Víctimes del genocidi franquista. Ni oblit ni perdó: justícia

Recull de premsa, fotos i videos

L’acte d’homenatge a les víctimes del franquisme al cementeri de València reuneix més de 1.500 persones

El Fòrum per la Memòria del País Valencià, volem agrair el suport de les organitzacions socials, polítiques i culturals del País Valencià i d’altres llocs de l’estat que s’han sumat a la convocatòria de l’acte. A totes les persones que a títol individual s’han adherit a la convocatòria, especialment als familiars de represaliats i de represaliades que han col•laborat en l’organització. Als que s’han implicat en la difusió i a totes i tots els que expressament han vingut per donar-nos suport davant la prohibició de l’Ajuntament de València. El suport i la col•laboració de tots i de totes, han fet possible aquest acte. CATALÀ/CASTELLANO

dilluns 19 d'abril de 2010

més fotos al final de l’article

Vídeo de l’acte. Per a veure’l clica en l’imatge

Àlbum de fotos de CNT http://picasaweb.google.es/cntsagun...

Àlbum de fotos de Vall de Flors (Bétera)

Crònica unitària de l’acte CATALÀ/CASTELLANO

L’acte convocat pel Fòrum per la Memòria del País Valencià amb el suport de diverses organitzacions socials, polítiques i culturals fou també una mostra de la indignació popular davant la instal•lació per part de l’Ajuntament de València d’un monòlit la llegenda del qual resa «En memoria de todos los que dieron la vida por la España que creían mejor». Una inscripció que el Fòrum per la Memòria i la resta de col•lectius convocants considera insultant ja que iguala a aquells que lluitaren per la justícia social, la democràcia i la llibertat amb els seus botxins.

Unes mil cinc-centes persones, a pesar de la pluja, s’han aplegat puntualment a les 12h d’aquest matí a la porta principal del Cementeri de València, on han marxat solemnement i respectuosament, fins la fossa comuna de la Secció 7ª Dreta on l’Ajuntament de la capital, governat pel PP, havia instal•lat el monòlit i on el Fòrum per la Memòria ha documentat a 23.661 persones soterrades en els sis fossars descoberts, víctimes del franquisme, tant valencianes com d’altres llocs de l’estat, durant els sis primers anys de la dictadura franquista. L’acte molt emotiu, ha estat presentat per la periodista Reis Juan i ha comptat amb la interpretació de l’himne del País Valencià, La Muixeranga, a càrrec de la Colla Estrella Roja de Benimaclet i de la Colla Buf-alí de la Malva-rosa, i també de l’Himne de Riego a càrrec de la banda de la Societat Coral El Micalet. Els convocants han desafiat així la prohibició de l’Ajuntament de València que havia al•legat que les notes d’aquests himnes no es podien interpretar al cementiri perquè allà hi era gent de totes les ideologies i confesions. Amb el qual el Fòrum ha expressat que cap persona es pot sentir ofesa per aquests himnes que representen la llibertat i la democràcia i de tant significat per a les persones que van caure víctimes del feixisme

El manifest unitari a càrrec d’Empar Salvador, presidenta del Fòrum per la Memòria del País Valencià, ha demanat la anul•lació de les lleis d’Amnistia de 1977 i de la “Memòria Històrica”, considerades lleis de punt i final, que no rehabiliten les víctimes i impedeixen jutjar als responsables i col•laboradors del genocidi franquista. L’acte ha finalitzat amb la lectura dels noms de les persones soterrades a les fosses comunes. Escrits sobre paper, cada persona ha plantat sobre la gespa el nom de les víctimes que romanen en aquest indret per tal de reivindicar la seua memòria i honor.

[Manifest unitari llegit en l’acte] i entitats, associacions, familiars de represaliats i represaliades i persones a títol individual convocants i adherides a l’acte


CASTELLANO

El Fòrum per la Memòria del País Valencià, queremos agradecer el apoyo de las organizaciones sociales, políticas y culturales del País Valencià y de otros lugares del estado que se han sumado a la convocatoria del acto. A todas las personas que a título individual se han adherido a la convocatoria, especialmente a los familiares de represaliados y de represaliadas que han colaborado en la organización. A quienes se han implicado en la difusión y a todas y todos los que expresamente han asistido para apoyarnos ante la prohibición del Ayuntamiento de Valencia. El apoyo y la colaboración de todos y de todas, han hecho posible este acto.

Más de mil quinientas personas rinden homenaje a las víctimas del franquismo en el Cementerio general de Valencia

El acto convocado por el Fòrum per la Memòria del País Valencià con el apoyo de diversas organizaciones sociales, políticas y culturales, fue también una muestra de la indignación popular ante la instalación por parte del Ayuntamiento de Valencia de un monolito con la leyenda “En memoria de todos los que dieron su vida por la España que crían mejor”, inscripción que el Fòrum per la Memòria y resto de colectivos convocantes considera insultante puesto que iguala a aquellos que lucharon por la justicia social, la democracia y la libertad con sus verdugos.

Unas mil quinientas personas, a pesar de la lluvia, se han reunido puntualmente a las 12 horas de esta mañana en la puerta principal del Cementerio de Valencia y han marchado solemne y respetuosamente, hasta la fosa común de la Sección 7ª Derecha, en la que el Ayuntamiento de la ciudad, gobernado por el PP, había instalado el monolito y donde el Fòrum per la Memòria ha documentado a 23.661 personas enterradas en las seis fosas comunes descubiertas, víctimas del franquismo, tanto valencianas como de otros lugares lugares del estado. El acto, muy emotivo, ha sido presentado por la periodista Reis Juan y ha contado con la interpretación del Himno del País Valencià, La Muixeranga, por parte de les Colles Estrella Estrella Roja de Benimaclet y Buf-Alí de la Malva-rosa, y también del Himno de Riego por parte de la Banda de Música de la Societat Coral El Micalet. Los convocantes han desafiado así la prohibición del Ayuntamiento de Valencia que había alegado que las notas de estos Himnos no se podían interpretar en el Cementerio porque era un lugar abierto a todas las ideologías y confesiones, ante lo cual el Fòrum ha expresado que ninguna persona puede sentirse ofendida, ya que estos himnos representan la libertad y la democracia y son de gran significado para las personas que cayeron víctimas del fascismo

El manifiesto unitario, leído por Empar Salvador, presidenta del Fòrum per la Memòria del País Valencià, ha pedido la anulación de las leyes de Amnistía de 1977 y de “la Memoria Histórica” de 2007, por ser leyes de punto final, que además de no rehabilitar a las víctimas, impiden juzgar a los responsables y colaboradores del genocidio franquista. El acto ha finalizado con la lectura de los nombres de las personas enterradas en las fosas comunes. Escritos sobre papel, los y las asistentes han depositado sobre la hierba el nombre de las víctimas que permanecen en este lugar para reivindicar su memoria y honor.

[Manifiesto unitario leído en el acto] y entidades, asociaciones, familiares de represaliados y represaliadas y personas a título individual convocantes y adheridas al acto.


Vall de Flors (Bétera) crònica i vídeos de l’interpretació de La Muixeranga i de l’Himne de Riego

Diumenge 18 d’abril de 2010

L’acte d’homenatge del Fòrum per la Memòria al cementeri valencià reuneix més de mil persones Per valldflors

VilaWeb.cat

Dilluns 19.04.10

L’acte d’homenatge del Fòrum per la Memòria al cementiri valencià aplega més de mil persones

També han convocat l’homenatge tretze entitats més, contràries al monument en record dels franquistes

El País. Edición impresa

19/04/2010

Homenaje antifranquista con el himno prohibido por Barberá

Cerca de un millar de personas se reunieron ayer en el cementerio de Valencia para rendir homenaje a las víctimas del franquismo. La de ayer fue una convocatoria especial por dos motivos. El Ayuntamiento de Valencia había prohibido la interpretación de La Muixeranga y del Himno de la República, o himno de Riego, para "no turbar a los demás visitantes", decisión que fue criticada por el PSPV y por EU. Sin embargo, la música sonó. Además, el homenaje sirvió como muestra del rechazo al monolito "en memoria de todos los que dieron su vida por la España que creían mejor" que el Ayuntamiento de Valencia ha situado sobre una fosa común.

Més cròniques

20 Minutos

Las Provincias

Levante-EMV

L’Informatiu

Público, edició impresa. Pàg. 22

Qué!

SPIP | esquelet | | Mapa del lloc Web | Seguir la vida del lloc RSS 2.0