Víctimes del genocidi franquista. Ni oblit ni perdó: justícia

EL PAÍS.COM. La Comunitat. Jordi Grau, 9 de novembre de 2.008

Qui tem les exhumacions? Qui tem el Fòrum del PV?

Ni l’Audiència Nacional, més filla del TOP franquista que mai que, de la mà del Fiscal Zaragoza, perd cul i oremus per convocar una reunió urgentíssima de la qual surten pelegriníssimes conclusions. A qui poden fer un mal irreversible les exhumacions? A les esquerres i llurs morts no, per descomptat. Que cadascú hi pensi i en tregui conseqüències.

dilluns 10 de novembre de 2008

Podria començar contestant-me: la dreta hereva del Franquisme que niua al PP, als mitjans de comunicació ultres i al Poder Judicial.

Cert. I per això no extranyen les bromes d’Esperanza sobre Napoleó. Passa que el francès morí fa quasi dos-cents anys i Fraga és viu encara. Ni les declaracions de Rajoy. Sembla com si un pes se’ls hagués tret de damunt després de reunió urgentíssima de l’AN de divendres.

Tampoc podem estranyar-nos que El Mundo, ABC, Razón, Intereconomía, Telemadrid, C9, Libertad Digital, Popular TV, COPE i tota l’àmplia gamma de colpistes i feixistes emboscats hagin dit i repetit el que han dit i repetit. Fills de llurs pares i néts de llurs avis, són com ells però adaptats a un microclima constitucional democràtic, que colpegen sempre que poden.

Ni l’Audiència Nacional, més filla del TOP franquista que mai que, de la mà del Fiscal Zaragoza, perd cul i oremus per convocar una reunió urgentíssima de la qual surten pelegriníssimes conclusions. A qui poden fer un mal irreversible les exhumacions? A les esquerres i llurs morts no, per descomptat. Que cadascú hi pensi i en tregui conseqüències.

I el Senyor Fiscal de l’AN? Quin paperot fa? La Fiscalia és jeràrquica i depèn de la Fiscalia General de l’Estat, càrrec nomenat pel Govern: Bermejo i Zapatero. A què juga cadascú?

I després hi ha els francotiradors com Rafa Montaner del diari Levante. El diari era la referència de premsa progressista al País Valencià. Què tem el Senyor Director de Levante i el periodista de L’Eliana per mentir i editorialitzar com dilluns passat o com ahir. Hi ha algun problema de fons amb el Fòrum? Algú tem que s’obrin les fosses del Cementiri General de València? Per què? Unes 25.000 persones hi ha enterrades i la Presidenta del Fòrum pensa que, si s’obrís a fons i amb ganes, hi podria haver un nombre absolutament sorprenent. Quin problema hi ha perquè s’obrin i se n’exhumin els cossos? Què passà quan el PSOE governava a l’Ajuntament, què passa ara?

Ahir, de moment, Rita ja començà a fotre mà al territori dels fossars. I avui Levante calla.

Memòria Represió Franquista

EL PAIS.COM - La Comunitat. Jordi Grau, 8 de novembre de 2008

El diari Levante no para de mentir o equivocar-se sobre les notícies del Fòrum o de la PVDF.

El diari, amb editorials basats en males interpretacions d’actes o providències, i el periodista de guàrdia de la cosa, amb el mateix mètode, du una setmana tergiversant/enganyant els lectors.

L’última és d’avui, en què es dedica a criticar el Fòrum i a enganyar sobre la no acceptació de les xifres del Cementiri de València. El periodista es recolza en testimonis d’autoritat de Gabarda i Polo. Bé. Pot ser. Però el que no pot ser és que o no sàpiga llegir o menteixi en el tema de la Providència del 29 d’octubre.

Insistix a dir que Fernando Magán és L’ advocat de la plataforma -22 associacions- quan n’és UN però no EL: és advocat de 6 de les 22. Encara que Salvador, la Presidenta del Fòrum, ha desmentit que en fos l’advocat -de fet l’advocada de veritat hi era present- Montaner en passa i insisteix en la MENTIDA.

Encara que Garzón ha acceptat en el Tom V les denúncies del Fòrum s’atreveix a titular que es tomba per segona vegada amb la Providència de Pedraz. És possible que la inèpcia o mala fe del periodista i del diari el dugui a mentir sobre la Providència del 29O.

A la Providència no hi ha una paraula que expliciti res del grup d’experts, per molt que Magán ho digui i se’l prengui per veu autoritzada. L’escrit, llegit mot a mot, expressa literalment l’ordre de procedir immediatament a les exhumacions sense més limitació que el RAONAMENT JURÍDIC 17

(Auto de Garzón admitiendo competencia: http://www.rtve.es/contenidos/documentos/AUTO%20COMPETENCIA%20MEMORIA%20HISTORICA.pdf ), que ni esmenta la Comissió.

Ah, i una mentida cotxina, el Fòrum no li negà la Providència sinó que la va ensenyar a tots els periodistes, fins i tot a Montaner, i en va entregar còpia del segon full perquè considerà -i així ho explicà Salvador- una intromissió en la privacitat d’altres denunciants entregar-la sencera. Passa que el periodista, després de veure-la la demanà tota. Salvador li repetí el que havia dit i, a més, que només en tenia una còpia de la totalitat, la qual, donades les circumstàncies, Empar Salvador necessitava.

I a on diu en la Providència que no ha lugar? Una altra MENTIDA.

Se m’escapa per què Levante i Montaner menteixen d’aquesta manera, encara que sembla una política editorial perquè no crec que Rafel vagi a la seva. Només cal llegir Acte de Garzón i Providència de Pedraz per a adonar-se’n de la mentida/tergiversació sistemàtica. El perquè és molt més difícil de discernir

http://memoriadesaparecidos.blogspot.com/2008/11/providencia-de-pedraz-del-29-de-octubre.html

Memòria Repressió Franquista

Levante-EMV.com 8 de noviembre de 2.008

Rafel Montaner, Valencia

El juez rechaza por segunda vez que los 24.500 muertos de las fosas de Valencia sean víctimas

El Fòrum recurrirá la suspensión de las excavaciones y pedirá que se abran más tumbas

Antes de que ayer se conociera la decisión del pleno de la Audiencia Nacional de paralizar todas las exhumaciones de víctimas desaparecidas del franquismo autorizadas por el juez Garzón, el Fòrum per la Memòria del País Valencià, ofreció una rueda de prensa donde la presidenta de la entidad, Empar Salvador, junto con la letrada de la asociación, Amalia Alejandre, y el coordinador de Acció Cultural del País Valencià, Toni Gisbert, negaron la información ofrecida por Levante-EMV de que la orden que autorizaba exhumar tres fosas comunes del Cementerio General de la ciudad de Valencia esté condicionada a un dictamen previo del grupo de expertos creado por el propio magistrado.

La providencia por la que el juez Santiago Pedraz -que sustituye a Garzón por baja médica- autorizaba las exhumaciones en estas tres fosas que ocupan una superficie de 16.249 m2 a las que Salvador asegura que "fueron tiradas" 23.289 personas, todavía no había llegado ayer al Decanato de los Juzgados Valencia pese a llevar fecha del 29 de octubre.

La presidenta del Fòrum rechazó entregar a este diario el texto completo de la providencia y ofreció sólo la parte en la que el magistrado autoriza las exhumaciones, en donde se especifica que se deben cumplir los requisitos mínimos establecidos por Garzón el auto del 16 de octubre en el que se declara competente para investigar a las víctimas desaparecidas del franquismo.

El primer punto de esos condicionantes es que haya "la certeza o información contrastada de la existencia en lugar de que se trate, de una fosa en la que podrían existir restos de personas detenidas-desaparecidas".

Establecer esa certeza es la misión principal del grupo de siete expertos creado por Garzón cuya razón de ser , según se lee en el auto, es "estudiar, analizar y valorar y dictaminar sobre el número, lugar, situación e identificación de las víctimas" y "ofrecer propuestas de localización y métodos de recuperación e identificación de restos".

"No ha lugar"

En la parte de la providencia que Salvador se negó a facilitar, el juez Pedraz rechaza con un "no ha lugar", la petición del Fòrum de rectificar el auto de Garzón con el fin de incluir en el computo global de desaparecidos a las 24.500 víctimas del franquismo que este colectivo asegura que hay enterradas en las fosas de Valencia.

El magistrado titular ya descartó añadir en sus cuentas los listados del Cementerio General presentados por el Fòrum, y determinó que su inclusión o no fuera decidida por el grupo de expertos tras su "análisis pormenorizado", cuestión que el juez Pedraz vuelve a reiterar en su providencia. Es decir, que con esta es la segunda vez que los jueces rechazan incluir a los 24.500 muertos de las fosas de Valencia entre las víctimas desaparecidas y los someten a su revisión por el grupo de expertos.

De ahí que el abogado de la Plataforma de Victimas de Desapariciones Forzadas (PVDF), Fernando Magán, que representa a las 22 asociaciones personadas en la causa -aunque Salvador dijo ayer que no es su letrado- y su ayudante legal, Marisa Hoyos, manifestaran a este periódico que las excavaciones en Valencia dependían del informe favorable por parte del grupo de expertos. El Fòrum anunció que pedirá la excavación de más fosas del cementerio y que recurrirá la suspensión cautelar de las exhumaciones.

Una rueda de prensa contra Levante-EMV

La rueda de prensa convocada ayer por el Fòrum per la Memòria y Acció Cultural del País Valencia (ACPV) fue un monográfico en contra de Levante-EMV. "Quiero desmentir todas las informaciones de Levante-EMV", dijo Empar Salvador, presidenta del Fòrum, quien denunció "el intento de aniquilación moral del Fòrum por parte de Levante-EMV", periódico "al que hemos escrito muchas veces demandando el derecho de réplica y nunca nos han hecho caso". Este diario quiere dejar claro que dicha afirmación es falsa y que su línea editorial no es otra que el compromiso de ofrecer a sus lectores una información veraz, contrastada y plural, recogiendo no sólo las valoraciones del Fòrum sino también las de aquellos que no piensan como ellos. Así, este periódico ha dado voz a investigadores que cuestionan las cifras del Fòrum o la viabilidad de abrir las fosas del cementerio, como el el principal historiador de la represión franquista en la Comunitat, Vicent Gabarda, o el forense Manuel Polo, que dirige el único equipo especializado en excavación de fosas de la dictadura y a quien Salvador tildó ayer de "desconocido". Este compromiso con la verdad ha llevado a Levante-EMV a solicitar la opinión sobre las cifras del Fòrum a Julián Casanova, Catedrático de Historia Contemporánea de la Universidad de Zaragoza y miembro del grupo de expertos que asesora a Garzón. Abajo reproducimos su respuesta de manera íntegra.

Levante-EMV

SPIP | esquelet | | Mapa del lloc Web | Seguir la vida del lloc RSS 2.0