Víctimes del genocidi franquista. Ni oblit ni perdó: justícia

Esquerra lamenta el pacte Iniciativa-PSOE sobre la llei de memòria històrica per les conseqüències als represaliats

Esquerra Republicana de Catalunya. Divendres, 20 de abril de 2007

dissabte 21 d'abril de 2007

El portaveu d’Esquerra al Congrés, Joan Tardà, ha lamentat profundament el pacte Iniciativa-PSOE sobre la llei de memòria històrica perquè ”obligarà els represaliats del franquisme a haver d’anar individualment, un a un, als tribunals i haver de reclamar que se’ls reconegui i que puguin rebre una indemnització”. Per Tardà ”aquest fet suposa un autèntic via crucis de paperassa i tràmits burocràtics que molta gent no podrà fer ja sigui per la seva avançada edat o perquè no disposa dels recursos per pagar tots els costos que derivats d’un procés d’aquestes característiques”.

El diputat s’ha mostrat ”molt sorprès pel gir que ha fet Iniciativa en aquesta llei en només quinze dies en què ha passat de defensar els mateixos postulats que Esquerra” (que la llei inclogués l’anul•lació de les causes sumaríssimes que van condemnar a mort a milers d’antifranquistes i el reconeixement jurídic de la condició de víctima) ”a rebaixar-los considerablement”, ha sentenciat. ”Esperem” -ha prosseguit- ”que els companys d’Iniciativa i de tota la vida del PSUC, els comunistes de debò, que van patir a les seves pròpies carns la repressió franquista facin reflexionar alguns dels seus dirigents i reclamin que la llei inclogui els mínims en què Esquerra i ICV coincidíem des del principi de la tramitació de la llei ja que els nostres grups parlamentaris a Madrid en van ser els impulsors”.

Tardà ha refermat que ”Esquerra no es posa en cap actitud intransigent, el que fa és mantenir-se coherent en el que ha reclamat des del primer dia de la legislatura”. També ha volgut recordar que PSOE i ICV es van comprometre el setembre del 2004 al Congrés a iniciativa d’Esquerra a reclamar l’anul•lació del judici sumaríssim que va portar a l’execució a Lluís Companys i la resta de causes que van condemnar a mort els antifranquistes catalans. Aquest compromís va ser refermat per la vicepresidenta espanyola, Maria Teresa Fernández de la Vega, el 15 d’octubre del mateix any al Fossar de la Pedrera de Montjuïc.

El portaveu d’Esquerra a Madrid ha conclòs assegurant que ”després de 30 anys de silenci i oblit per part de tots els governs espanyols de torn, ara que finalment es feia una llei, no podia quedar-se a mitges”.

SPIP | esquelet | | Mapa del lloc Web | Seguir la vida del lloc RSS 2.0