bombardeigs dels governs d'Estats Units i el Regne Unit com a represàlia pels incompliments
        de Sadan Husein.
        - Denunciem els governs d'Estats Units i Regne Unit, per anteposar interessos econòmics i polítics a les vides humanes i el sofriment de la població d'Iraq.
- Denunciem el govern espanyol del Partit Popular per donar suport a l'atac contra Iraq i posar les bases espanyoles a disposició dels Estats Units.
        - Exigim que no hi hagi noves agressions militars contra Iraq.
- Demanem a Nacions Unides l'aixecament immediat de l'embargament pels efectes mortífers que està produint en el poble d'Iraq.
- Demanem la celebració d'una Conferència Internacional sobre l'Orient Mitjà que abordi en un primer moment el compliment de totes les resolucions de les Nacions Unides que afecten la regió.

                        NO A L'AGRESSIO MILITAR CONTRA IRAQ
                NO A LA IMPUNITAT D'ESTATS UNITS I EL REGNE UNIT
                                SI A LA PAU A L'ORIENT MITJA

Barcelona,21 de desembre de 1998
 

Assemblea Antimilitarista de Catalunya, CTD, Entrepobles, Espai roig,verd,violeta, Fundació per la Pau, HOAC, Justícia i Pau, La veu dels nens al món, Mesa Cívica pels Drets Socials, IC, Joves amb IC, PCC, CJC, USTEC-STES (IAC).
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

.