Víctimes del genocidi franquista. Ni oblit ni perdó: justícia

Operació Garzón contra l’independentisme català

dimecres 21 de novembre de 2012

L’Operació Garzón contra l’independentisme català (subtítulos castellano) from Llibertat.cat on Vimeo.

CATALÀ/CASTELLANO

Aquest documental recorda l’anomenada Operació Garzón amb l’objectiu de denunciar, de nou, la persecució política que l’estat espanyol dugué a terme en 1992, dins del context dels Jocs Olímpics de Barcelona, contra més de 60 persones sota l’acusació de pertànyer a la organització independentista Terra Lliure.

L’instructor d’aquella operació, el jutge Baltasar Garzón, ara condemnat a 11 anys d’inhabilitació per les escoltes del cas Gürtel, va aprovar la incomunicació de les persones detingudes a les dependències de la Guàrdia Civil, un període durant el qual els i les independentistes partiren tortura. El jutge, però, va ignorar eixes tortures de les què van ser objecte les persones detingudes, tot i que declaraven davant seu que havien patit maltractaments. El magistrat, coneixedor de les denúncies i del seu estat, es va valdre de les declaracions extretes sota tortura per part de la Guàrdia Civil per instruir un sumari que implicava desenes de persones. Dotze anys després d’aquella persecució, l’any 2004, el Tribunal Internacional de Drets Humans d’Estrasburg dictà sentència condemnatòria contra l’estat espanyol per no haver investigat les denúncies de tortures practicades a una quinzena d’independentistes, i el va obligar a pagar indemnitzacions.

Tots aquests fets, ara narrats i comentats per les pròpies víctimes al documental Operació Garzón contra l’independentisme català, fan visible, 20 anys després, la impunitat que de la que gaudeix l’aparell polític, policial i judicial espanyol que en aquells moments organitzà aquesta ràtzia repressiva, impunitat alimentada des de les posicions polítiques còmplices, quan no fomentadores, d’aquella operació repressiva contra l’independentisme català.

És la impunitat què també gaudeixen les persones responsables, les col•laboradores, les empreses i institucions implicades en el genocidi franquista. L’estat espanyol és l’únic que, després d’una dictadura militar feixista de 40 anys i amb centenars de milers de víctimes, mai ha processat ni demanat responsabilitats a cap implicat

CASTELLANO

Este documental recuerda la denominada “Operación Garzón” con el objeto de denunciar, nuevamente, la persecución política que el estado español realizó en 1992, en el contexto de los Juegos Olímpicos de Barcelona, contra más de 60 personas acusadas de pertenecer a la organización “Terra Lliure”.

El instructor de aquella operación, el juez Baltasar Garzón, ahora condenado a 11 años de inhabilitación por las escuchas en el caso Gürtel, decretó la incomunicación de las personas detenidas en las dependencias de la Guardia Civil, periodo durante el cual fueron torturadas. El juez sin embargo, ignoró las torturas a pesar de que ante el declararon haber sido maltratadas. El magistrado, a pesar del estado evidente de maltrato de los detenidos y de sus denuncias, solo tuvo en cuenta las declaraciones extraídas bajo tortura por parte de la Guardia Civil para instruir un sumario que implicó a decenas de personas. Doce años después de aquella persecución, en 2004, el Tribunal Europeo de Derechos Humanos de Estrasburgo, dictó sentencia condenatoria contra el Estado Español por no haber investigado las denuncias de torturas, obligándole a indemnizar a las víctimas.

Todos estos hechos, ahora narrados y explicados por las propias víctimas en el documental l’Operació Garzón contra l’independentisme català” ponen de manifiesto, 20 años después, la impunidad que de la que disfruta el aparato político, policial y judicial español que en aquellos momentos organizó esta razzia represiva, impunidad alimentada desde las posiciones políticas cómplices, cuando no fomentadoras, de aquella operación represiva contra el independentismo catalán.

Es la impunidad de la que igualmente disfrutan las personas responsables, las colaboradoras, las empresas y las instituciones implicadas en el genocidio franquista. El estado español es el único que tras una dictadura militar fascista de 40 años con centenares de miles de víctimas, no ha procesado ni pedido responsabilidades a ninguna institución ni persona implicada.

Carpeta

Operació Garzón contra l'independentisme català
SPIP | esquelet | | Mapa del lloc Web | Seguir la vida del lloc RSS 2.0